Jak vybírat matraci pro seniory
Kvalitní spánek zajistí kvalitní matrace

Jak vybírat matraci pro seniory

27. 11. 2019

I ty nejkvalitnější matrace mají životnost maximálně 10 let. Po této době matrace ztratí své ortopedické vlastnosti, neposkytuje tělu tolik potřebou oporu, stává se proleželou a je na čase ji vyměnit. Jak ale vybrat správnou matrací?

Matraci nekupujeme denně a vybrat správnou výšku, materiál matrace a vhodnou tuhost je často oříšek. Připravili jsme pro vás návod, na co myslet při výběru matrace, ať nesáhnete vedle.

Výška a rozměry matrace

Velikost matrace musí odpovídat vnitřnímu rozměru rámu postele. V případě, že pořizujeme matrace na dvojlůžko, můžeme zvolit 1 velkou matraci, anebo 2 menší. V současné době jsou velmi populární partnerské matrace. Znamená to, že například místo jedné velké matrace v rozměru 180x200cm, pořídíme 2 menší matrace v rozměru 90x200cm. Nemusíte se bát vyšší ceny než v případě 1 velké matrace. Mnoho výrobců nabízí matrace v akci 1+1. Jedním z nich je tradiční český výrobce matrací Tropico.  

U matrace je důležitá i její výška. U vyšších matrací je dosahováno lepších ortopedických vlastností a lepší funkce v případě, že matrace je složená z pěn. Vyšší matrací můžeme zvýšit i celkovou výšku lůžka. Vyšší lůžko usnadňuje vstávání a díky matraci můžeme i z nižší postele udělat optimálně vysokou.

Matrace1.png

Složení matrace

Matrace v základu dělíme na pěnové, pružinové a mezi oblíbené patří i latexové matrace. V kvalitních pěnových matracích jsou většinou kombinovány různé typy pěn. Mezi nejznámější patří paměťová neboli líná pěna. Ta se na základě teploty těla přizpůsobí a vytvaruje. Dále je používána studená pěna, která je tužší. Výhodou pružinových matrací je jejich vzdušnost. V současné době jsou však i kvalitní paměťové matrace technologicky tak vyspělé, že jsou dokonale vzdušné.

Tuhost matrace

Matrace doporučujeme volit spíše vyšší tuhosti až tuhé. U příliš měkkých matrací tělo do matrace „zapadne“ a není mu poskytnuta dostatečná opora. Pokud máte potíže s klouby, není vhodné volit tvrdou matraci s enormně vysokým tlakem na ramena a kyčle. Při výběru matrace nám napoví i poloha, ve které často spíme. Pokud spíme na zádech, můžeme volit více tvrdší matraci, jelikož se váha našeho těla více rozloží. Při spaní na boku saháme po matraci střední tuhosti.

Matrace2.png

Partnerské matrace

Zvolit místo jedné velké matrace dvě menší má řadu výhod. Jednou z nich je manipulace s matrací. Matrace v rozměru 180x200cm je náročné stěhovat. I údržba při sundání potahu a praní je náročnější. Výhodou partnerských matrací také je, že jsou oboustranné. Každý z partnerů si může zvolit jinou tuhost matrace, současně jsou matrace stejně vysoké a nemusíte se obávat rozdílu ve výšce matrací ani mezery mezi matracemi. Další výhodou je, že díky oddělení matrací nedochází tolik k přenosu otřesů, například pokud partner vstává a uléhá z postele. Nejprodávanější partnerskou matrací českého výrobce matrací Tropico se i letos stala Matrace Super Fox.  Nově je matrace i ve variantě Super Fox blue, kde je využita vyšší tuhost studené pěny.

Potah na matraci a její údržba

Při výběru se zaměřte i na potah matrace. Měl by být vzdušný, snadno snímatelní a pratelný. Potah matrace doporučujeme prát minimálně 2x ročně. Zvažte i pořízení chrániče matrace. Díky snadné manipulaci můžeme chránič častěji prát, tím tak účinněji bojovat s roztoči a celkově chráničem prodloužit i životnost matrace.

Matrace můžete koupit na kamenných prodejnách, kde si je vyzkoušíte na vlastní kůži, nebo v e-shopech, kde jsou často výhodou doprava zdarma až k vám domů a různé dárky k nákupu.

 

spánek vybavení bytu
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Rád bych upozornil, že co člověk, to jiné nároky na tvrdost matrace. Máme to proklepnuté z vnitro – porad z rodinných sešlostí i s poleháváním ve všech postelích v našem domě s různou tvrdostí matrací. Kupujte tedy matrace jedině tam, kde si je máte možnost vyzkoušet. Já jsem na doporučení prodavačky obcoval se třemi a až ta poslední byla podle mého gusta, byla pěkně stavěná – pevná i v bocích a mých 192 cm a 100 kg nesla statečně. Ta ale nevyhovovala manželce, ale pak musela pochopit, že s ní budu spát převážně jen já. A kde mi dali na výběr se takto veřejně producírovat ve všech polohách a před všemi ostatními zákazníky vystřídat i s mým komentářem tolik „partnerek“? Ta firma začíná a „I“ a končí na „A“. Spíme spolu už tři roky a tváří se pořád jako za mlada, když jsme byli spolu první svatební noc, jen v pleti má velkou skvrnu velikosti vodního melounu po bílé kávě (to jsem tehdy vykřikl Góóól a kafák byl mezi námi v posteli), ale to ví jen ona – matrace - prostěradlo to nikomu neprozradí.
Jana koplova
Já jsem nedávno kupovala matraci pro maminku a vybírala jsem dle tohoto článku - https://comfortmatrace.cz/ktera-zdravotni-matrace-je-ta-idealni-pro-vas/ . Maminka je spokojená :)
Zuzana Pivcová
Já na matrace bohužel štěstí neměla. Někde jsem dala na doporučení kolegyně, někde na reklamu firmy. Nikdy to nebylo tak, že bych měla možnost dlouhodobějšího odzkoušení doma s případným vrácením. A za tu chvilku v obchodě to opravdu nepoznám.
Jana Šenbergerová
Různé zdravotní problémy nás donutily vyměnit matrace, a teď vidím, že jsme vyměnili docela dobře. Rozhodně se nám teď dobře spí, i když nás občas potrápí záda.
Dana Puchalská
Máme 2 kvalitní matrace. Pochopitelně mají i povlak, který se dá lehce sundat a vyprat. A je pravda, že na výběru matrace jsme si dali oba záležet. A máme pod nimi pochopitelně lamelový rošt. S obyčejnou a lacinou matrací se to nedá srovnat. Jsem ráda, že jsme je koupili. 1 velká matrace pro dva nám nevyhovuje.
Jitka Hašková
Zkušenosti se zdravotní matrací mám dobré. Sama bych nevolila jednu matraci pro dva. I jedna matrace není pro mne pro manipulaci lehká (po 70). S matrací pro dva mám hrozné zkušenosti. Zažila jsem to v mládí v Londýně, kdy jsme se ani jeden nevyspali.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.