A co si tak uvařit něco dobrého z králíka?
Ilustrační foto: ingimage.com

A co si tak uvařit něco dobrého z králíka?

2. 1. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Posledních pár článků jsem věnovala jídlům ze zeleniny, a tak jsem se rozhodla, napsat něco i  pro milovníky masa. 

Listovala jsem ve svých zápiscích a našla pár receptů z králičího masa. Takže kdo má chuť, ať si něco vybere.

Marinovaný smažený králík

1 mladý králík, trocha polohrubé mouky, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení

Marináda:1 středně velká cibule, 2-3 stroužky česneku, větší špetka máty peprné, 1/2 lžičky pepře, špetka tlučeného hřebíčku, 1/2 lžičky skořice,1 lžíce octa, sůl

Příprava marinády - všechny přísady smícháme na pastu.

Očištěného králíka rozdělíme na porce, potřeme pastou a necháme několik hodin, případně do příštího dne uležet. Pak maso poprášíme moukou, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme zvolna ve vyšší vrstvě oleje. Hotové porce klademe na papírové ubrousky k odkapání. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem a zdobíme dílky citrónu.

Králík z Provence

1 zadní králičí díl, 5-10 dkg slaniny, 1 větší cibule, sůl, lžíce másla, 1 stroužek česneku, petrželka, 4 větší rajčata, 4 menší hříbky nebo žampióny, 1/16 l bílého vína

Odblaněného králíka protkneme slaninou a osolíme. Na zbytku drobně pokrájené slaniny zpěníme pokrájenou cibuli a maso na ní po obou stranách opečeme. Přidáme na plátky pokrájené houby, stroužek usekaného česneku, víno, oloupaná na plátky nakrájená rajčata a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s vařenými bramborami posypanými petrželkou, nočky, slaným žemlovým nákypem nebo salátem.

Králík dušený s citrónem 

1 králičí odblaněný zadní díl, 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 1 menší petržel, 1 menší celer, 1 citrón, 1 lžička hladké mouky

Na másle osmahneme pokrájenou zeleninu a cibuli. Porce odblaněného králíka opečeme na tomto základě po obou stranách, podlijeme a dusíme. Při podlévání maso pokapeme citrónovou šťávou z poloviny citrónu. Jakmile maso změkne, dáme je do trouby zčervenat. Šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Po odstavení z ohně ještě zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s brambory a dušenou zeleninou nebo zeleninovými saláty.

Přeji všem dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Děkuji Dano, dala bych si, něco určitě vyzkouším...
Eva Mužíková
Králíka můžu na všechny způsoby.
Vladislava Dejmková
Patřím k těm, kteř mají králičí maso rádi. Dala bych si toho s citronem. Občas mám možnost koupit králíka z domácího chovu.
Jana Kollinová
Králíka nepozřu, stejně tak skopové maso. Z mého jídelníčku postupně mizí i kuřecí, vařím jen pro Čikinu. Výjimečně koupím ryby, ale o jejich čerstvosti pochybuji již v okamžiku koupě. Mnohdy jsou zpestřením stravy mého psa.
Věra Ježková
Danko, to bych ho musela jíst sama. Karel ho odmítá s tím, že se ho v dětství přejedl. Tak si ho dám tak jednou za rok v restauraci.
Miluše Hasenohrlová
Všechny recepty vypadají "mňamózně".Králíky chováme, ale manžel preferuje pouze maso,kmín a sůl. :-(
Květa Řičánková
Také jsme chovali králíky,mladší dcera jedla jen přední nohy. Aby byla změna tak jsem jednou koupila kuře. Při obědě si přála obě přední nohy,tak mívala z kuřete křídla.Dělala jsem na hodně způsobů,dokonce i šunku.
Soňa Prachfeldová
Danko, králíka nejím, ale recepty vypadají dobře.
Marie Seitlová
Králíka mám ráda, kdysi jsme je doma chovali. Byla to mńamka. Nyní již jen kupovaného a to není ono.
Zuzana Pivcová
Vím, že v létě v Týně, když náš pan "kastelán" choval králíky, dávaly jsme kousíček ochutnat i kočce Naděnce, ta byla labužnice. :-D Já to narozdíl od ní nedokážu tak ocenit. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...