O síle, trvání a koncích dlouholetých přátelství
Ilustrační foto: ingimage.com

O síle, trvání a koncích dlouholetých přátelství

16. 2. 2020

Naše přítelkyně (omlouvám se mužům, že to pojímám přednostně jako ženskou záležitost) nás znají během našich nejlepších i nejhorších etap života. V časech našeho zlomeného srdce, pádů i úspěchů jsou tu pro nás. Sdílíme navzájem nejskrytější tajemství a společně slavíme různé události.

Tyto vztahy, které mohou být velmi podstatné pro naši celkovou životní spokojenost, jsou něčím, čím jsme si jisti, že vytrvá. Takže, čím to, že některá přátelství, která se zdála být prověřena dobou trvání, náhle skončí, jsou přerušena a mnohdy bez vysvětlení? A když skončí z nějakého uvedeného důvodu, pak ten důvod v nás vyvolá pochybnost, zda to tedy za těchto okolností vůbec kdy skutečné přátelství bylo. Nechat přátelství, do kterého jsme během života tolik investovali, spadnout někam na vedlejší kolej, se zdá být nesmyslné.

Co se tedy vlastně stalo? Odborníci říkají, že neexistuje jeden jediný náhlý důvod, proč se přátelství rozpadne. Je to jen důvod zástupný. Bylo by dost malicherné zavrhnout přítelkyni kvůli tomu, že nepřišla na naši oslavu, a už ji od té doby neznat. Některé uvedené důvody rozchodu jsou triviální, některé působí vážněji. Mezi odborníky však panuje přesvědčení, že přátelství, které stojí za to udržet, zachováno být může.

Přátelství se může přervat z řady důvodů, které vedou k jeho konci. Jsou to především měnící se životní hodnoty a priority. Jinak nahlíží na život šestnáctiletá dívka, jinak šedesátiletá zralá žena. Další důvody pak zahrnují zradu (skutečnou, ale i vnímanou), různorodé kariérní dráhy, rodinný stav, nerovné sociální postavení a růst odlišným směrem (životní filozofie, politika). Lze tedy obecně říci, že přátelství musí být pro obě strany rovnocenné a vnímané jako nenucené. Pokud udává kurz jen jedna strana, zatímco druhá se jen pasivně přizpůsobuje, ale spokojena není, není to pravé přátelství.

Pokud obě strany věří, že jejich přátelství stojí za zachování, a mají dobrou vůli si udělat čas a vše si prohovořit, může přátelství překonat různá úskalí života. Komunikace je při tom klíčová a síla přátelství na ní nepochybně závisí. Komunikativní schopnosti mohou přátelům pomoci projít úspěšně změnami, které by mohly pevnost jejich vztahu ohrozit.

Říká se, že ztráta přítele je často jako ztráta části sebe. Máme-li toto na paměti, pak bude nejmoudřejší postup respektovat přirozený vývoj i s jeho přílivem a odlivem, raději, než jednat ve spěchu a afektu a vše skončit.

Co si myslíte o dlouhodobých přátelstvích, zažili jste či ještě zažíváte takové? Rozpadlo se vám po letech přátelství a co k tomu vedlo? Jsou věci, které svěříte raději přítelkyni než partnerovi? A co přátelství mezi osobami obojího pohlaví?

