Proč mám kocoura v paneláku
FOTO: autorka

Proč mám kocoura v paneláku

31. 1. 2020

Dlouhá léta jsme žili v romantickém domku blízko řeky v Braníku. Vystřídalo se u nás několik kocourů. Běhali samozřejmě svobodně venku. Okolo samé domky se zahrádkami, nad námi lesík, eldorádo.

Po 30 letech ale přišla nutnost se domku vzdát a přesunout se do paneláku. Jednání se vlekla roky a já jsem doufala, že se další dlouhé roky protáhnou.

V mezidobí jsem získala od sousedky mourovaté koťátko s růžovým čumáčkem. Sama jsem si kotě vybrala – chtěla  jsem co nejméně dravého kotíka, jako byl třeba v Ladově Mikešovi Nácíček, prostě největšího „poseru“ z vrhu. To aby se mi nezaběhl jako jeho předchůdce. Kocourka mi přinesli, lehl si způsobně na židli s packami složenými pod bradou a koukal, co se bude dít. Večer se stočil do klubíčka na peřině u mé ruky a předl, až jsme usnuli. Časem podnikal výpravy na zahrádku a na půdu, pak okolo domu, učil se lézt na stromy. Jednou se přiřítil s jekotem do předsíně, za ním banda branických kocourů rváčů, Mourek s natrženým krvácejícím uchem. Léčili jsme heřmánkem, ale ucho již nesrostlo.

Jednání ohledně domku nabrala po dvou letech nečekaně na rychlosti. Jednoho dne se ukázal nový nabyvatel a sdělil mi jízlivě, že „naše idylka skončila“. Sbalili jsme saky paky a stěhovali se. Ale kocoura jsem nechtěla zavřít do bytu bez možnosti chození ven, proto jsem se dohodla s jeho bývalou majitelkou, že si ho vezme zpět ke svým zvířatům.
A tak se rozběhla dvouměsíční e-mailová konverzace. Já s dotazem: Jak se daří Mourkovi? Odpověď: Bojí se ostatních koček, celé dny mňouká před svým bývalým domovem, je zubožený, nešťastný, hubený. Bylo to k nevydržení.

Po dvou měsících někdo zvoní. Otevřu, a za dveřmi bývalí sousedi s naštvaným kocourem v náručí: „Na, vezmi si ho, on si v paneláku zvykne“. A zvykl si. Nejdříve odvracel hlavu, vůbec se mnou nechtěl mluvit, ale nakonec sebou hodil na gauč s takovou úlevou…
Přestěhovali jsme se tedy s kamarádem Mourkem z Braníka na Žižkov oba, je tomu už deset let. Kocour chodí ven na lodžii, pozoruje ptáky, běhá po bytě a hraje si, nahřívá se na žebrech topení a uvítá každou návštěvu. Večer se mi smotá do klubka na peřině u ruky a přede, až oba usneme...a možná se nám zdá o starých dobrých časech.

Soutěž - Mazlíčci
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Ireno, konec dobrý, všechno dobré. My sice máme pejsky, ale kočky jsou také moje velká láska. Mourek má určitě moc hodnou paničku. (◕ᴗ◕✿)
Zdenka Hillová
Hezký příběh ať se Vám i kočičce daří :)
Marie Seitlová
Mourek je krásný a je vám spolu dobře. Pěkný článek.
Irena Mertová
Děkujeme s Mourkem všem :-).
Jarmila Komberec Jakubcová
Krásný kocourek, měla jsem skoro stejnou kočičku - Vločičku, Také žila clý život v paneláku jen o víkendech jezdila na chatu kde lovila myši - byla to šelmička co chytla i 10 myší.
Věra Ježková
Irčo, napsala jsi to moc hezky. Ať se vám oběma daří. :-)
Alena Tollarová
Má hezký kukuč, představuju si, jak přede. Kdybych mohla, taky by nám doma nějaký ten mourek předl. Mějte se hezky :)
Zuzana Pivcová
Moc hezké, to je pro mě jako balzám. Každý pozná, jak se jeho kočce vede, jestli je v bytě nešťastná a chce pustit ven, nebo tam sdílí pohodu se svým pánem či paničkou. Podle toho by se pak měl každý rozhodnout. My jsme ten podzim po povodních vzaly zcela zuboženého staršího kocoura od popelnic v sídlišti do bytu. Vůbec se nebránil, byl tam šťastný a i přes svůj nedobrý zdravotní stav žil spokojeně ještě tři roky.
Dana Puchalská
Moc hezký článek. Posílám pozdrav Mourkovi.
Libuše Křapová
To je krásné povídání :-) Ireno, doufám, že jste si ho dala jako soutěžní příspěvěek?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.