Máte někdo vindru?
Ilustrační foto: pixabay.com

Máte někdo vindru?

20. 11. 2019

Tuhle jsem někoho slyšela, jak říká, že ho ty vánoce hodně vyšťavily a že už nemá ani vindru. Nevím, proč by měly vánoce někoho vyšťavit, ale zarazilo mě slovo vindra. Slyšela jsem to mockrát, ale co to vlastně ta vindra je?

Honem tedy na chytrý internet a dozvídám se, že vindra je velmi drobný peníz, který se už ani nedá rozměnit  No, asi se opravdu rozměnit nedá, když se vždycky používá v souvislosti "nemám ani vindru", a tak těžko rozměníte něco, co není. Jdu se honem podívat do peněženky a zjišťuji, že také žádnou vindru nemám a dokonce ani flok tu není. Asi jsem chudá jako kostelní myš.

Toto pořekadlo se prý používá nejenom v Čechách, ale také v Americe, v Rumunsku, nebo v Asii. Kostelní myši na tom musejí být opravdu zle, na rozdíl od myší domácích nebo polních. Kostelní myš bude takový chudý příbuzný, a jak je chudý příbuzný, opravdu nevím.Třeba nemá ani  zlámanou grešli nebo floka a možná, že ani prachy. Prachy se mu možná rozprášily.

Někdo je také držgrešle, a tak nějaké grešle ještě má.. Někdy jsou lidé i na mizině a to jim nezávidím ,ale také vlastně nevím, jak mizina vypadá. Možná, že je  dobře, že to nevím, protože to asi není nic příjemného.

No, na mizině ještě nejsem, ale že nemám ani vindru, mě mrzí. Doufám, že mě vánoce nevyšťaví a  ani vám to nepřeji a doufám, že vám nějaké vindry zbydou. Také ty prachy nesmíte rozprášit, ale nebuďte držgrešle. No, a když vám nějaká vindra ještě zbyde, tak mi ji pošlete, ať vidím, jak vypadá..

Hezké vánoce !!!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Hano, v knihovně jsem náhodou objevila knížku Co to znamená, když se řekne? K. Foltin, Olomouc, 2017. Opsala jsem vám zní toto: Vindra. Pojmenování staré rakouské drobné mince. Pochází z vídeňského feniku (Wiener Heller) o hodnotě čtvrt krejcaru, tedy asi půl haléře.
Libor Farský
Prima, Haničko, tleskám
Jana Šenbergerová
Tak to mě zajímalo, kde se ten výraz vzal, a našla jsem toto: "Vindra je češtině přizpůsobené německé přídavné jméno Wiener, tedy vídeňský. Zkráceně tak naši předkové říkali vídeňskému feniku neboli haléři, což byla rakouská drobná stříbrná mince, jejíž kvalita se neustále zhoršovala. Až nakonec v 15. století obsahovaly tyto feniky ve své váze třetiny gramu jen 0,01 gramu stříbra. Díky Jiřímu Poděbradskému, který jich jako válečnou kořist z Rakouska přivezl velké množství, se tyto málo hodnotné mince dostaly i k nám a daly vzniknout úsloví nemám ani vindru, tedy vlastně nemám ani ten nejméně hodnotný peníz, jaký může být."
Antonín Nebuželský
Taky bych chtěl mít vindru, měl bych lepší pocit.
Zdenka Jírová
Hezké povídání, které dokresluje fakt, že čeština má neskonale mnoho rovin a je moc vtipná.
Rostislav Mraček
Vtipné! Kdysi mne pobavilo, když jsme při odjezdu na dovolenou dostali otázku: A nezapomněli jste na jásátka?
Jana Kollinová
Zajímavá a vtipná úvaha. Bylo mi milo číst výrazy, které používali i moji prarodiče, než například současné "love" nebo "chechtáky." Nelíbí se mi také pojmenování bankovek, např.: litr, kilo, pětka nebo meloun. Další neznám. :-)
Soňa Prachfeldová
Tato úvaha nemá chybu.
Eva Mužíková
Hanko, tak to se Ti povedlo....Já jdu kouknout do portmonky, spočítat ty fufníky. Pošlu Ti ty, co mám navíc, a nečekám na díky.....
Marie Faldynová
Naší mamince zase chyběly tintily vantily. Taky nevím,co to bylo za měnu :-) Čeština je prostě úžasná. Jako předvánoční téma to nemá chybu :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.