Před a za myší dírou
Foto: autorka

Před a za myší dírou

19. 1. 2020

Když vám někdo tady v Hradci Králové řekne, že půjde myší dírou, myslí tím, že použije kryté schodiště Bono publico. Pro ty, co Hradec neznají - schodiště spojuje vyvýšené Velké náměstí s níže položenou třídou Komenského. Toto schodiště má bohatou historii - zájemci se mohou více dozvědět na  https://cs.wikipedia.org/wiki/Bono_publico. Pro obyvatele Hradce je ale důležité, že už je zase funkční a navíc je nádherně zrekonstruované. Jeho poslední oprava se bohužel trochu protáhla kvůli nějakým historickým nálezům, a tak bylo schodiště zpřístupněno až v závěru minulého roku. A mně zase  trochu trvalo, než se mi ho podařilo nafotit tak, abych byla alespoň trochu spokojená. Udělat snímky z tohoto místa není jen tak, stále tam někdo chodí. A kvůlu prosvětlení kopulí na schodišti je ideální, když svítí sluníčko. 

Kromě fotografií  vlastní "Myší díry" přikládám i pár obrázků z jejího blízkého okolí. Třeba někoho z vás inspirují a někdy toto architektonicky zajímavé místo navštívíte. 

 

dsc-0041au.jpg

Vstup na schodiště Bono publico z ulice Komenského.  Učitě ho najdete, když půjdete od zimního stadionu kolem Jižních teras starého města.

 

dsc-0033-5.jpg

Na horním i dolním konci  schodiště je k dispozici panel, na kterém si můžete zvoit, jaká hudba vás bude po cestě schodištěm doprovázet.

 

dsc-0039au.jpg

Schodiště je zajímavě osvětlené i v denní dobu. Navíc ve spodní části na pravé straně můžete najít branku, která vede na Jižní terasy.

 

dsc-0225au.jpg

Jižní terasy bohužel nejsou v zimním období otevřené. Zajímavé jsou zejména v létě a na podzim, najdete zde spoustu růžových keřů, zajímavé vodní prvky i příjemná zákoutí pro odpočinek.

 

dsc-0047au.jpg

Pohled do jedné z kopulí na schodišti - během dne přivádějí přírodní světlo. Od poslední rekonstrukce jsou kopule osazeny novými lampami.

 

dsc-0043au.jpg

Horní část schodiště ústí do uličky mezi biskupskou rezidencí a domem U Špuláků. Když dojdete na její konec, octnete se v historicky nejstarší části Hradce Králové na Velkém náměsti.

 

dsc-0008au.jpg

Uspořádání Velkého náměstí zejména s ohledem na potřeby jeho obyvatel a místních podnikatelů je už dlouho předmětem sporů. Zatím se zde parkuje téměř po celé ploše. Ale i tak je zde co obdivovat.

 

dsc-0026au.jpg

Nejvýraznější dominantou náměstí je Chrám sv. Ducha a Bílá věž.

 

dsc-0025au.jpg

Pohled od Chrámu sv. Ducha na Kostel nanebevzetí panny Marie. Zcela náhodně jsem zachytila na fotografii i řádovou sestru.

 

dsc-0068au.jpg

Bílá věž - rozhodně ji doporučuji k návštěvě. Kromě nádherného výhledu nejen na město, ale i do dalekého okolí, je ve spodní části věže umístěn i zajímavě osvětlovaný skleněný model věže. 

 

dsc-0016-10.jpg

Vánoční strom před bývalou radnicí.

 

dsc-0029au.jpg

Jediná z budov, která se výrazně vymyká celkovému charakteru Velkého náměstí, je Galerie moderního umění - nedávno také kompletně zrekonstruovaná. Navštívila jsem ji, ale není to můj šálek čaje. Nejvíce se mi líbilo na horní venkovní terase, odkud je také krásný výhled.

