Mých 30 let:  Uplynulo jako voda a děkuji za ně
FOTO: autorka

Mých 30 let: Uplynulo jako voda a děkuji za ně

17. 11. 2019

Pád komunismu znamenal velkou změnu v životě našeho národa, tedy i v životě mém. Je až k neuvěření, že od té doby uplynulo již 30 let. 

Za tu dobu dospěly moje děti, moji tři synové. Přišla vnoučata, odešli navěky někteří nejbližší v mém životě. I v mém pracovním i osobním životě se mnoho změnilo. Po založení Občanského fóra v naší obci jsem byla zvolena starostkou a byla jsem jí dlouhých 20 let. Práce mě zcela pohltila. Byly to tak nádherné změny, najednou jsme směli samostatně rozhodovat, jak budeme žít, jak zvelebime obec a podobně. Postupem času narůstala a narůstá státní hydra, která ztěžuje život nejen podnikatelům, četnými nepochopitelnými nařízeními.

Odešla jsem do důchodu, založili jsme Klub seniorů, jehož přínos vidím zejména v tom, že se lidé scházejí, nesedí jen doma a navazují přátelství. Což je důležité zejména pro lidi osamělé. Jako seniorka si žiju s radostí a elánem. Mám ráda pohyb, neboť pohyb je život. Zahradničím s nadšením, jezdím i chodím po různých místech naší vlasti. Občas lituji naše mladé, kteří pro práci nemají často čas na své děti, ale od toho jsme tu my babičky a dědečkové, kteří pomohou, pokud to jde. 

Mých 30 let uteklo jako voda. Čím jsem starší, tím více oceňuji vše, co se k lepšímu změnilo. Vidím, jak obce a města vystoupily ze své šedi, vidím,  jak naše krásné historické památky jsou opravovány. Vidím naši krásnou přírodu, která si zaslouží, abychom ji chránili, neboť z ní čerpáme všichni.

Jistěže jsou nedostatky ve spoustě věcí, ve jménu demokracie se dějí věci, které by se dít neměly. Vše je nakonec v nás v lidech.

Život, který mi byl dán, je ten největší dar, který jsem obdržela. Mám dost let za sebou a občas si zpívám slovy J. Uhlíře: Ani k stáru, ani k stáru, nemám o životě ani páru. A tak žiju a doufám, že trocha páry mi ještě zbývá na dobrou životní jízdu i na její dojezd.

Soutěž - Mých 30 let
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děkuji přátelé za vaše milá slova, hřejí.
Jan Zelenka
Krásné ohlédnutí zpět. Vedla jste a vedete plodný život. Ať vám ještě dlouho slouží zdraví a chuť a elán do všech vašich činností.
Lenka Hudečková
Krásně jsi to napsala Soni... jen tak dál :-)
Marie Seitlová
Soni, krásně jsi popsala tvých 30 let, jsi stále aktivní a to je dobře. Jsem ráda, že se s tebou znám a vím, že jízda bude ještě dlouhá.
Blanka Macháčková
Moc hezké shrnutí třiceti let.
Zdenka Soukupová
Napsala jste to moc hezky. Tak plnou parou vpřed!
Mirek Hahn
Komu čest, tomu čest !
Anna Čípová
Soni, ať je tvoje životní jízda ještě hodně dlouhá. Páry máš víc než dost.
Marie Novotná
Ještě hodně zdraví a páry do další cesty s rodinou, přáteli a kamarady.
Hana Rypáčková
Protože tě Soňo trochu znám, ty máš páru!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%