Mám ráda kuchařské knihy - díl LVIII. Proč si neudělat domácí těstoviny?
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LVIII. Proč si neudělat domácí těstoviny?

29. 3. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla.

Současná situace s koronavirem mě inspirovala k napsání dnešního článku. Spousta z vás má doma třeba vnoučata, nemohou do škol, a tak přemýšlí, co jim uvařit dobrého. 

Našla jsem ve své sbírce pár jednoduchých receptů. Věřte, že jejich příprava není nic složitého. A myslím si, že jim zachutnají. Vždyť takové "kuchaření" s babičkou či dědou bývá někdy i zábava a pak se na něj i rádo vzpomíná. Až na ten tvůrčí nepořádek nejen na kuchyňském stole, ale i na rukách a tvářích malých kuchtíků. 

Ale začněme hezky od začátku. 

Těsto na domácí těstoviny zná určitě každý z vás. Ale pro pořádek jej napíšu :

Široké nudle 

2 vejce, 2 půlky skořápky vody, 1 lžička másla, hrubé nebo polohrubé mouky dle potřeby 

Čtverečky čili flíčky 

2 vejce, 2 lžíce vody, hrubá mouka dle potřeby. 

Špagetové nudle 

2 vejce, za 2 půlky skořápek vody, hrubá mouka dle potřeby 

Uděláme tužší těsto a vyválíme jej na plát asi 2 mm silný. Necháme jej po obou stranách trochu oschnout, pak jej sbalíme naplocho na pruh asi 5 až 6 cm široký. Širokým nožem krájíme 2 mm široké nudle. Hned je házíme do vařící osolené vody, zamícháme dlouhou vidlicí, aby se rozdělily a dobře provařily. Po 6 minutách ochutnáme, jsou-li uvařené, a scedíme je. 

Další recept je zajímavý, možná by stálo za to jej vyzkoušet. 

Makaróny 

Z neoschlého těsta jako na široké nudle nakrájíme pruhy 3 cm široké a z nich čtverce o straně 3 cm. Nabalíme je na špejli a dobře stiskneme, aby držely. Vaříme v osolené vodě 6 až 7 minut. Poznámka : Příprava makarónů tímto způsobem je poněkud pracná a lze jich takto připravit pouze malé množství pro 1 až 2 osoby, nebo jako zavářku do vývaru, např. hovězího. 

A teď nějaký recept, co vy na to? 

Nudlové čtverečky s krupicí 

Nudlové těsto ze 2 vajec, 1 lžička másla, 1/8 l (125 ml) jemné krupice, sůl, tuk na formu

Z těsta nakrájíme čtverečky a uvaříme je v osolené vodě (7 minut). Krupici osmažíme dozlatova, přidáme k ní máslo, uvařené čtverečky dobře promícháme, vložíme do vymaštěné zapékací mísy, pokropíme máslem a zapečeme. Podáváme k pečením, rybě nebo k dušené zelenině.  

Makarónový koláč pod dušenou zeleninu

20 dkg makarónů, 3 vejce, 1/4 l mléka, sůl

Dušená zelenina : špenát, kapusta, hrášek, rajčata, brukev, apod. 

Makaróny rozlámeme, uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Z osolených bílků ušleháme tuhý sníh a lehce do něho zamícháme žloutky i makaróny. Směs vložíme do vymaštěné hluboké zapékací mísy a pečeme 1/2 hodiny. Vyklopený koláč pokryjeme dušenou zeleninou. Domácí makaróny lze pochopitelně nahradit těmi kupovanými. 

Grilované makaróny 

1/4 kg makarónů, sůl, 1 lžíce másla, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 1 šálek mléka, trochu vývaru, muškátový oříšek, 15 dkg čedaru nebo parmezánu, tuk a strouhaná houska na vymazání

Makaróny vaříme v osolené vodě cca 15 minut a scedíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a vymícháme na hustou omáčku. Po odstavení z ohně přimícháme strouhaný sýr. Směs dáme do vymaštěné, strouhanou houskou vysypané nízké zapékací formy, posypeme zbylým sýrem, pokapeme máslem a zapečeme do růžova. Pozor na zhnědnutí sýra, aby nebyl hořký. 

P. S. Inspiraci k článku jsem čerpala ze své sbírky kuchařských knih a zápisků. A přeji všem dobrou chuť. 

     Váš Karfík. 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Konzultovala jsem tu vodu s profíkem a ten tvrdí, že se to někdy dělá. Záleží na druhu a kvalitě mouky.
Jitka Mošovská
Dano, to slyším prvně, do nudlí přidávat vodu. Domácí vlasové i široké nudle dělám z hrubé mouky, vejce a trochu soli, tak mi to učila mamka.
Miluše Hasenohrlová
U nás dělá nudle a drobení do polévky manžel.Jako on ,tak slabounké nudličky,neumím.
Dana Puchalská
Těstoviny umím a občas je dělám. Pro 2 lidi to je hračka. První pokusy v dětství byly děs - běs.
Vladislava Dejmková
Dano, dobře, že připomínáš jak se to dělá. Nedávno na mě chtěla vnoučata nudličkovou polévku. Pustila jsem se s nimi do polévkových nudlí, ale těsto jsem udělala jen tak od oka. Nedopadlo to nejlíp, ale snědly se. A vnoučata si to skutečně užila.
Zuzana Pivcová
jako školačka, tak na druhém stupni ZDŠ, jsem se chtěla podle maminky naučit domácí polévkové nudle. Napoprvé se mi to povedlo, protože mi maminka nachystala asi správné množství všeho, ale někdy se mi těsto táhlo jak guma a nešlo rozválet. Ale bavilo mě to a byla jsem schopná nakrájet i velmi tenké nudličky. Ale kuchařka se ze mě stejně nestala. :-D
Jitka Hašková
Dano, mám doma i speciální strojek na krájení domácích nudlí po mámě, ale ještě jsem se k tomu neodvážila. Jsem líná, je to moc práce, kupuji si rýžové nudle, tenké i široké.
ivana kosťunová
Dělám pouze svátečně tzv. vlasové nudle. Tedy- byly by vlasové, kdybych je uměla tak tence nakrájet, jako babička. Těsto dělám od oka, takže díky za ty poměry- budu to mít ověřené.
Věra Ježková
Danko, a ty děláš domácí těstoviny? Pamatuji si, jak je dělala babička – hlavně tenké nudle. Těstoviny mám moc ráda, lze je jíst naslano i nasladko, na spoustu způsobů.
Naděžda Špásová
Danko, myslím, že těstoviny si radši budu i nadále kupovat, oni jsou na to i mašinky dcera jí má. Mě ty kupované chutnají, ale jinak kuchařinkám přeji dobrou chuť. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.