Maminka a jejích 9 křížků
FOTO: p. Orlická

Maminka a jejích 9 křížků

4. 2. 2020

Když se řekne slovo maminka, mamka, mamča. matka, matička, mamulka, každý si vzpomene na tu svou drahou maminku. Ať ještě žijící, či se na nás dívá z nebíčka.

Moje maminka byla čiperná do 93 roků a samostatná, i když několikrát upadla, skončilo to jen s nějakou modřinou. Poslední její pád byl zlomený krček, který po odvozu do nemocnice jí ihned operovali. Jinak chodí s chodítkem, vozíčkem.
Už není samostatná, potřebuje 24 hodinovou péči a navíc ani ona, ani já s bráchou nemáme bezbarierový byt. A byt maminky patří od bráchy jeho synovi, mému synovci, i celý dům, kde bydlí i on s rodinou. Máme ji u nás v LDN, je to krásný dům s pečovatelskou službou a vzornými službami.

Za mamkou chodím skoro každý den, někdy přes den a bavím je ve splečenské místnosti, ty špatně chodící bábinky. Vždy jim nějakou chuťovku na zub donesu, uvařím kafíčko. Bábinky už na mne čekají a srdečně mě vítají.

Hodně mě to naplňuje, když je pobavím a vidím ty jejich rozzářené oči a jejich úsměvy, tak na chvilku zapomenou na ty svoje bolístky, které každý v tak vysokém věku má. Maminka recituje a ráda zpívá, tak mě doplňuje básničkami a písněmi ještě ze školy. I 12 slok z Kytice od K.J. Erbena - Polednice si pamatuje.Ale co bylo na oběd, neví, hodně zapomíná.

Stále jsou tam organizovány nějaké akce pro bydlící seniory. Tak vám jednu z posledních akcí nazvanou Den radosti přiblížím.
V ten den uspořádalo vedení zvláštní akci,.kde všechny babičky a dva dědoušky upravili, včetně manikury, pedikury a kadeřnice. Hezky je oblékli do jejich oblečení a pak už přišla paní fotografka, která je zvěčnila a fotky každé použili na Kalendář pro r. 2020. Měli občerstvení od sponzorů i s hudbou a zpěvákem. Babičky byly nadšené a jejich velký Den radosti s opečováváním si radostně užily.
Tady přikládám s dovolením autorky paní Orlické pár jejich fotografií.
.
Maminka je čím dál menší věchýtek a někdy také nechce moc poslouchat, má svou hlavu jako malé dítě. (Však vzpomeňte si na své dětství).

Mám pěkný vztah plný lásky a pozitivní energie se svou maminkou. Je mezi námi pouto dcery a matky. Takže pokud máte se svou matkou otevřený a citový vztah, velmi si ho važte! A važte si jí, pokud ji ještě máte.

A těm, kterým odešla tam, odkud není návratu, vzpomínejte na ni s láskou a pokorou, vždyť to byla ta máma, co nám dala život.

Děkuji vám, co jste můj článek po dvou letech přečetli až do konce.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Dojemné! Moc ti to štěstí s maminkou přeji, já svou nemám od čtyřiceti let a chybí nejen nám dětem, ale i všem vnoučkům, moc si ji neužili
Anna Čípová
Ali, maminka je krásná žena i v tak pokročilém věku. Oceňuji nápad s kalendářem, focení bylo určitě velkým zážitkem pro všechny staroušky. Přeji ještě hodně krásných zážitků s maminkou. Moje maminka žije už jen v mých vzpomínkách.
Alena Vávrová
Alenko, kdykoliv napíšeš o své mamince, je v tom tolik lásky, obdivu a dobrosrdečnosti, že nelze než pochválit a nám, co už svoji milovanou maminku dlouho nemáme, trochu i závidět. Maminka je krásná dáma i v 95 letech (a ty se jí moc podobáš). Přeji vám oběma ještě krásný společný čas. Ta akce byla skvělá a ty profi fotky budou jednou krásnou památkou ♥ .
Libuše Křapová
Ali, Zuzko, palec nahoru :-)
Alena Várošová
Děvčata, děkuji vám všem za kladné komentáře.Jsem ráda,že se maminka těch 95 let zítra dožije a možná i trochu víc. Příspěvek od paní Kočandrlové,mě nemůže rozházet.Děkuji Zuzko za zastání.Pokud bych někoho kritizovala ,tak rozhodně bych měla vyplněný profil a ne jen jméno a příjmení,pokud je ovšem pravé.I tak děkuji za ponaučení, asi nejste tak vzdělaná ,jak ze sebe děláte.
Jana Mesarčová
Krásná baběnka, krásná slova. Článek pohladil. Děkuji.
Anna Potůčková
Alenko, takovou fešnou maminku má jen v tomto věku málokdo. Moc hezký, dojemný článek a mamince přeji do dalších let spoustu zdraví. A z negativních komentářů si Ali nic nedělej, někdo má potřebu si rýpnout, aby mohl žít dál. U nás se říká, že by takový člověk ani neusnul......
Zuzana Pivcová
Paní Kočandrlová, docela se Vám divím, že máte potřebu si rýpnout kvůli názvu takového citlivého článku a poučovat. Když už se tak vzděláváte, tak neříká se "nacionálie", nýbrž pouze "nacionále".
Zuzana Pivcová
Alenko, maminka je stále krásná a nějaké to zapomenutí už jí člověk snadno odpustí. Když si uvědomím, že naše maminka nežije už skoro 43 let! Já vím, něco bylo tak, něco jinak. Alespoň, že jsi s maminkou měla štěstí. To Ti moc přeji.
Lenka Kočandrlová
Á jéje,tady někdo neví,co to znamená "křížek" !!! Je to X = 10 let.Paní těžko bude 950 let,že? Spíš tedy mělo být 9 a půl křížku. Něco podobného,jako když chce někddo po někom "iniciály" místo "nacionálie"! je třeba se stále vzdělávat. Jinak článek o mamince je zajímavý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.