Poleno aneb Vánoce na francouzský způsob
Ilustrační foto: pinterest.com

Poleno aneb Vánoce na francouzský způsob

4. 12. 2019

Bûche de Noël. Nebo chcete-li poleno. Jinými slovy, kakaová roláda. Tak to je pochoutka, která je typická pro Vánoce ve Francii. Její příprava je poměrně náročná, ale výsledek za tu námahu stojí.

Někdo by možná řekl, že je to prostě roláda. Ano je. Jenže Francouzi ji mají spojenou s Vánoci podobně jako Češi třeba vanilkové rohlíčky, o nichž by mnohý cizinec také klidně řekl: To je cavyků, vždyť je to obyčejné pečivo k odpolednímu čaji.

Takže význam francouzské rolády nesnižujme, je to pro Francouze věc, která dělá vánoční atmosféru. Jedná se o kakaové těsto, které je plněné krémem a zamotané do rolády. Velmi často jsou na ní jako ozdoby umístěny hříbky a šišky z bílkové pěny nebo z marcipánu. Zkrátka, jde o to, aby ta věc vypadala jako poleno, kmen, aby evokovala spojení s lesem. Takže bývá pokryta na závěr ještě  hoblinami z čokolády, aby byla taková pěkně střapatá, drsná, jako kus dřeva.

Co má poleno společného s Vánocemi? Legenda praví, že se rodiny ve Francii v předvečer Vánoc scházely u krbu nebo u ohniště a společně poslouchaly vyprávění nejstarších příbuzných. Aby mohli sedět co nejdéle, vždy se snažili do krbu dát co největší a nejtěžší poleno, které vydrží dlouho hořet. Před tím, než ho do krbu vložili, ho nazdobili a popel z něj pak uchovávali, protože věřili, že je všechny, kteří u něj poseděli a vyprávěli, bude ochraňovat až do dalších Vánoc. A právě toto magické poleno představuje vánoční roláda.

Někdo ji zdobí ještě chvojím, rozmarýnem, brusinkami. Někdo ji nakonec popráší cukrem, aby vypadala jako jemně zasněžená. Výroba vánočního polena totiž není jen o tom, aby se rodina dobře najedla, ale i o tom, aby tento výrobek všichni přítomní obdivovali, porovnávali a říkali:

„Jé, vy tam nemáte hříbky.“
„My tam dáváme jen marcipánové šišky.“
„My děláme šišky z pěny, ne z marcipánu.“
„My děláme z marcipánu hříbky. A vy nesypete cukrem?“
„Ne, my sypeme kakaem.“

Jak už to u vánočních dobrot bývá, každá rodina má svůj, ten zaručeně nejlepší recept, i když  postup je při výrobě vždy podobný a popsaný ve stovkách receptů dostupných na internetu a různých kuchařkách zaměřených na francouzskou gastronomii. Ale mezi námi, je to prostě hodně dobrá, kvalitní roláda.

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Rolády dělám z piškotového těsta, ale ne na Vánoce. Poleno, je prostě poleno a roláda je roláda a hotovo. Nic co by mi dalo více práce dělat nebudu.
Elena Valeriánová
A mně by se hodil recept na pravé francouzské poleno, ten mi u článku chybí. Není roláda jako poleno, že?
Věra Ježková
Nejsem frankofil a neumím dělat rolády. Tuhle bych si dala. :-)
Jana Šenbergerová
Ta legenda se mi líbí stejně jako roláda. Co jiného čekat od takových labužníků jako jsou Francouzi? :-)
Karel Boháček
U nás máme taky roládové umělce. Já ale nevím z čeho udělat kůrovce -hřebíček v máčené rozince ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%