Oblíbená podzimní i zimní zelenina - kapusta
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Oblíbená podzimní i zimní zelenina - kapusta

13. 12. 2019

Dnes jsem byla v jednom velkém nákupním středisku. A tam v oddělení zeleniny jsem si všimla opravdu pěkné kapusty. A ani cena nebyla špatná - pouze 18.90 za 1 kilogram. A tak mě napadlo zalistovat ve své sbírce receptů a podělit se s vámi o nějaké méně známé.

Kapustová pečená nádivka 

1 kapusta (asi 50 dkg), 5 rozstrouhaných žemlí, 5 vajec, 3 dkg sádla, sůl, muškátový květ, zelená petržel, mléko podle potřeby

Kapustu uvaříme v osolené vodě, ocedíme a nakrájíme na nudličky. Žloutky třeme s tukem, přidáme mlékem navlhčenou housku, sůl, koření a tuhý sníh z bílků. Na dobře vymaštěný pekáček dáváme střídavě vrstvu kapusty a vrstvu nádivky. Zapečeme v troubě a podáváme se salátem.

Kapustové omelety

30 dkg kapusty, 4 vejce, 10 dkg strouhané housky, 5 dkg tuku, 1 malá cibule, sůl

Kapustu spaříme a dvakrát semeleme. Na másle a troše cibule ji necháme osmažit. Ušleháme tuhý sníh z bílků, vmícháme dva žloutky, osolíme a vmícháme kapustu a strouhanou housku. Hmotu roztíráme na rozpálenou pomaštěnou pánev a pečeme z ní omelety. Hotové můžeme potřít dvěma smaženými vejci. Omelety sbalíme a podáváme se salátem.

Kapusta zapečená s masem

1 kg kapusty, 500 gr vepřových žebírek, 100 gr sádla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 rajčata, 1/2 lžíce mleté papriky, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kousky a osmažíme na 50 gr rozehřátého sádla. Přidáme drobně krájenou cibuli a smažíme dál. Očištěnou kapustu nakrájíme na větší kousky. Do vymaštěného kastrolu urovnáme vrstvy masa, kapusty, plátků rajčat, osolíme je, opepříme a posypeme drobně nakrájeným česnekem a paprikou. Pokapeme zbylým sádlem a v mírné troubě upečeme pod pokličkou do měkka. Při pečení kapustu občas pokropíme několika lžícemi vody a kastrolem zatřeseme.

Přeji všem dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Hano. Děkuji za pochvalu. A už teď se mi v hlavě rýsuje další článek ze zeleniny.
Hana Nováková
Dano, sbíhají se mi sliny, takové dobrůtky. Kapustu miluju a určitě vyzkouším napsané recepty. Děkuji za typy a budu se těšit na další...
Soňa Prachfeldová
Kapustu mám ráda, karbose miluju, ale je mi po ní těžko.
Jana Šenbergerová
Přestože kapusta není mým favoritem, všechny recepty se mi líbí. Asi některý vyzkouším.
Alena Vávrová
U nás frčí kapustové karbanátky, ať již s masem, nebo bez. Dělávám je většinou v troubě.
Miluše Hasenohrlová
Kapustu jedině růžičkovou a to do polévky.
Věra Ježková
Dtto Naďa. :-)
Marie Faldynová
Kapustu lze také podusit, zasypat rýží a udusit jako kapustové rizoto.Mám ráda i universální recept na směs masa, brambor a zeleniny, tedy do masa udušeného na cibuli přidat kapustu a brambory. Chutě se krásně spojí a pokud je vás víc u stolu, lehko bramborami jídlo nastavíme na více porcí.
Naděžda Špásová
Kapustu od mládí nesnáším.
Jarmila Fialová
Já teď hodně vařím plno jídel z růžičkové kapusty

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...