Malíř Zdeněk Burian šel vlastní cestou
Repro: autorka

Malíř Zdeněk Burian šel vlastní cestou

19. 2. 2020

Ilustrátor, malíř a tramp Zdeněk Burian (11. 2. 1905 – 1. 7. 1981) byl malířem našeho srdce. Knihy s jeho obrázky hltal můj dědeček, moje máma, já, moji kamarádi i moje děti. A vycházejí též současně, což je skvělé, v dnešní době až nečekané.

Při pochůzkách po Praze jsem narazila na Galerii Smečky, kde právě končila výstava Burianových prací s názvem „Vlastní cestou“. Jednalo se o obrázky ze soukromé sbírky, hlavně originály ilustrací k dobrodružným knihám. Na barevném zarámovaném obrazu pak můžeme vidět akt malířovy sedmnáctileté dcery.

Fotografování povoleno. Proběhla jsem výstavou a snažila se aspoň něco vyfotit. Fotky nejsou nic moc, obrázky byly zasklené, světlo slabé a měla jsem jen mobil.

Odbornými kruhy Zdeněk Burian uznáván prý nebyl. Narozen ve znamení Vodnáře, šel vlastní cestou. Pro mě je ale součástí dětství, možná si ho někdo rád připomene.

 

kultura výtvarné umění
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Obrázky Z. Buriana se mi vždycky líbily, protože byly opravdové. :-)
Jitka Hašková
Jeho ilustrace jsem měla v dětství ráda. Díky za připomenutí.
Jana Šenbergerová
Jeho ilustrace se mi vždycky moc líbily a knihy s nimi v mých očích stouply v ceně. Před lety jsem navštívila Štramberk, kde se nachází stálá expozice: Zdeněk Burian a jeho svět. Líbí se mi i vaše povídání a fotky. Akt je moc hezký.
Věra Ježková
Irčo, zajímavé a hezké. Díky.
Hana Nováková
Ireno, krásná výstava, díky za přiblížení
Dana Puchalská
Ireno, ani nevíš jakou jsi mi udělala radost. Tvorba Z. Buriana je víc než zajímavá. Ano, indiáni, kovbojové a hlavně prehistorická stvoření to bylo moje dětství o mládí. A že fotky jsou pouze mobilem? To přeci vůbec nevadí. Ještě jednou díky.
Anna Potůčková
Tak tyto obrázky mně připomněly dobu z dětství, kdy jsem sbírala fotky indiánů. Dokonce to byla i poštovní dopisní hra, kde se na konci dopisu na poslední 6. místo napsala má adresa a ta která byla na 1. místě, tak tam se poslala jedna pohlednice s indiánskou tématikou. Možná jste se také někteří do této hry zapojili, neboť jela napříč celým tehdy Československem.
Zuzana Pivcová
Jsou to náhodou pěkné obrázky. Pamatuji si z dětství ilustrace Lovců mamutů. Díky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.