Naordinujte si smích. Dokáže vyléčit mnoho neduhů
Ilustrační foto: ingimage.com

Naordinujte si smích. Dokáže vyléčit mnoho neduhů

16. 1. 2020

Na prahu nového roku si mnozí z nás dávají (ať už poprvé nebo jako každoročně) různá předsevzetí - hubnutí, cvičení, úklid, zlepšení vztahů doma i na pracovišti. Pravděpodobně však není příliš mnoho lidí, kteří si dají za úkol více se smát.

A přitom je smích jedno z farmakologických ošetření, které nic nestojí a je dosažitelné a prospěšné při tolika věcech, které nás trápí, zvláště pak ve zralejším věku.

Někomu se to může zdát podivné nebo dokonce nelogické, rozhodnout se víc smát, když svět je zahlcen politickým neklidem a násilím. Uvědomme si však, že veškeré obavy, které máme, nezmění na budoucnosti světa ani to nejmenší, zatímco pěkná dávka každodenního smíchu může skutečně změnit naši budoucnost k lepšímu.

Dnes je už lékařsky dokázáno, že lidé, kteří se nesmějí, jsou více ohroženi srdečními chorobami nebo mozkovou příhodou. Smích má mnoho dalších prokázaných zdravotních výhod, jako je zlepšení krevního tlaku, imunity, snížení stresu, zmírnění bolesti a odstranění nespavosti.

Možná vám to zprvu bude připadat nemístné, smát se, když zprávy přinášejí výčet katastrof, ale upřímně řečeno, všude kolem nás se přece děje i hodně věcí, které nejsou katastrofální.

Každý sice není rozený smíšek a optimista, ale určitě se vždy najde nějaký důvod, proč se zasmát a tím posilovat svou energii. Stejně jako jiné věci, jsou kolem nás i důvody ke smíchu. Musíme je však hledat. Vždyť sám internet je stálým zdrojem věcí, které umějí rozesmát. Ať jsou to vtipná zvířecí videa nebo videa se smějícími se batolaty i trochu staršími dětmi. Je mnoho webů, které se speciálně věnují veselým až ztřeštěným stránkám života. Dále jsou tu TV komedie, veselohry, knihy vyvolávající při čtení hlasitý smích, právě tak jako občasný reálný projev nás i našich přátel, nehledě na věk.

Smích, který léčí, však nikdy není sarkastický nebo urážlivý. Je to jen spontánní výraz radosti z něčeho nečekaného a legračního. Malé děti se tak chovají stále. Jestli někdo, pak jsou to právě ony, kdo pro nás může být příkladem pravého smíchu. Smějí se totiž bez uvažování, jak to zní nebo vypadá, když se chichotají, co si o nich kdo myslí.

Ano, svět je vážný a je mnoho věcí, které se nás týkají. Ale je tu také zábava, hra a to, co můžeme nazvat v každém věku krásným bláznovstvím. Smích je univerzální. Je dobrý pro naše srdce i duši. Takže víc se smát je nepochybně báječným novoročním předsevzetím, které si zaslouží splnit.

Pomohl vám někdy vyloženě smích překlenout nějaké těžké období? Můžete uvést příklady humoru v každodenním životě? Považujete se za smíška, za veselého člověka, který umí rozesmát ostatní?

aktivní senioři psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Álo, tak to máš kliku, že jsi před třiceti lety "neznala" mě, protože to co jsi napsala o těch "dvou lidech", je určitě slabý odvar toho, co bys napsala o mě :-) :-) :-)
Alena Tollarová
Uvědomila jsem si, že znám dva lidi (jednoho přes 40 let), které jsem nikdy neviděla se jen tak obyčejně smát, tlachat o ničem a řehnit se přitom, hrát ohníčky smíchu v očích nebo nedej bože smát se, až se člověk zajíká. Zasmějí se, když myslí, že se to sluší, ale je vidět, že si se smíchem moc nevědí rady. Myslím, že si to ani neuvědomují a kdyby jim to někdo řekl, namítnou, že to není pravda.
Jana Šenbergerová
Zuzko, myslím, žes uchopila tento rok za správný konec. Přestože nejsem smíšek, denně využívám každé sebemenší příležitosti k zasmání. Nejvíce mě vždy pobaví můj nahluchlý a velmi vážný partner. Často mě rozesmějí i vtipy na íčku. Díky knížce Život, láska, smích od Osha, jsem přežila a dokázala se smát i v nejtěžších chvílích svého života. Škola smíchu také není k zahození, ale tu jsem neabsolvovala.
Danka Rotyková
Jsem vděčná za každou příležitost k zasmání. Nenarodila jsem se jako smíšek, ani jako bavič. Přesto se směju moc ráda. Dokonce jsem zjistila, že se teď směju hlasitěji než dříve. Asi už padly všechny zábrany, které jsem měla nasaveny jako dítě a také v mládí. Ach jo, někdy si uvědomuji, jak to bylo všechno jiné, tehdy v 60. letech moc důvodů k smíchu nebylo. Tak bychom si to měli užít alespoň teď. Tento týden zrovna v TV opakovali Televarieté s Jiřinkou a panem Dvořákem. Smála jsem se téměř v kuse celý pořad. ? ....
Zuzana Pivcová
Mám radost za všechny, kteří mají radost, třebaže je u někoho jen dočasná. I ta má cenu.
Hana Nováková
Zuzko, nejsem úplně introvert, jen tíhnu k jakési mlencholii. Dříve tomu tak nebylo, ale nemoc dokáže své. Dokáží mě rozesmát vnoučata, videa o zvířatech, nebo cizí videa o nešikovných lidech, zasměju se starému filmu. Když je můj zdr. stav nějak ustálen, dokážu rozesmát i partu svých bývalých spolupracovníků. tak jako před mnoha lety. Někdy si říkám, jak složité, nevyzpytatelné a neprobádané jsou pochody v mozku, jednou tak a podruhé jinak. Tak to jsem já
Marie Doušová
V mém životě moc smíchu nikdy nebylo ,ale přesto si vzpomenu , kdy mě z filmu Pelíšky, "Kde soudruzi z NDR udělali chybu" mě vždycky rozesměje. Smát se uměle neumím,ale je pravda , že smích je lék. Dík Zuzko za článek.
Zdenka Soukupová
Zase jeden pozitivní článek. Hned mám lepší náladu a úsměv na rtech. I přes menší trable, které mě postihly přes přelom roku: rozbité dioptrické brýle, porouchaná pračka, protékající vanička ve sprše, píchlé kolo a rozbité brzdy u auta (to u dcery). Největší problém ale u nás je sehnat opraváře. Ale zvládám to psychicky dobře (vypomáhám si večerní dvoudeckou vína) a snad se mi do konce měsíce podaří vše dát do kupy. Tak přeju hodně radosti a úsměvů!!!
Jitka Caklová
Stačí mi i smích, který lechtá bránici, jako chvění motýlích křídel a moc mě Zuzko potěšilo, že takto optimistický článek jsem si přečetla právě od Tebe.
Marie Seitlová
Ráda se smějí, i když mi spousta lidí říká, že jsem moc vážná. Chodím do jógy, kde se smějeme. Ležíme na zádech, šlapeme jako na kole a do toho se začneme smát. Nejprve je to cha, cha, ale pak se začneme od srdce smát, je nás tam přes 30 a to je opravdu veselo. Domů jdeme s radostnou náladou. Zuzko díky za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...