Pelargonie růžová je nejen trvalka, ale i léčivá rostlina
Ilustrační foto: pixabay.com

Pelargonie růžová je nejen trvalka, ale i léčivá rostlina

4. 11. 2019

Mnoho z nás má rádo pohled na kvetoucí pelargonie. Tahle nádherná trvalka je opravdu jedinečná, má nespočet variant a i když nám zahradnická centra nabízejí další a další nové druhy trvalek, tak pelargonie neboli muškát vede a bude tomu i v budoucnosti.

Ale o pěstování a zazimování psát nebudu. To by bylo na jiný článek. Jak si tak ráda listuji ve sbírce starších knih a svých  zápisků, objevila jsem i několik rad a receptů na léčebné využití pelargonií.

Léčivé účinky - vnitřní 
Podporuje obranyschopnost organismu, imunitní systém a zdraví dýchacích cest. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol. Odstraňuje kašel, dušení a zahlenění. Pročišt'uje trávicí trakt. Zklidňuje nervový systém a zlepší kvalitu spánku. 

Léčivé účinky - zevní 
Podporuje hojení kožních poranění a různých nemocí kůže. Dezinfikuje špatně hojící se rány, pomáhá při dně a revmatismu.

Čaj 
1 polévkovou lžíci omytých listů pokrájíme nadrobno. Zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 7-10 minut louhovat a poté scedíme. Ještě teplý pijeme 1-3x denně před jídlem.

Léčivá kaše - zevní využití 
Omyté listy dejte do mixéru nebo do hmoždíře a udělejte hladkou kaši. Tu aplikujte na čisté místo a převažte obvazem nebo gázou. Nechte působit 30 minut a potom ji smyjte teplou vodou.

Další využití  

Čajem z listů si oplachujte umyté vlasy 1-2x týdně a vmasírujte ho do pokožky hlavy. Cca 2,5 - 5 dcl podle délky vlasů. Pomáhá při problémech s řídkými a vypadávajícími vlasy.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Kdybych se řídil vším, co je zdravé, tak bych byl tak zdravý, že bych byl sám sobě protivný. Zkoušel jsem všechno možné, ale nic mi na bolesti nepomohlo. Často ani doktoři. Tak jsem zkusil Merlota. Ten sice taky nepomohl, ale přivodil mi lepší náladu. A vlastně, ten je taky z kytek.
Dana Puchalská
A ještě poznámka, kterou jsem se dočetla, ale ta patří k pěstování. Angličané zalévají muškáty v době růstu vychladlým čajem. P. S. Já to dělám i u ostatních rostlin co mám na balkóně.
Zuzana Pivcová
Tak to zírám, tolik léčebných schopností!!
Naděžda Špásová
Tak to bych do těch mých košťat neřekla. :-)
Dana Puchalská
Některé zdroje uvádí, že jsou i ostatní druhy.
Věra Ježková
Danko, léčí pelargonie všech barev, nebo jen ta růžová? Z článku se to nepozná. Každopádně zajímavé čtení.
Soňa Prachfeldová
Pelargonie pěstuji léta, jako moje maminka, asi léčivky různých barev.
ivana kosťunová
Tohle bych tedy opravdu nečekala.
Jitka Hašková
To je moc zajímavé. Vůbec by mě nenapadlo, že by pelargonie byla léčivá.
Drahomíra Stínilová
Škoda, že jsem článek nečetla dřív. Už jsem zlikvidovala dva velké pytle ostříhaných pelargonií, které před několika dny namrzly. Tak příští rok. Zajímavý článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%