Mých třicet let - Dobrá škola života
Ilustrační foto: pixabay.com

Mých třicet let - Dobrá škola života

13. 11. 2019

Život je cesta k určitému cíli. Nestačí vědět, kam jdeme, ale i jak. Nestačí proto jen zvolit cíl, ale zvolit i trasu. Třicet let svobody pro mě znamená, že jsem si cestu ke svému cíli mohla konečně určit dobrovolně. Třeba trnitou, toulavou, dlouhou, krátkou, přímou i klikatou. A jestli jsem nějaké své mety nedosáhla, je to jen a jen má chyba.

Do mých Kristových let jsem nějaký cíl měla, ale pokud jsem nešla tak, jak mi jiní předurčili, zpravidla jsem k němu nemohla dojít. Byly to okolnosti, které mě k té cestě nutily, ale nebyla to moje volba. To pohodlí přímé vyšlapané cestičky možná někomu vyhovovalo. Já se v tom trápila.

Už třicet let se nemám na co vymlouvat. To, že neumím řádně cizí jazyky, za to si mohu jen a jen sama. To, že jsem se neuplatnila jako prosperující podnikatel? Měla jsem to ve svých rukách a nevyužila. To, že mohu cestu po světě upřednostnit před novou kuchyní či novým autem, je moje rozhodnutí. Však v té staré se taky dá vařit a v tom, co už není in, taky jezdit. A to, že si mohu teď vylít srdce a postěžovat si na tu starou cestu mého mládí, je také jen a jen na mně. Ale mohu!!!

Třicet let demokracie pro mě znamená dobrou školu života. Někdy podmračenou, jindy plnou úsměvů. Vím, co chci, někdy nevím, jak, ale mám na to dobré pomocníky. Své děti, přátele a svobodu. A jsem za to opravdu velmi vděčná.

 

 

Soutěž - Mých 30 let
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Nevím nic o nějaké soutěži: chodím sem občas a nedá mi,abych nereagovala....Možná někdy,že bych napsala něco většího,až zjistím,jak se to tady dělá....
Soňa Prachfeldová
Moc pěkný příspěvek .
Lidmila Nejedlá
Hezké, Blanko. Život ženy, která měla dobré zázemí, se liší od mého života, kdy jsem byla na vše sama.
Hana Rypáčková
Vůbec se mi nechce zveřejnit , co jsem si poznamenala z pocitů mých posledních třiceti let. Protože každý jsme jiný a každý to prožil jinak. První a poslední odstavec je naprosto výstižný.
Marie Seitlová
Krásně, stručně a hlavně věcně popsaných třicet let.
ivana kosťunová
Paní Lenko, když váš komentář zpracujete do literární podoby, bude to skvělý soutěžní článek. Neláká vás to zkusit ?
Elena Valeriánová
Paní Lenko Kočandrlová, ten váš komentář jste mohla klidně napsat jako soutěžní příspěvek. Není všechno jen zalité sluncem, mnoho křivdy a bezpráví je v naší "demokratické" společnosti. Myslím, že svobodu každý hledáme a vnímáme trochu jinak. Ale jedno je jisté, dnešní doba přeje darebákům možná víc než ta doba minulá.
Zdenka Soukupová
Blanko, krásně, jednoduše a krátce jste popsala dlouhých 30 let. Připojuji se k Mirkovi: kde to mám podepsat?
Jana Kollinová
Blanka nasadila laťku hodně vysoko. Oceňuji věcné, nepodbízivé nebo tendenční hodnocení minulých třiceti let. Je jaká je! Je svá a ví co chce a umí to vyjádřit.
Miluše Hasenohrlová
Blanko,krátké a výstižné.Opravdu pěkné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%