Šedý zákal a cylindr
Ilustrační foto: ingimage.com

Šedý zákal a cylindr

23. 10. 2019

Snem každého lékaře je umřít zdravý. Povedlo se to např. tomu, co si předem napsal epitaf: „Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než mohl srdce své k boji vytasit, zemřel mlád dvaceti čtyř let“.

No jó, ale věk dožití českých mužů je 76 a žen 82 let.

Když mi bylo 70 let, zjistil jsem, že mám zamlžené vidění, rozostřené vidění, neostrý obraz, hlavně při pozorování předmětů do dálky; nepříjemné oslňování a citlivost na silnější světlo (například na sluneční světlo); oslňování při nočním řízení automobilu; barvy nejsou tak syté jako na druhém oku, lámou se, mají jinou intenzitu a odstín; při pohledu jedním okem se předměty jeví zdvojené až ztrojené; narůstající krátkozrakost.

Šel jsem k očnímu lékaři a ten povídal, že je to normální vzhledem k věku a že mi začíná šedý zákal, což bude nutno někdy operovat. Předepsal mi brýle a optometrička mi vyrobila čtvery brýle: čiré s polarizací na dálku, sluneční na dálku, počítačové na 1 metr a čtecí. Stálo to hromadu peněz. Všechny brýle s cylindrem. Dobrý!

Ve věku 74 jsem se odhodlal jít na operaci obou očí na šedý zákal (čím dříve, tím lépe). Řekl jsem si, že na ty zbývající dva roky do 76 to ještě stojí za to.

Oční klinika ve Vinohradské nemocnici je milá, přívětivá a profesionální. Umí to a mají vybavení. Sekají to jako Baťa cvičky. Operace trvá 15 minut, nic nebolí (anestezie jsou jen nějaké kapky do oka). Hned jsem mohl jet taxíkem domů. Doma jsem musel 14 dní kapat do očí 2x denně kapky. Následně jsem musel po měsíci jít k očnímu lékaři na kontrolu. Ten říkal: „Dobrý, povedlo se to. A teď si jdi Kájo do optiky nechat udělat úplně všechny brýle znovu“. Pověděl jsem mu, že to zas tak bezva není, že mi oči slzí a někdy pálí. On na to: „No jo musíš si na blíže neurčenou dobu 3x denně kapat do očí tzv. “umělé slzy“, tedy kapky HYLO Comod“. Ano, pomohlo to.

Internet je plný milých reklamních keců, že operace šedého zákalu je ping-pong. Ne, není! Vlastní operace tělo nebolí, ale okolí (kvalita života a peníze) bolí. Prý budete na dálku bez brýlí. Blbost!

Začne to operací prvního oka = zahoďte stávající brýle, které jsou navždy k nepotřebě, a připravte se na dva měsíce nekvalitního života. Pak přijde po 14 dnech operace druhého oka. Nové brýle můžete mít až tak měsíc po poslední operaci, až se to zklidní.

Zašel jsem do své oblíbené optiky v poliklinice Praha Petrovice. Po půlhodině měření a laborování s osami jsme dospěli ke čtyřem druhům brýlí. Dioptrie i na dálku, různé osy a cylindry. Jestli to bude fungovat, ukáže teprve čas. Jo ty cylindry operace neodstraní.

A teď to, o čem se moc nepíše, neboť je to úžasný business. Voperované čočky 2 x 3.500 Kč (Mohly by být i obyčejné od pojišťovny zadarmo); 3 flaštičky očních kapek 1.500 Kč. Umělé slzy Hylo Comod za 380 Kč. Nové brýle (obroučky mám ty původní, takže jen skla) 24.000 Kč. Jo, to je pecka!

Nejhorší jsou ty dva měsíce poloslepého života (čtení, počítač, televize, venku a doma to šlo jakž takž s levnými slunečními brýlemi). Bolení hlavy. Půjčil jsem si v knihovně audioknihy = super! Např. Toulky českou minulostí, Co život dal a vzal, Babičky – Mrtvý kuchař. Poslouchal jsem to se zavřenýma očima a občas usínal.

