Výstava  obrazů Bedřicha Dlouhého
Foto: autorka

Výstava obrazů Bedřicha Dlouhého

8. 1. 2020

Ráda chodím do Městské knihovny. Nyní jsem se dočetla, že tu probíhá velká výstava malíře Bedřicha Dlouhého (je mu 87 let), která mapuje jeho celoživotní práci.

Ve sdělovacích prostředcích se o malířích a výtvarnících v poslední době dozvídáme dost málo. Nevím, zda je to jen můj dojem. Každopádně jsme tedy vyrazily s kamarádkou na výstavu umělce, o kterém jsme nikdy dříve neslyšely, jen jsme viděly plakát s upoutávkou a vycházely z předpokladu, že jde o významného malíře, když má výstavu v renomované galerii.

Je to zvláštní pocit, prohlížet si během hodiny 60 let života druhého člověka, jak ho maloval. V bookletu čteme o protestu proti oficiální tvorbě (60. léta), ironii, černém humoru, experimentu, malířském umu, kombinovaných technikách. To všechno tam je. Každý divák dotváří díla svým vlastním pohledem – mě osobně napadají slova jako pomíjivost, plynutí času, nedokonalost zdánlivě dokonalého (malíř určitě vždy prohlédnul „císařovy nové šaty“), vynalézavost a fantazie se současnou sebekázní...

Zaujaly nás malířovy „autoportréty“.

Na závěr se s námi dal do řeči pan šatnář, který sympatického pana Dlouhého viděl osobně, nad jeho pracemi také žasne a prohlásil, že já bych asi nechtěla doma u malíře uklízet – vzhledem k materiálu a předmětům, ze kterých často tvořil. No, to bude přehnané - ale asi bych opravdu nechtěla.

Z výstavy jsme vyrazily přes Mariánské náměstí Husovou ulicí do kavárny Montmartre v Řetězové. Objevila ji ještě v prosinci kamarádka, je tam útulné prostředí a odpoledne klid. Hezky strávené nedělní odpoledne.

Výstava trvá do 16. 2. 2020
Vstupné pro seniory jsme platily 30 Kč

můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Ještě jednou díky za vaše komentáře :-)
Dana Nepejchalová
Ireno moc pěkný článek i obrazy, díky.
Mirek Hahn
Moc zajímavé.
Irena Mertová
Aleno, a taky ze zajímavých materiálů. Když si dáš třeba zobrazit a zvětšit u obr. img-2439, tak se nestačíš divit, co tam všechno malíř přilepil... :-) . Jak když doma vysypeš hodně letité šuplíky...
Alena Tollarová
Zvláštní, ale krásné obrazy. U mě s přehledem vede dáma na obr. 2447. Fotky se Ti moc povedly.
Irena Mertová
Helenko, jestli si chodíš číst do měst. knihovny, tak si můžeš dát kávičku i přímo v ní - někdy tam chodíme, když nevíme, kam se ve středu Prahy vrtnout :-)
Helena Dohnalová
Irenko, děkujeme Ti za moc hezkou reportáž. Každý si vydere to svoje. Já určitě vyzkouším v kavárně kávičku. Chodím do knihovny si číst a půjčovat knížky a až půjdeme na procházku dáme i kávičku. Už se těším. Helena
Eva Hynkova
Zpráva pro p.Z.Pivcovou- děkuji moc za úpravu obrázku. Nemohu se na Vás nějak nakontaktovat. Ostatním se omlouvám za text mimo téma.
Eva Mužíková
Upřímně, takové umění se mi vůbec nelíbí, nerozumím mu. Ale tím neříkám, že mne článek nezaujal.
Soňa Prachfeldová
Díky za nakouknutí jedné výstavy, ráda se podívám na výstavy různé, někdy to má s uměním pramálo společného, třeba je to jen můj pohled. Každý umělec má nějakou svoji vizi. Když jsem viděla fotky Jana Saudka a jeho samotného vyfoceného s nahým mužstvím, tak mi přišly některé fotky k smíchu.Jsem ráda, když mi malby, kresby a umění různé něco dá příjemného, není to vždy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%