Sladké koláče s neobvyklým ovocem kaki
Bábovky s kaki. Foto: Archiv

Sladké koláče s neobvyklým ovocem kaki

16. 11. 2019

Oranžové kaki je neobjeveným pokladem podzimu. Víte, že se z něho dají připravit i chutné koláče či bábovky?

Kaki si zaslouží velkou pozornost, a to nejenom díky lahodné sladké chuti a všestranné použitelnosti, ale také pro své výživové hodnoty. Plodům pocházejícímu původně z Asie propadli již staří Řekové a nazývali jej „ovocem bohů“. To nejlepší kaki dnes roste ve Španělsku.

Koláč s kaki a drobenkou
Na tento koláč budete potřebovat běžnou formu o průměru asi 22 centimetrů. Celková doba přípravy je hodina. Potřebovat budete:

Na koláč:

1 kaki 

1 vejce

4 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

kůra z 1 citronu

100 ml mléka

1 hrnek (o objemu 250 ml) polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžička prášku do pečiva

50 ml oleje + na vymazání formy

Na drobenku:

2 lžíce cukru

špetka mleté skořice

3 lžíce polohrubé mouky

1 lžíce másla

Vejce utřete s cukry a kůrou z citronu do světlého krému. Přidejte mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracujte olej. Troubu předehřejte na 180°C.  Formu na koláč vymažte olejem a vysypte moukou. Kaki nakrájejte na měsíčky. Do misky dejte cukr, skořici, mouku a máslo, prsty rozdrobte v drobenku. Do formy rovnoměrně rozprostřete těsto, navrch dejte kaki a  zasypte drobenkou. Koláč pečte dozlatova, asi 45 minut. Že je upečený, poznáte tak, když do něj zapíchnete špejli, a ta po vytažení zůstane suchá. Koláč nechte na mřížce vychladnout, nakrájejte a podávejte. 

 

Obrácený koláč s kaki

Tento původně francouzský recept pracuje ve své tradiční variantě s jablky. Kaki mu dodává neobvyklý ráz a sladkou chuť. Na pečení budete potřebovat formu o průměru asi 26 centimetrů a na přípravu si vyhraďte zhruba hodinu. Připravte si:

2 - 3 kaki 

100 g másla pokojové teploty + na vymazání formy

100 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

špetka skořice

1 vejce

50 ml smetany ke šlehání

120 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

moučkový cukr na posypání

vanilková zmrzlina na podávání

Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s cukry a skořicí do pěny. Přidejte vejce a vyšlehejte. Postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec smetanu a ještě prošlehejte. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Na dno vyskládejte plátky kaki. Navrch rozprostřete těsto. Pečte dozlatova, asi 35 minut. Že je koláč hotový poznáte tak, že když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Nechte koláč vychladnout na mřížce, opatrně jej otočte, zlehka zasypejte moučkovým cukrem a podávejte se zmrzlinou. 

Crumble s kaki

Tento koláč je vhodný pro každého začátečníka s pečením. Je totiž opravdu snadný a výsledek je neodolatelný. Následující recept je určený pro 4 porce. Doba přípravy je hodina. Připravte si: 

2 kaki 

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

1 lžíce polohrubé mouky

1 lžíce ovesných vloček

1 lžíce másla + na pomazání

1 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 180°C. Rozkrojte kaki Persimon Bouquet podélně na dvě poloviny, dole je trošku seřízněte, ať drží tvar. Lžící vydlabejte dužinu, nakrájejte ji a v misce smíchejte s cukrem a skořicí. Směsí naplňte kaki. Připravte si drobenku. V míse smíchejte mouku s ovesnými vločkami, máslem a nasekanými ořechy. Prsty rozdrobte. Drobenku dejte navrch kaki a pečte dozlatova, asi 40 minut. V průběhu pečení můžete okraje kaki potřít rozpuštěným máslem. 

Bábovky s kaki

Klasický recept najdete tentokrát v novém kabátku. Upéct můžete jednu bábovku běžné velikosti, nebo 6 roztomilých mini bábovek. Příprava zabere 45 až 60 minut. Budete potřebovat:

1 kaki 

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

2 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

kůra z 1 citronu

150 g bílého jogurtu

1 hrnek (o objemu 250 ml) polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

50 ml oleje + vymazání formiček

1 lžíce kakaa

moučkový cukr

Troubu předehřejte na 180°C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s cukry a kůrou z citronu, přidejte bílý jogurt a vyšlehejte. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a nakonec olej. Zlehka zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Třetinu těsta přendejte do misky a smíchejte s kakaem. Kaki Persimon Bouquet nakrájejte na malé kostičky. Ideálně silikonové formičky na bábovky vymažte ještě olejem (větší bábovkovou formu pečlivě vymažte olejem a vysypte moukou). Do formiček rozdělte světlé těsto, přidejte nakrájené kaki a navrch dejte kakaové těsto. Bábovky pečte asi 20 minut, velkou bábovku 45 minut. Že jsou uvnitř upečené poznáte tak, když do nich zapíchnete špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Bábovky opatrně vyklopte a nechte vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem. 

Křehký koláč s kaki

Tento koláč úžasně vypadá a skvěle chutná. Hezky se bude vyjímat například vedle ranní kávy. Na 4 porce budete potřebovat 4 formičky o průměru 12 cm. Přípravy zaberou zhruba hodinu. Nachystejte si:

Na těsto:

140 g studeného másla + na vymazání formiček

180 g hladké mouky + na podsypání

špetka soli

2 lžíce kakaa

2 lžíce studené vody

Na náplň:

3 - 4 kaki 

250 g měkkého tvarohu

2 lžíce třtinového cukru

kůra a šťáva z 1 citronu

Připravte si těsto. V míse vidličkou zapracujte studené máslo s moukou, solí a kakaem do drobenky, poté přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte v ledničce alespoň 30 minut odpočinout. Poté předehřejte troubu na 180°C. Formičky vymažte máslem. Odpočinuté těsto si rozdělte na 4 stejně velké části. Vyválejte je na pomoučněné ploše do velikosti o něco větší než jsou formičky. Přendejte je opatrně do formiček a vytvarujte. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozložte pečicí papír, nasypte navrch suché fazole a pečte v troubě asi 7 minut. Nechte trošku vychladnout. Mezitím vyšlehejte tvaroh s cukrem, kůrou a šťávou z citronu do krému. Kaki nakrájejte na tenčí kolečka a ty pak ještě na polovinu. Na předpečené korpusy rozdělte tvarohový krém a nahoru tvarujte z kaki plátků tvar růže. Vložte do trouby a pečte ještě asi 15 minut. Podávejte. 

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Kucharovičová
Kaki milujem. Musí byť mäkké tak, že sa dá jesť lyžičkou. Do koláča je ho fakt škoda.
Elena Valeriánová
Recepty vypadají dobře. Kaki je moje oblíbené ovoce a budu ho i nadále papat syrové. Do koláčů použijí jablko.
Jana Kollinová
Dnes jsem hledala recept a nabízí se mi Váš, tak vyzkouším náhradu kaki českou hruškou. Děkuji za recepty.
Zuzana Pivcová
Kaki je mé oblíbené, ale musí být dobře vyzrálé, aby bylo málem jako džem. Znám ho jen za syrova a tak to taky zůstane.
Jana Šenbergerová
Něco tak dobrého bych nikdy nezničila vařením, ani pečením. Nejvíc našemu organizmu prospěje v syrovém stavu. :-) Všechno ostatní je jen o "mlsné hubě". :-)
Dana Puchalská
Kaki je moc dobré. A recepty vypadají opravdu lákavě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.