Mám ráda kuchařské knihy - díl LVI.
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LVI.

13. 2. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Rozhodla jsem se, že do dnešního dílu dám 3 recepty na sladká jídla, která mají zvláštní názvy. Klidně se posaďte, uvařte si třeba dobrý čaj, kávu, grog nebo svařené víno a vybírejte.

Recepty jsou ze staré kuchařské knihy - Rok v české kuchyni z roku 1959 (II.vydání), autorka M. Úlehlová-Tilschová. 

Recepty jsou jednoduché a dá se říct, že jsou i poměrně levné. 

1.) Rozpustilí kluci z Hodonína 

Na vále rychle vypracujeme křehké těsto z 21 dkg hladké mouky, 14 dkg másla a 7 dkg cukru, vejce nedáváme. Tence je vyválíme a vypichujeme kolečka, ta upečeme do bleda. Ještě horká rychle obalujeme na spodní straně ve vanilkovém cukru. Když vychladnou, spojujeme dvě a dvě meruňkovou, malinovou nebo rybízovou zavařeninou tak, aby obalené strany zůstaly zevně. Odleželá kolečka jsou znamenitá a dlouho vydrží. 

2.) Domácí přítel 

3 vejce, za 3 vejce polohrubé mouky, za 3 vejce cukru (jemného písku), citrónová kůra, 9 dkg rozinek, 9 dkg ořechů (oříšků nebo mandlí), 9 dkg pomerančové kůry nebo jiného kandovaného ovoce

Cukr s celými vejci šleháme asi 20 minut, pak přidáme mouku, do které můžeme přidat lžičku pečivového prášku, přebrané rozinky, posekané ořechy i kandované ovoce. Těsto rozestřeme asi na malík vysoko na pomaštěný plech a zvolna pečeme. Když je skoro upečené, rychle je horké nakrájíme na úzké řezy a dáme na chvilku do trouby dosušit. Vydrží dlouho. Pečeme asi 20 minut. 

3.) Ruské "Ničevó" 

1/2 l mléka, 3 vejce, 8 lžiček cukru, vanilka nebo vanilkový cukr a jedna lžička škrobové moučky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něho polovinu cukru. Mléko dáme samotné vařit, a když vře, zavařujeme do něho lžičkou malé nočky ze sladkého sněhu. Nočky necháme přejít jen jedním varem, obrátíme a za okamžik vybereme, velmi nabudou. Uvaříme postupně. Ze zbylého mléka a ze žloutků uvaříme vanilkový krém. Když zhoustne, nalijeme jej opatrně na mísu pod uvařené nočky, ty jsou lehké a vyplavou. 

Vanilkový krém 

3/8 l mléka dáme svařit s 6 kostkami cukru, do zbylé 1/8 l mléka rozkvedláme 2 žloutky a 2 lžičky škrobové moučky nebo vanilkového pudingu. Když mléko vře, zavaříme a mícháme 1-2 minuty do zhoustnutí.

Můžeme je obložit jahodami nebo malinami.

Přeji všem, kdo se nechá inspirovat, dobrou chuť.

                       Váš Karfík 

P. S. Recepty jsem uvedla v původní podobě. 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
No tak to bych musela mít 40 kg i s postelí abych tohle mohla jíst.Sladké ráda,ale musím se hodně držet.Ale recepty čtu ráda a pak slintám.Někdy také upeču,nedávno tu mrkvovou bábovku,byla fakt báječná.
Soňa Prachfeldová
Také se ráda probírám kuchařka mi, mám i starší a mám je radši než ty novodobé. Upekla jsem dnes bochanky měla jsem ještě rozinky v rumu, dala jsem rozsekané vlašáky a trochu prášku pernikoveho a má to zase jiný šmrnc, pochválili mi to.
Hana Nováková
No hurá Dano, je to tu zas, nějaká inspirace pro mlsání. Díky zkusím...
Dana Puchalská
Děkuji Věrko. Ruskou kuchyni mám taky. Ovšem překladu. A některé recepty tam jsou vyloženě zajímavé.
Věra Ježková
Danko, jsem ráda, že ses zase pustila do svých kuchařských knih. Mám doma několik ruských, samozřejmě v originále, ale do řemesla ti fušovat nebudu. :-)
Dana Puchalská
Ano. Přehlédla. :-) :-) :-)
Miluše Hasenohrlová
Danuš,že bych ty recepty přehlédla ??? :-)
Anna Potůčková
U nás jsou sladkosti dost často, celá rodina jej máme rádi
Dana Puchalská
Dobrá Jarmilo , příště najdu nějakou kuchařskou starožitnost kde není cukr, ano?
Jarmila Komberec Jakubcová
Dano děláš mi chutě ale já jsem od 1.2. vyřadila veškeré sladkosti z jídelníčku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.