Náš mazlíček Lumpík
Ilustrační foto: pixabay.com

Náš mazlíček Lumpík

14. 2. 2020

Bydlíme na pokraji malého města v rodinném domku se zahradou. Máme ročního kocourka jménem Lumpík. A o něm bude moje krátká příhoda.

Lumpík je výborný lovec myší, každý den jich pár chytí. Něco zbaští hned venku, ale mnohé nacházíme zakousnuté a naskládané na rohožce pod schody ve sklepě a čeká na pochvalu, až si toho všimneme.

Nevíme, podle čeho si je vybírá a jak je třídí, protože některé nezakousne a nosí si je do sklepa na hraní. Já ale vím, že mu často myška zdrhne a ta se pak ve sklepě zabydlí.

Mockrát jsem se zapojila do jejich hrátek na honěnou a schovávanou ve snaze myš zlikvidovat, ale bohužel, na ně nemám. Nikdy se mi to nepovedlo. Ve sklepě je hodně zákoutí a skrýší pro malé myší stvoření.

Až minulý týden. Šla jsem do sklepa a slyším podezřelé zvuky. Jdu za nimi a ejhle! Nemůžu uvěřit svým očím! Myška sedí u kočičí misky a s rozkoší si hlasitě požírá kočičí granule a Lumpík sedí naproti myšky a sleduje, jak jí chutná! A ani to s ním nehne!

Bohužel jsem neudělala videozáznam, protože jsem myslela, že bych přišla pozdě, kdybych šla do bytu pro foťák. A tak jsem šla vedle do dílny, vzala kladívko, přišla k myšce, dřepla si, udělala jeden ťuk – a bylo vymalováno. Kdo by to byl řekl, že jednou budu lovit myši kladívkem!

No, ale Lumpík, ten byl děsně uražený, dva dny se „se mnou nebavil“, protože jsem mu vzala hračku.

Soutěž - Mazlíčci
Hodnocení:
(4.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Haltufová
Jak to tak vypadá, úkol zněl jasně :). Já bych asi myšku odnesla někam na pole. Já vím, že jsou přemnožené a škodí.. no..
Anna Martiníková
Omlouvám se všem, kterým jsem svým článkem způsobila svírání žaludku či jiné nepříjemné pocity a děkuji těm, kteří mě docela pochopili a příp. mě podpořili. Nejsem žádný vrah ani tyran. Nedokážu zabít vůbec nic, ani žádnou drůbež, kterou dlouhé roky chovám, vždy musím poprosit ochotnou sousedku. Ale situace s myškou byla tak překvapivá. Zvláštní bylo chování myšky, zvláštní bylo chování kocourka a zvláštní bylo i chování moje, nebyl čas na velké přemýšlení. Věřte, že ten ťuk byl proveden se zaťatými zuby a s téměř zavřenýma očima a byl jen jeden a docela slabý, ale stačil. Samotnou mě to překvapilo. Útěchou mi bylo, že myška měla v podstatě krásnou smrt. Byla do samého konce naprosto v pohodě, žádný stres – ani z kočky ani ze mne - a měla výbornou poslední večeři. Rozhodně nikterak netrpěla, jako jiné myšky, které uštvané kočkou jsou za živa požírané nebo když samy požerou jedovatou návnadu a pak v bolestech umírají atd. No a vo tom to je. Ale pronásleduje mě myšlenka, jestlipak si nááááhodou ten náš Lumpík ty myšky záměrně nevykrmuje, aby mu pak lépe chutnaly. Asi tak, jak si ježibaba vykrmovala Jeníčka a Mařenku.
Mária Červenková
Myš je prostě škodná, kdo ji někdy zažil doma ví o čem mluvím. Je docela umění se tiše přiblížit a trefit. Myslíte že pastičky jsou lepší ? Je to o pohotovosti a hbitosti pisatelky. Vyčistila si sklep, alespoň na chvilku
Jitka Chodorová
Úsměvná bajka , bohužel s drastickým koncem zásahem člověka.
Elena Valeriánová
Věrko, myslím si, že případný video záznam by byl o tom, jak si myška hoduje a kocour na ni dohlíží.
Elena Valeriánová
Milá Aničko, usmívám se při čtení vašeho příběhu. Myslím, že ani vy sama jste nečekala, že se vám tu myšku povede "ťuknout". Ale myš venku je úplně jiná než myš v komoře a nebo ve sklepě. I jedna myš dovede udělat pěknou spoušť. A vzhledem k tomu, dámy, že je jich víc než dost, já se nad tím činem až tak nepohoršuji. Kladívko v tomto případě plně nahradilo pastičku. Já bych sice tolik odvahy neměla a na myš bych s kladívkem nešla, já bych s jekotem vyklidila pole teda sklep. Aničko, pište dál, máte hezký styl.
Irena Mertová
Mám to stejně jako Věra... že kočka chytá myši i ptáky, je normální. Že člověk nechce mít myši v obydlí, je normální. Ale taky mě zmrazil ten závěr - napřed se píše o myšce tak roztomile - a pak "tuk"... trochu se mi svírá žaludek.
Soňa Prachfeldová
Máme kočky, trápí mě to když uloví myšku , nebo ptáčka, je to tak v přírodě nastavené, ale nemohu se na to koukat a už vůbec ublížit ani myšce.
Věra Ježková
Nejdřív jsem nechtěla vůbec reagovat, protože mě znechutil závěr příběhu. Ale když vidím, že nejsem sama, připojuji se ke kolegyním, které to vnímají stejně, především k Nadě a její prosbě o informace o autorce. Případný videozáznam by byl pro mě dost přes čáru. :-(
Zuzana Pivcová
Když jsme ještě před lety mívaly doma venkovské kočky, nerada jsem se dívala na to, jak trápí myšky. Nikdy je nechytaly z hladu. Je to lovecký pud. Někdy se přišly pochlubit tak, že donesly myš do kuchyně a tam ji vypustily. A my jsme ji nechaly nějak zase odejít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.