Vánoční sladkosti v Evropě
Italská vánoční dobrota panettone. Foto: pixabay.com

Vánoční sladkosti v Evropě

13. 12. 2019

Vánoce mají sladkou chuť. Po celé Evropě. Čtěte, co nesmí chybět na vánočním stole ve vybraných zemích Evropy. 

1. Kletzenbrot – rakouský křížalový chléb 
Kletzenbrot je ztělesněním kvalitní a výživově hodnotné pochoutky, na které si můžete pochutnat zejména v Rakousku. Jde o křížalový chléb, ovocný chlebíček, biskupský chlebíček… Zkrátka o „chléb“, do kterého patří velké množství sušených jablek, hrušek i exotického ovoce, fíky, datle, hrozinky, ořechy a koření.Je tmavý a vzhledem k použitým ingrediencím také pěkně těžký. Jako jedlý suvenýr ho pořídíte i na tradičních rakouských adventních trzích. Některé rakouské rodiny se drží tradice a kletzenbrot rozkrajují až na Štědrý den? Na zapití se k němu hodí spíše horký ovocný punč než svařené víno.

2. Risgrynsgröt – skandinávská rýžová kaše 
Pokud byste někomu ze skandinávských zemí naservírovali rýžovou kaši, určitě by si s ní asocioval Vánoce. Rýže vařená v mléce se před servírováním posype skořicí smíchanou s cukrem a navrch patří kousek másla, který se na horkém pokrmu rozpustí a dodá mu šmrnc. Ať už se rýžová kaše či rýžový pudink jmenuje risgrynsgröt, julgröt, či tomtegröt, jde o vydatnou pochoutku, která se ve skandinávských zemích podává ve vánočním čase a zapíjí se obvykle pivem. Jednu porci hospodyňky odnášely třeba na půdu pro skřítky nazývané nisser? Měly zajistit tak pro skřítky dostatek síly na to, aby mohli Julemandovi pomoci s nošením dárků. 

3. Turrón - španělský vánoční nugát
Ať už byl do Evropy a potažmo do Španělska dovezen odkudkoliv, snad z arabských zemí, jedno je jisté: bez turrónu si španělské Vánoce snad ani nejde představit. K dostání je tvrdý nugát (turrón duro), měkký nugát (turrón blando), nugát s celými ořechy, nugát v tenké oplatce, v čokoládě, s kandovaným ovocem, marcipánové „nugátové“ tyčinky. Za nejlepším, skutečně tradičním nugátem musíte do Turrón de Alicante? V oblasti kolem Alicante a Jijony ve Valencii má totiž tato španělská vánoční pochoutka kořeny zapuštěny snad nejhlouběji. 

4. Kourambiedes - řecké sušenky
Na první pohled nejsou ničím výjimečné, po ochutnání si je nejspíš zamilujete. Řecké vánoční sušenky kourambiedes se připravují podle různých receptů, obvykle mají tvar zploštělé kuličky a na povrchu je do nich zapíchnutý (či zapíchnutý a po upečení opět vyndaný) celý hřebíček. Pečou se z lahodného mandlového těsta, které obsahuje i trochu koňaku, brandy či některého z likérů pocházejících z řeckých ostrovů. Ochutnat můžete rovněž variantu ochucenou tradičním anýzovým ouzem. Těsně po vytažení z trouby se kourambiedes obalují v silné vrstvě moučkového cukru? Jsou tudíž – tak jako všechny řecké sladkosti – patřičně sladké.

5. Panettone -  italská bábovka
Vánoce bez panettone nebo jeho „bratříčka“ pandora si neumí představit žádný Ital. Vysoké a nadýchané vánoční bábovky nesmějí chybět na štědrovečerní tabuli, jedí se jako dezert nebo i k snídani, zabalené v pěkných krabicích se nosí jako dárky. Zatímco na pandoru si pochutnají ti, kteří si potrpí na minimalismus a čistou chuť těsta bez dalších tuhých přísad, panettone obsahuje navíc kandované ovoce a někdy kousky čokolády či ořechů. Panettone pochází z Milána, pandoro z oblasti kolem Verony. Recept, jak docílit toho, aby panettone mělo typický tvar houby, je prostý? Těstem formu naplníte až po okraj a ono při pečení jednoduše přeteče. Pandoro má tvar hvězdy, na který je potřeba speciální forma. 

6. Bûche de noël z Francie
To je tradiční francouzské vánoční poleno či, chcete-li, roláda, která se na Vánoce připravuje v různých variantách snad ve všech francouzských domácnostech. Je velmi oblíbená – a není divu, mezi nepřeberným množstvím druhů si to své poleno najde každý. Obvykle jde o roládu z piškotového těsta plněnou kakaovým krémem, s čokoládovou krustičkou na povrchu a slavnostně ozdobenou třešněmi či brusinkami. Povrchová úprava rolády hraje zejména ve vánočním čase důležitou roli. "Bûche de noël má skutečně inspiraci v polenu. Symbolizuje to, že se o Vánocích rodina sejde u jednoho krbu, kde hoří silné poleno dřeva, které dává domovu příjemné teplo a světlo," říká Gabriela Špurková z CK Rady na cestu. 

7. Azevias - portugalské plněné taštičky
Naplníte-li kapsičky z těsta ze světlé mouky mandlemi, sušeným ovocem, ale i fazolkami či jinými přísadami podle chuti (a rodinné tradice), usmažíte je a posypete moučkovým cukrem, vznikne typická portugalská vánoční pochoutka zvaná azevias. Ty nejtradičnější pocházejí z oblasti kolem Alenteja, ale oblíbené jsou v celé zemi i bývalých koloniích. 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Rýžovou kaši bych si dala, ale nedovedu si představit, že bych ji zapila pivem...:-)
Miluše Hasenohrlová
Kletzenbrot by mohl chutnat,sušené ovoce mám ráda.
Eva Herzánová
recept na řecké sušenky jsou na KM TRAVEL rýžovou kaši dělám úplně stejně a to mě připomíná že už móóóc dlouho nebyla a souhlasím s Danou K.
Dana Kolářová
Sladkosti uprostřed Evropy jsou stejně nejlepší.
Alena Várošová
Ovocný chlebíček dělám každý rok před Vánoci ,když mi zůstanou bílky.Dnes jsme jej dojedli,muž jej má hodně rád. Na Vánoce jak budu dělat vánočku,tak zase udělám Biskupský chlebíček z bílků a ovoce U nás se tak nazývá, proč nevím.
Věra Ježková
Rýžovou kaši bych mohla, řecké sušenky musí být báječné. Ostatní bych nemusela, stejně jako anglický „puding“, jehož kus jsem kdysi snědla v přítomnosti dárce Angličana, abych neurazila.
ivana kosťunová
Ty řecké sušenky by mě zlákaly.
Dana Puchalská
Panetonne mi chutná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.