Na klasické dioptrie, si je potřeba zvyknout, na cylindrické brýlové čočky trvá návyk o trochu déle. Ze začátku se vám bude motat hlava, můžete mít pocit na zvracení, vše se bude houpat a bude to nepříjemné. Zpočátku můžete mít také pocit pokřivených rovných ploch. To vše se časem ustálí, pokud nejste na cylindry zvyklí. Po takových 14 dnech nošení už by mělo být vše v pořádku a mozek by si měl na nová sklíčka zvyknout a přijmout pohled přes ně.

Lze si představit, že při astigmatismu má rohovka tvar ragbyového míče, místo aby měla tvar míče na fotbal. Světlo dopadající na místa s větším zakřivením se zákonitě lomí jiným způsobem než u míst s menším zakřivením.

Cylindr je hodnota na lékařském předpisu, která se vyplňuje pouze u osob, které trpí oční vadou zvanou astigmatismus. Ke korekci astigmatismu se používají speciální torické čočky. Tyto čočky jsou zapsány vždy formou dvou dioptrických hodnot (např. +2,0 +0,5 ax 90). Tento zápis dioptrií čočky znamená, že v horizontálním řezu čočkou můžeme naměřit +2,0 dioptrie, zatímco ve směru vertikálním naměříme dioptrií 2,5 což je součet základní dioptrie +2.0 a cylindru +0,5.

Trochu, je problém při střelbě. Vidím bezvadně terč, ale mířidla vidím jen tak tak, chvílemi lépe, chvílemi prakticky ne. Řeší to laserový zaměřovač.