 

dsc-0056au.jpg

Musím vám prozradit, že na Velké náměstí se od zimního stadionu můžete dostat i jiným způsobem. Pro změnu po těchto moderních "zpívajících schodech".

 

dsc-0193au.jpg

Odměnou vám bude nejen krásný výhled na věže chrámu sv. Ducha, ale i na Bílou věž.

 

dsc-0061au.jpg

Z tohoto schodiště se dostanete na Pivovarského náměstí. Ze starého hradeckého pivovaru zde vzniklo tzv. Regiocentrum Nový pivovar.

 

dsc-0050au.jpg

Třetí jižní cestou na Velké náměstí je tzv. Gočárovo schodiště. Podle atypických svítilen mu Hradečané také říkají "Schodiště u tří tupláků". Toto schodiště bývá využíváno i jako venkovní divadelní scéna v době divadelního festivalu, oblíbené je také svatebními fotografy.

 

dsc-0097au.jpg

Jižně od "Myší díry" můžete najít také řadu zajímavých budov. Toto je bývalá koželužská škola, rovněž navržená J. Gočárem. Dnes zde sídlí Střední průmyslová škola.

 

dsc-0106au.jpg

Pohled na část Střední průmyslové školy od Studijní a vědecké knihovny. Vlastně mě zaujal hlavně odraz staré budovy v prosklené části absolutně moderního objektu. Ale o tom třeba někdy příště.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Hynkova
Paní Vladislavě patří velký dík, fotodokumentace je úžasná, velmi zdařilá. HK znám, líbí se mi a historická místa mají vždy co říct.
Vladislava Dejmková
Jsem ráda, že se někomu moje fotografie s komentářem líbily. I já se ráda dívám na fotografie z míst, kde jsem nikdy nebyla (a asi nebudu). Nejsem sice rodilý Hradečák, ale žiji tady už 40 let. Tyto fotky jsou jen malým kousíčkem našeho krásného města.
Zdenka Soukupová
Vladislavo, to je profi průvodce. Hradec neznám, je od nás daleko. Tak alespoň Vaším prostřednictvím jsem se dozvěděla o zajímavých hradeckých místech.
Mell Nova
Hezký den, nejsem přímo rodačka, ale tohle město z nám od svých 3l.,žili tu příbuzní, mami tu studovala i pracovala.Ale nikdy jsem od nikoho neslyšela výraz myší díra.Po schodech jsme jako náctiletí vybíhali nahoru, na náměstí, tam býval nad samoškou bufet, kde měli chlebíčky s uherákem.Další naší návštěva patřívala maličké cukrárně.
Alena Tollarová
Jsem ostuda, ale HK opravdu vůbec neznám. I když je pravda, že jsem si tam poprvé pochovala nejstaršího vnoučka. Myslím, že je na čase, abych si HK připsala na výletní listinu na ledničce. :)
Hana Nováková
Díky Vladislavo, neuvěřitelná krása, v HK jsem byla 2x pracovně a to určitě ne po těchto krásách, na které nezbyl ani čas.
Zuzana Pivcová
Vidím, že z Hradce neznám opravdu nic, jen nemocnici a mořské akvárium. A kdysi před více než 30 lety jsme tam vystavovaly britského kocoura na mezinárodní výstavě. Fotky jsou moc zajímavé a svědčí o tom, že kdo si umí všímat a hledat, objeví taková místa a zákoutí, která jiným uniknou.
Hana Rypáčková
Díky, Hradec miluji, manžel tam žil do čtrnácti let a jezdili jsme tam na jeho třídní srazy.. Taky máme myší díru, ale není hezká...
Dana Puchalská
Vladislavo, v HK jsem byla několikrát. A pokaždé se mi tam líbilo. Je to krásné město a Vaše fotografie jsou toho důkazem.
Věra Ježková
Moc pěkné. V HK jsem byla několikrát pouze na odborných konferencích pořádaných na pedagogické fakultě. Takže jsem prošla jen její okolí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%