A v důchodu si to konečně užít!
Ilustrační foto: ingimage.com

A v důchodu si to konečně užít!

1. 12. 2019

Žádné starosti s udržováním domu či bytu, žádná samota a stesk. Naopak útulné bydlení v komunitě seniorů, které život baví a zajímají se o svět kolem sebe.

Takové komunitní bydlení vzniklo v Praze-východ nedaleko Brandýsa nad Labem. Rozsáhlý areál se vzrostlými stromy, vlastním rybníkem a výběhem s ovečkami nabízí 28 bytových jednotek pro samostatné seniory. V každém bytě je vybavená kuchyň, vlastní sociální zařízení a vestavěná skříň. Další zařízení tu ale nenajdete, je na budoucím obyvateli, aby si sem přestěhoval kus svého předchozího domova a cítil se tu opravdu dobře. Rozlehlé terasy se zahradním nábytkem přímo vybízí k posezení s rodinou nebo třeba se sousedkou. A když by se rozpršelo? Žádný problém, dva altánky umožňují posezení pod střechou s výhledem na rozkvetlé záhony.

Vše je uzpůsobeno k tomu, aby se místní obyvatelé cítili pohodlně a bezpečně, samozřejmostí jsou bezbariérové vstupy, možnost zajištění dovážky obědů či nákupů, docházka praktického lékaře. Na Brázdimském statku jdou však ještě dál. Vědí dobře, že fyzická a duševní aktivita přispívá k udržení dlouhodobé kondice a mentální svěžesti. Proto do areálu dochází lektoři s bohatými zkušenostmi se seniory a nabízí různé formy vyžití jako je cvičení nebo různé  tvořivé práce. Pravidelně se vyjíždí za kulturou i přírodou, akce organizované přímo v místě vybízí rodinné příslušníky, aby se připojili. Pravidelný kontakt s rodinou se tu více než podporuje, zvláště oblíbené je společné grilování.

Každý z nás má jiná očekávání a touhy, co by chtěl ještě zkusit, zažít. Proto je zde snaha o individuální přístup i vyhovět přáním, které se třeba dosud nepodařilo realizovat. Ať už chcete lenošit u bazénu, vyrobit si něco z keramiky nebo si sednout do telefoního koutku ve stylu 60. let a zavolat svým blízkým, tady jste doma a život právě začíná!

Více informací na www.brazdimskystatek.cz

 

logo_statek_tmavsi.png

bydlení
Hodnocení:
(5.3 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Gebauerová
Ten článek mě vytočil. Takových domů je po republice plno, ale ve většině slouží případů slouží boháčům, kteří potřebovali odložit rodiče. Např. u nás se platí za jeden takový 1+kk 18 tis. Bez jídla. Kterýpak důchodce na to má.
Karel Boháček
A co takhle když na tento pobyt přispívají jejich děti ? My jsme se starali o ně a oni teď o nás, těch pár let..
Olga Škopánová
No jistě, vždyť kolik je tam bytových jednotek 20 nebo 50? Tolik bohatých důchodců se snad v Česku najde.
Irena Drob
Mně by se takové bydlení líbilo, kdybych prodala byt, vydržely by mi peníze na dlouho. Asi je dost důchodců, kteří na to mají, když už je jen pár bytů volných. Ceny jsou uvedeny za byt: 12900-20400.
Karel Janovský
Dnešní důchodci pracovali převážně v minulém režimu, kdy platy nebyly ani zdaleka tak vysoké jako nyní. Z toho se jim vypočítal i důchod. Kolik důchodců si tedy může něco takového, jako se zde nabízí, dovolit? Je to doslova inzerát někoho, kdo vůbec nezná, jaká je dnešní realita důchodců! Doporučoval bych takovému člověku, aby si nejdříve vyzkoušel celý rok žít za průměrný důchod v takovém zařízení. Možná by vystřízlivěl.
Elena Valeriánová
I kdyby to bylo cena za dva. tak to mnozí nedají, protože na to nemají.
Jana Šenbergerová
Aha, asi moje chyba. Brala jsem to jako cenu za byt pro dva, ne pro jednoho. :-(
Elena Valeriánová
Takové bydlení by se mi líbilo, ale i když rozbiju prasátko moc dlouho by mi finance nevystačili. Takže to je jen pro horních deset tisíc. Tak paní politici šup šup, než tam bude nával.
Jana Šenbergerová
Areál vypadá hezky. Nakoukla jsem do jednotlivých pokojů a vyplynulo mi z toho, že pro pár je to finančně únosné, většina jednotlivců by na toto bydlení z důchodu neměla. Něco podobného s názvem "dům s pečovatelskou službou" máme na našem sídlišti. Sice bez bazénu, ale dovedu si představit, že bych tam v případě nouze nejvyšší v pohodě dožila, ale musela bych být soběstačná. Přínosný článek.
Jitka Chodorová
Ano, možnost zajímavá, snad i pro někoho lákavá, ale pro obyčejného českého důchodce to opravdu není, jak napsala paní Jarmila. Já bych to jinak hodnotila tak, že každý špás něco stojí, a myslím si, že lidé v našem věku by asi špásovat za tu cenu nechtěli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.