Tady na íčku je možno vyhledat mnoho článků na vyhledávací heslo: šedý zákal. Články jsou starší, ale nenašel jsem v nich to, co jsem hledal: "Jak dlouho budu mimo provoz a kolik to bude celkem stát?" Proto jsem tento článek napsal.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
Čtení do ouška. Pořád ještě nemám brýle na čtení a knihovna (audioknih) má zavřeno. Na Internetu jsem otevřel www.uložto.cz. Do rámečku Hledat soubory: jsem napsal: audiokniha mp3. Objevilo se jich něurekom. Vybral jsem si Dick Francis Cena krve. Dál jsem vybral Stáhnout pomalu (rozuměj zadarmo). Opsal jsem kód do rámečku pod ním. Stáhnout. A už to běží. Bude to trvat 94 minut, soubor má 835 MB. Nevypínat Google Chrome, v jeho dolním rohu je vidět průběh stahování. Až se to stáhne, najdete soubor někde na disku C_ Uživatelé_ Download. Hotovo. Když byla moje kamarádka Hana v nemocnici na ARO, nahrál jsem jí do mobilu pár knih mp3 na sluchátka, prý jí to moc pomohlo.
Babka Babka
To je velice nepříjemné.Moje švagrová nosí brýle od dětství,jak na dálku,tak byli a když nastal čas odoperovat šedý zákal,absolvovala spousty měření,poté ji voperovali specielní čočky torické a brýle bude po spoustě letech mít poté na čtení.B.B.
Dana Puchalská
Karle, už se těším. A je dobře že je to už O. K.
Karel Hyndrák
Milá Dano, ano uvidíte. Konečně vypadám jako inteligent a vzdělanec. Taky jsem surfoval po Internetu v záležitosti očních kapek HYLO COMOD. Dozvěděl jsem se, že jsou nejlepší a že jsou hlavní potravou kontaktních čočkařů. Jedna paní napsala:"Nejlepší kapky, co jsem kdy vyzkoušela, opravdu oko zvlhčí na několik hodin. Pokud s čočkami i spím, ráno bych si bez těchto kapek nedokázala představit. Aplikátor je výborný, jen mi trvalo, než jsem našla správný grif a nekapala mimo oko. Cena je vzhledem ke kvalitě kapek a úspornému dávkování úplně v pohodě, navíc od otevření máte na spotřebování celých 6 měsíců. Doporučuji i pro nositele kontaktních čoček a citlivých očí, jako mám já. Také po několikahodinovém koukání do monitoru je velmi oceníte, ať už čočky nosíte či nikoliv. Měla jsem spoustu kapek od různých značek, ale už nemusím experimentovat, tyto jsou moje top". Na Heurece je cena cena 209 – 339. Dr Max a Benu dává za 269. Lékárna Ohmova mně zkasírovala o 349. Pořád mi nešlo to kapání. Moje Jitka povídala: "Musíš si Kájo sundat z toho kapátka tu čepičku". Už to funguje!
Dana Puchalská
Karle, doufám, že Tě v nových brýlích uvidíme. :-) :-)
Karel Hyndrák
Tak jsem vyfasoval čiré brýle na dálku. Zcela nový svět, paráda. Mají jen 0,5 dioptrie, ale ukázalo se teď v praxi, že tajemství bylo v těch cylindrech (česky válec), kde mám 105° a 62°. Jó moderní technika dělá zázraky.
Pavla Žídková
Já mám zatím jedny brýle na dálku za cca 4 tis, které stejně nenosím, protože neřídím a jinak se bez nich obejdu. Na PC vidím, pokud je dobré světlo, na čtení také, i na drobné písmo. Největší problém je dostat se k očnímu, nejsou termíny... pak už to jde jak na drátku. Tchyně byla na operaci před několika lety (na pojišťovnu) a stěžuje si, že jí "odchází zrak" - ale ta si stěžuje úplně na všechno.
Věra Halátová
Postupně jsem si zakoupila: brýle na čtení, brýle na dvě vzdálenosti - klávesnice a monitor počítače, brýle do dálky, pak multifokální brýle na denní nošení. Celkem mám v brýlích přes 30 tisíc korun. Stejně jsem viděla hůř a hůř, popsala bych to stejně jako ten pán ve třetím odstavci. Lékařka diagnostikovala šedý zákal. Na operaci jsem byla a doporučili mi čočky, které mne stály 17 tisíc korun. Teď čekám do konce října, kdy jdu na kontrolu a budu si muset pořídit brýle na čtení, ale slabší, než ty, které mám. Do dálky vidím přepychově, žádné problémy nemám, auto řídím bez brýlí. Na text na monitoru počítače vidím hůř. Na práci v kuchyni - krájení cibule, loupání česneku, vidím dobře. Pooperační kapky jsem si také musela koupit, stály mne 225 Kč. Na syndrom suchého oka si kapky kupuji už delší dobu. Co se dá dělat? Horší bude, až mi vypadají zuby. Samotná operace jednoho oka trvala deset minut. Byla jsem na klinice Lexum v Ostravě. Úžasná práce, jak na výrobním pásu. Téměř všechny klientky byly ženy. Jsem ráda, že medicína je na takové úrovni, že mne mých potíží zbavila.
Dana Puchalská
Karle. Někdo si chválí kliniku Gemini, někdo zase OC v Holešovicích. Tam jsem byla já a veliká spokojenost. Pan doktor (teď už primář) odvedl víc než skvělou práci a já vidím. Kapky jsem používala asi 14 dní. A brýle mám už jen na čtení. Pan optik mi udělal brýle, které stály "sakumprásk" 4500.- A v létě nosím pořád brýle proti slunci. A každý rok absolvuju povinnou kontrolu.
Naděžda Špásová
Jsem po operaci šedého zákalu víc jak rok, operace mě nic nestála, a mimo provoz jsem byla asi tak 2 hodiny po operaci. Jeden den jedno oko, druhý den druhé oko. Chvíli jsem nosila sluneční brýle. Připlácí se na řízení auta a noční vidění. Jinak je to hrazeno zdravotní pojišťovnou. Nosím brýle jen na čtení. Je fakt, že brýle na PC mě stály kolem šesti tisíc a na čtení mám dvoje za necelých pět tisíc. Umělé slzy si kapu už dlouho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.