Máte potíže s nohama? Pomůže podolog či podiatr
Ilustrační foto: ingimage.com

Máte potíže s nohama? Pomůže podolog či podiatr

18. 1. 2020

Takové chodidlo se během života 300milionkrát ohne, natáhne a stáhne. Pokud nohy jako opěrná část těla nefungují správně, problémy se řetězí a postupně se stěhují do jiných částí těla.

Kromě bolestí nohou samotných mohou způsobovat i bolesti zad, hlavy, zubů a mnoho jiných zdravotních problémů.

Proč jsou nohy často „porouchané“
Zdravá noha má správné postavení kostí, kloubů a plně funkční vazy a svaly. Je bez defektů, ortopedických změn a kožních problémů. Chůze po zdravých nohách je bezbolestná a pohodová. Realita však bývá často úplně jiná. „Naprostá většina poruch nohou je získaná,“ vysvětluje Jaroslav Fešar, prezident České podologické společnosti a ředitel pražského centra pro nohy a tělo: „Při některých zdravotních potížích mohou hrát roli predispoziční faktory, ale vrozených vad je velmi málo. Lidé většinou nevěnují svým nohám odpovídající péči a začnou se o ně zajímat až při problémech.“  Když se chůze stane nepříjemnou, dochází k celé řadě změn, jako jsou vbočené palce a následné otlaky a kuří oka nebo kladívkové prstce (prsty zahnuté dolů v důsledku nošení nevhodné obuvi)

Naštěstí je tu podiatrie a podologie
Dobrou zprávou je, že i závažnější problémy se dají řešit do té míry, že se člověk zbaví bolesti a výrazně se mu zvýší kvalita života. Podiatrie a podologie se zabývají vyšetřením nohou a výrobou individuální stélek do obuvi. Je však mezi nimi zásadní rozdíl. Podiatrie je lékařský obor zabývající se patofyziologií, diagnostikou a terapií poruch, typicky u diabetiků. Podologie zahrnuje preventivní a rekondiční péči o nohy a opírá se spíše o dermatologii.

Při vyšetření nohou se zjišťuje aktuální zdravotní stav, rodinná i osobní anamnéza, úrazy, operace, na podoskopu se potom vyšetřuje postavení nohou, velkých kloubů i páteře. Posuzuje se držení těla, technika chůze, asymetrie, z hlediska tlakového zatížení celkové postavení chodidel a tlak v jednotlivých segmentech. Je třeba také vnímat obuv, ve které klient přijde, ponožky a pomůcky, které případně nosí. Stejně důležité je zaměstnání, které vykonává.

Nejvíc si ničíme nohy botami
Některé boty by se daly označit jako „nohám nebezpečné“. Jsou to boty špičaté, úzké, tvrdé, na vysokém podpatku. Přitom tělo vysílá signály upozorňující na potíže, které nošením nevhodných bot vznikají. Takové boty na vysokém podpatku neposkytují chodidlům žádnou stabilitu a oporu. Při jejich nošení vzniká velké riziko úrazů, dostávají těžiště těla do předních poloh a způsobují změny v oblasti pánve a v postavení nožních kleneb nebo bolestivé otlaky.
Druhou častou příčinou potíží je zanedbávání péče o nohy. Mnoho lidí si jich příliš nevšímá, i když v našem každodenním životě hrají obrovskou roli. Nejsou zkrátka tolik vidět jako obličej, dekolt, vlasy nebo ruce.  Pokud chceme mít nohy zdravé a funkční, měli bychom dodržovat následující zásady.

Desatero pro zdravé nohy (podle podologa Jaroslava Fešara):

  1. Pravidelně o své nohy pečovat, dopřávat jim vhodné kosmetické přípravky.
  2. Při jakýchkoliv nejasnostech se poradit s odborníkem a případně se svěřit i rukou kvalifikovaného pedikéra.
  3. Žádné potíže s nohama nepodceňovat. Správné je se včas obrátit na svého podologa, diabetici na podiatra.
  4. Nosit vhodnou a zdravotně vyhovující obuv.
  5. Umožňovat nohám chůzi naboso a cvičit s rehabilitačními pomůckami.
  6. Denně nohám dopřávat nejlepší pohybovou aktivitu - chůzi.
  7. Vyhýbat se úzkým škrtícím ponožkám a sezení v úzkých kalhotách.
  8. Dbát na zásady osobní hygieny, denně nohy umývat a důkladně osušit.
  9. Ve společných prostorách a sportovištích používat preventivně přípravky s antibakteriálním a antimykotickým účinkem.
  10. Dodržovat zásady zdravého životního stylu, nekouřit a nepřehánět to s alkoholem.
zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Máme v nemocnici podiatrii, ale před několika lety, když ji manžel potřeboval, byla jen v krajském městě. Ale odhalili trombózu včas...
Jana Šenbergerová
O nohy je třeba pečovat od narození, nejpozději od chvíle, kdy člověk obuje první botičky. Móda je největším nepřítelem zdravých nohou. Když si vzpomenu, jak jsem si zmršila nohy tzv. módními ťapkami a následně lodičkami na jehlách a pak po úrazu levé nohy oddělala pravou, která to všechno musela odchodit, je mi jasné, že teď už toho moc nezachráním. Tak je aspoň udržuji "v chodu" pravidelnou pedikúrou, která jim určitě dělá dobře.
Marie 00000
Článek krásný, ale není možné jeho rady v současné době akceptovat. Když mě bude bolet noha a půjdu k lékaři - budu čekat půl dne, ten mi napíše doporučení - čekací doba nejméně 3 měsíce, tam dají mast proti bolesti, a objednají na kontrolu opět za 3 měsíce. Pokud náhodou doktor napíše rehabilitace, čekací doba 3 měsíce. to už máme skoro rok, a nic se neděje. Ale chodit se musí, tak si každý pomůže jak to jde, a k lékaři nejde. Dnešní zdravotnictví má spoustu rad, návodů, ale pro zdravé. S oblibou říkám, že pokud zemřu v červenci, tak se v prosinci dozvím, proč :):).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.