přátelství vztahy a sex
Hodnocení:
(4.9 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Míval jsem kamarády z práce, teď po letech si už jen popřejeme, jinak nic.Zato mám několik posledních let kamaráda "na chození". Chodíme každý den, povídáme, sice jsme každý jiný, ale dobře si rozumíme. Lidi už nás berou jako duo", dokonce jsem slyšel :"už jdou ty dva teplý", jak jsem slyšel, tak to říkám. A když jdu sám, všichni se ptají, kde mám kolegu.asi to není to, ale na stáří docela k nezaplacení :-)
Marta Kucharovičová
Na You Tube som našla niečo ako divadelnú hru: Pět mrtvých starých dam. Je to o kamarátkch.Počúvala som to viac krát. Ak si to niekto vypočuje, rada by som poznala názor. Ja mám skutočné kamarátky iba z detstva. Odvtedy som poznala veľa iných, ale to boli len vypočítavky. Teraz žijem v Nemecku-tak je to ťažšie. Práve som sa vrátila zo Slovenska a stretla som sa s tými pravými. Zážitky z detstva nás spájajú desaťročia.
Naděžda Špásová
Ano, mám dlouholeté kamarádky, kterým se svěřuji, máme se rády a vím, že je to oboustranné. Je pár věcí, které si nechám pro sebe a vím, že ony to mají také tak. A pak mám pár dobrých přítelkyň s kterými se občas moc ráda potkám. A vím, že je to oboustranné. Kamarádi patří k těm kamarádkám. Samozřejmě, že jsem zažila od rádoby kamarádky velké zklamání, rozpad přátelství se mě naštěstí moc nedotkl. Zuzko, dobře napsané.
Alena Várošová
Myslím,že každá žena má nějakou tu kamarádku.V mládí jsem moc na kamarádky neměla čas rodina,prácez,studio při zaměstnání,stavba rodinného domu.Pak jsem si našla ,nebo ona mě spojovalo nás úmrtí našich blízkých jejího manžela a mého mladého syna.Ta mi už před 4 lety umřela.Ale i tak jsem měla kamarádku přes 23 let je to letos.I když bydlí v jiném městě ,tak se setkáváme v lázních,na welnes pobytu 2x.Sixw už to naše kamarádství dostalo trhlinu na dovolené a už ji nevěřím.Mám ještě jednu dlouhodobou kamarádku i když je 100 km od nás H.K ráda ji vidm a jsem ráda,že ji mám.Píšeme si skoro denně.
Marcela Pivcová
Kamarádky či přítelkyně jsem nějaké vždycky měla, ale nebyly nikdy těmi, pro které bych mohla použít větu: To je moje nejlepší přítelkyně! Některé (spíš) kamarádství vydrželo krátce, některé jaksi postupně odeznělo, naopak - s jednou ze spolužaček a s jednou kolegyní jsem se náhodně setkala po mnoha létech a od té doby se, ačkoliv bydlíme každá v jiném městě, aspoň několikrát do roka sejdeme. V Praze mám také několik kamarádek na občasná setkání. A kamarád, či přítel? No, "víme o sobě" (a už hodně! dlouho)...
Jitka Caklová
Jano (15:57), některé věci máme nastavené stejně. "S přáteli je to pro mě jako s knihami". Před nedávnem jsem u jiného článku napsala, "Nikdy jsem nebyla vášnivá čtenářka, ani nevyhledávala knihy, které by mě uvedly do pohody, či mi krátily dlouhou chvíli. Vím, že knihy, které mi mají něco dát, si mě najdou samy. Vše se děje tak, jak se dít má a nic není náhoda." /// "Čím více úsilí věnuji hledání, tím méně nacházím a koho potkat mám, toho potkám i bez hledání." :-)
Eliška Murasová
Blízké přátelství, je pro mě dar, moci svěřit své pocity radostné i bolestné a nepřemýšlet jestli je to vhodné, nebát se zneužití, vědět, že je vždy dobrá vůle pochopit, i možnost nesouhlasit. Je to velmi osvobozující. Mám to štěstí na dvě takováto přáteství a děkuji za ně.
Soňa Prachfeldová
Přátelství je drahocenná věc. Někdy trvá léta, někdy se sejdou a neznají se dlouho, přesto se říká, to je moje krevní skupina a přátelství výborné vznikne. Moje nejlepší přítelkyně zemřela před několika lety. Mám hodně dobrých známých, ale užší vztahy nenavazuji, to musí přijít samo. A také mám kamaráda, kterému mohu říct mnoho a vím, že se mohu svěřit i věřit, že s tím nechodí na trh. Mnoho tzv. kamarádek /nikoli mých/ nejsou úplně korektní a co neví to nepoví .
Jana Šenbergerová
Mám to poněkud jinak nastavené. Zatímco přátelé přicházejí a odcházejí, kamarádi zůstávají, i když v různých obdobích života mají tato kamarádství různé úrovně. Zrovna teď se nacházím v období tzv. tichých kamarádství. Víme o sobě, ale setkáváme se velmi málo, a to z různých důvodů. S přáteli je to pro mě jako s knihami. Přicházejí ke mně takoví, se kterými si máme něco předat. Teď nemám na mysli žádné materiální dary, ale spíše ty duchovní, čímž nevylučuji ani ty materiální. Je hezké, vydrží-li dlouho, ale nepokládám délku za nikterak důležitou. Kdysi jsme si s kamarádkami svěřovaly různá tajemství, ale to už nedělám, mám na to doma "tajemníka". Když mi bylo v životě nejhůř, dostalo se mi i kamaráda, který mi pomohl , podobně jako dvě kamarádky, přežít hodně těžké životní období. Mám je ráda a jsem jim za to vděčná. Svým způsobem to bylo vzájemné. Zřejmě jsme se všichni potřebovali.
Jitka Caklová
Zuzko díky za prima článek :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.