Adventní Mariazell
FOTO: autorka

Adventní Mariazell

18. 12. 2019

Městečko Mariazell se nachází v Horním Rakousku, tedy Štýrsku. Jde o nejvýznamnější poutní místo ve střední Evropě a nejvíce navštěvované v adventním čase. Bylo založeno ve 12. století 21. prosince.

Pověst vypráví o tom, kam byl vyslán mnich Magnus a nesl vyřezávanou sošku z lipové dřeva Pany Marie a zavalil mu cestu balvan. On se k této sošce modlil a skála se rozestoupila. Dal ji na pařez, udělal jí přístřešek a sobě také. Tím vzniklo poutní místo a sošce se říká Velká Matka Rakouska. Lidé, kteří se uzdravili, přispívali na kostel, např. i uherský král, který vyhrál ve válce a další. Až v 19. století vznikla bazilika.

Cesta se táhne pohořím Alp kolem jezera. Po příjezdu do Mariazell sněžilo, městečko leží v mírném svahu a bazilika je vidět z dáli. Má asi 3.800 obyvatel, z toho polovinu místních. Na náměstí vévodí pekárna s medovými perníčky. Asi 10 tis. kusů denně jede do světa, svíčky ze včelího vosku a likér z různých druhů bylin. Náš plán jsme museli přizpůsobit počasí. Porozhlédli se po náměstí, kde je zavěšen velký věnec, z domu balkonu pekárny vytrubovali trubači, všude voněl svařák, františek. I když koncert v bazilice byl až od 15 hodin, raději jsme ji navštívili hned i kvůli sněžení. Nádhera! Probíhaly již mše.

Ochutnali svařák, punč, prošli obchody a podívali na web kameru. chtěli jsme na vrch lanovkou. Zataženo. Takže zajdeme na oběd, který se protáhl, a kuk, slunce vychází. Kabinková lanovka, představte si, je v ulici na náměstí a vyvezla nás na vrch Bürgeralpe asi 1250 m vysoký, kde je vidět panorama Alp. Sněhu asi 10 cm a popošli jsme až k rozhledně. 

Na zpáteční cestě náměstím jsme nakoupili perníčky a upomínkové předměty a ještě stihli koncert v bazilice. 

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavý výlet.
Jana Šenbergerová
Pěkná předvánoční akce. Ráda jsem nakoukla do Štýrska. Znám jen štýrské párky.
Soňa Prachfeldová
To je krásný zážitek, to jsou davy lidí ze zájezdů. My byli loni v létě, vedro, najednou se zatáhlo a padaly kroupy.
Marie Ženatová
Díky moc za hezký článek i fotografie. Připomenula jsem si tím už před mnoha léty moji návštěvu tam, ale ta byla na podzim. Počasí nám tehdy přálo - je to skutečně nádherné místo a měla jsem tehdy i štěstí na setkání s mnoha dobrými lidmi...
Marie Seitlová
Jitko měla jsi pěkný výlet. Byla jsem tam asi před 25 lety, ale v létě. Nyní tam musí být krásně.
Naděžda Špásová
Moc hezké fotky. *******
Dana Puchalská
Jitko, to je krása.
Aranka Johnová
Také jsem tam byla,byl tam i průvod čertů,perníčky mají super,moc dobré a nedaleko je i za 2 eura možnost vidět pěkný betlém,nám se tam moc líbilo,lanovku jsme nestihli,může tam být krásně i v létě,tak snad někdy příště.
Hana Nováková
Jistě hezký výlet..
Hana Rypáčková
Prima výlet Jitko, aspoň bylo pocukrováno..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%