Adventní Mariazell
FOTO: autorka

Adventní Mariazell

18. 12. 2019

Městečko Mariazell se nachází v Horním Rakousku, tedy Štýrsku. Jde o nejvýznamnější poutní místo ve střední Evropě a nejvíce navštěvované v adventním čase. Bylo založeno ve 12. století 21. prosince.

Pověst vypráví o tom, kam byl vyslán mnich Magnus a nesl vyřezávanou sošku z lipové dřeva Pany Marie a zavalil mu cestu balvan. On se k této sošce modlil a skála se rozestoupila. Dal ji na pařez, udělal jí přístřešek a sobě také. Tím vzniklo poutní místo a sošce se říká Velká Matka Rakouska. Lidé, kteří se uzdravili, přispívali na kostel, např. i uherský král, který vyhrál ve válce a další. Až v 19. století vznikla bazilika.

Cesta se táhne pohořím Alp kolem jezera. Po příjezdu do Mariazell sněžilo, městečko leží v mírném svahu a bazilika je vidět z dáli. Má asi 3.800 obyvatel, z toho polovinu místních. Na náměstí vévodí pekárna s medovými perníčky. Asi 10 tis. kusů denně jede do světa, svíčky ze včelího vosku a likér z různých druhů bylin. Náš plán jsme museli přizpůsobit počasí. Porozhlédli se po náměstí, kde je zavěšen velký věnec, z domu balkonu pekárny vytrubovali trubači, všude voněl svařák, františek. I když koncert v bazilice byl až od 15 hodin, raději jsme ji navštívili hned i kvůli sněžení. Nádhera! Probíhaly již mše.

Ochutnali svařák, punč, prošli obchody a podívali na web kameru. chtěli jsme na vrch lanovkou. Zataženo. Takže zajdeme na oběd, který se protáhl, a kuk, slunce vychází. Kabinková lanovka, představte si, je v ulici na náměstí a vyvezla nás na vrch Bürgeralpe asi 1250 m vysoký, kde je vidět panorama Alp. Sněhu asi 10 cm a popošli jsme až k rozhledně. 

Na zpáteční cestě náměstím jsme nakoupili perníčky a upomínkové předměty a ještě stihli koncert v bazilice. 

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%