Maminka a jejích 9 křížků
FOTO: p. Orlická

Maminka a jejích 9 křížků

4. 2. 2020

Když se řekne slovo maminka, mamka, mamča. matka, matička, mamulka, každý si vzpomene na tu svou drahou maminku. Ať ještě žijící, či se na nás dívá z nebíčka.

Moje maminka byla čiperná do 93 roků a samostatná, i když několikrát upadla, skončilo to jen s nějakou modřinou. Poslední její pád byl zlomený krček, který po odvozu do nemocnice jí ihned operovali. Jinak chodí s chodítkem, vozíčkem.
Už není samostatná, potřebuje 24 hodinovou péči a navíc ani ona, ani já s bráchou nemáme bezbarierový byt. A byt maminky patří od bráchy jeho synovi, mému synovci, i celý dům, kde bydlí i on s rodinou. Máme ji u nás v LDN, je to krásný dům s pečovatelskou službou a vzornými službami.

Za mamkou chodím skoro každý den, někdy přes den a bavím je ve splečenské místnosti, ty špatně chodící bábinky. Vždy jim nějakou chuťovku na zub donesu, uvařím kafíčko. Bábinky už na mne čekají a srdečně mě vítají.

Hodně mě to naplňuje, když je pobavím a vidím ty jejich rozzářené oči a jejich úsměvy, tak na chvilku zapomenou na ty svoje bolístky, které každý v tak vysokém věku má. Maminka recituje a ráda zpívá, tak mě doplňuje básničkami a písněmi ještě ze školy. I 12 slok z Kytice od K.J. Erbena - Polednice si pamatuje.Ale co bylo na oběd, neví, hodně zapomíná.

Stále jsou tam organizovány nějaké akce pro bydlící seniory. Tak vám jednu z posledních akcí nazvanou Den radosti přiblížím.
V ten den uspořádalo vedení zvláštní akci,.kde všechny babičky a dva dědoušky upravili, včetně manikury, pedikury a kadeřnice. Hezky je oblékli do jejich oblečení a pak už přišla paní fotografka, která je zvěčnila a fotky každé použili na Kalendář pro r. 2020. Měli občerstvení od sponzorů i s hudbou a zpěvákem. Babičky byly nadšené a jejich velký Den radosti s opečováváním si radostně užily.
Tady přikládám s dovolením autorky paní Orlické pár jejich fotografií.
.
Maminka je čím dál menší věchýtek a někdy také nechce moc poslouchat, má svou hlavu jako malé dítě. (Však vzpomeňte si na své dětství).

Mám pěkný vztah plný lásky a pozitivní energie se svou maminkou. Je mezi námi pouto dcery a matky. Takže pokud máte se svou matkou otevřený a citový vztah, velmi si ho važte! A važte si jí, pokud ji ještě máte.

A těm, kterým odešla tam, odkud není návratu, vzpomínejte na ni s láskou a pokorou, vždyť to byla ta máma, co nám dala život.

Děkuji vám, co jste můj článek po dvou letech přečetli až do konce.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Nedá mi to, musím reagovat. Připadá mi ono handrkování o počtu křížků velice (abych byla slušná) hloupé. Manžela babička měla víc než 90 let, když zemřela. A jak o ní vypráví,ona byla na svoje křížky hrdá.
Zuzana Pivcová
Pokud bychom opravili zmíněnou chybu, těžko by pak někdo chápal obsah a smysl části následné debaty, kterou jste odstartovala. To je vše.
Lenka Kočandrlová
Škoda,že místo kritiky na mne, jste tu chybu neopravily! A nepoučily se. Rozhodně jsem opravdická osoba a ne jen její představitelka.
Jitka Chodorová
Alenko, jsi dobrá dcera, ale to už dávno vím, jak už tu někdo napsal, máte s maminkou obě štěstí, že se máte navzájem, i když to někdy je těžké, ten pocit sounáležitostí je za všechny prachy světa. Krásu jsi také zdědila po mamince, tak Vám oběma přeji ještě hodně společných let ve zdraví a lásce. Já už maminku nemám více, jak 20ket, jak ráda bych jí pohladila po její dobré tváři a ještě jednou za vše poděkovala, ale už to nejde. Tak ať se daří Tvé mamince i Tobě.
Jana Šenbergerová
Alenko, máte obě štěstí. Vy, že ještě máte maminku, a ona, že má vás. Přeji vám ještě mnoho společných radostí. ♥♥
Alena Várošová
Milá děvčata,všechny co jste napsaly milé komentáře i ti když jste jen nahlédlii moc,moc vám všem děkuji za maminku..Dnes jsem byla za mamkoiu ji popřát .Koupila jsem kytku,bomboniéru,kafe a napekla koláče pro kamarádky babičky sokolky,které ji dnes mají přijít navštívit a pogratulovat ji..Také už ji nechaly 2x zahrát v naše krajském rozhlase.Také jsem nezapomněla na bydlící,s kterými babička kouká ve společenské místnosti na telku. Personál dostal roládu a kafe. Setkala jsem se tam s bráchou a jeho ženou.Při návštěvě maminky jsem odběhla do pokoje přes chodbu,kde leží od doby co přijela z nemocnice jena srdečná paní.Musela jsem se na ni kouknout.Vítala mě s rozzářenýma očima,je na tom mnohem líp,což mě těší, jak kdy jsem ji před týdnem byla navštívit.Čekala na pohazení.Každý přestárý člověk je jako malé dítě. Čeká na pěkné slovo ,na pohazení, na polibek na čelo,či tvář.Dnes jsem neměla moc času ale zítra zajdu za všema babičkama a taky za tou bývalou její spoubydlící bez nohy na invalidním vozíku,které měla zažádáno o jednolůžák když se dostaví vedlejší budova penzionu. Tak ještě jednou všem děkuji za maminku i vaše vzkazy i když vás maminka nezná, tak děkovala za přání.
Hana Rypáčková
Hezké...Tak do stovky.
Lenka Hudečková
Alenko, krásný článek, který mi nahnal slzy do očí. Moje maminka bude za měsíc a něco již 9 let v nebíčku, ale stále na ni myslím a často si s ní v duchu povídám...Někdy i nahlas ("maminko, Ty to vidíš!")...je krásné, že máš tak hezký vztah s maminkou, která se opravdu dožila hooooodně vysokého věku. Přeji Tvé mamince, aby se dožila do stovky, nejméně. A jsi hodná, že chodíš za szaroušky do domova a přínášíš jim radost ♥♥♥
Zdenka Soukupová
Aleno, krásný článek, krásná maminka. Trochu Vám závidím, i když to s maminkou asi není jednoduché. Moje umřela mladá, v necelých 52 létech. Pořád vzpomínám.
Marie Novotná
Krásná žena, plná něhy, lásky a pokory. Přeji jí hodně zdraví do dalších let a Tobě ještě hodně chvil s maminkou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.