Portál i60 mění tvář, bude modernější a uživatelsky přívětivější
Ilustrační foto: Danuše Onderková

Portál i60 mění tvář, bude modernější a uživatelsky přívětivější

4. 3. 2020

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, jak jste si jistě všimli, portál i60 nepatrně změnil svou podobu. I my se přizpůsobujeme současným moderním  trendům, jejichž snahou je nabídnout na hlavní stránce (homepage) čtenářům maximum informací - článků, fotografií, odkazů.

Pojďme si nyní projít některé nejviditelnější změny.

Karusel
Úzký formát fotografií na točícím se karuselu jsme museli změnit. Dost často se stávalo, že mnohé velmi hezké fotografie nebylo možné do tohoto úzkého formátu oříznout, a tak jsme byli výběrem vhodných snímků velmi limitováni. Tento problém nyní odpadá, fotografie jsou v původním rozměru tak, jak jsou vkládány vámi, čtenáři. A hlavně, na karusel má nyní šanci dostat se mnohem více vašich krásných snímků, které každý den zdobí celý portál.

Články na hlavní straně
Hned pod karuselem budou vždy řazeny nejnovější a nejzajímavější články, a to jak redakční, tak právě i čtenářské. Není to tedy tak, jak se nyní na první pohled zdá, že čtenářské příspěvky budou upozaděny. Naopak, postupně s přibývajícími novými články se budou na předních pozicích objevovat i nejzajímavější čtenářské příspěvky, které dosud začínaly zhruba v polovině úvodní stránky (což bylo často kritizováno).

Aby články řazené pod sebou vypadaly i graficky zajímavě a nebyl to jen sloupec stejně velkých "obrázků a písmen", budou vybrané články zvýrazněny zvětšením úvodní fotografie. A opět to budou články redakční, i příspěvky čtenářské. Bude samozřejmě záležet na obsahu článku a kvalitě úvodní fotografie tak, aby byla po zvětšení dostatečně ostrá a tematicky zajímavá.

Cílem změn řazení článků na úvodní straně je tedy ještě více "vypíchnout" jedinečnost portálu i60, a to tu, že je to web pro aktivní seniory, kteří se z převážné části podílejí na jeho podobě. Čtenářské příspěvky se tedy budou prolínat s těmi redakčními a navíc přehled všech čtenářských příspěvků bude v dolní části úvodní stránky na místě, kde je nyní v podbarvené části seřazeno osm čtenářských příspěvků. Po kliknutí na titulek "Další články čtenářů i60.cz" se rozbalí menu všech vydaných čtenářských příspěvků.

Navíc budeme na úvodní stránku "vytahovat" i zajímavé články čtenářů, které byly psány třeba před třemi čtyřmi lety tak, aby si je mohli přečíst i noví Íčkaři. Tyto budeme dávat do rubriky "Najdete na i60".

Komentáře u článků
Další větší změnou je přesunutí komentářů pod článek, a to tak, že se pro otevření stránky s komentáři musí kliknout na odkaz "Vstoupit do diskuze". Tato změna možná některé netěší, nicméně důvodem je to, že u některých článků se sloupec s komentáři neúměrně protahoval a bylo nutné hodně rolovat dolů a přitom pod samotným článkem zůstávalo nevzhledné bílé místo. Nově jsou komentáře hezky seřazeny pod sebou a tím, že jsou na řádku (ne ve sloupci), jsou podle našeho názoru přehlednější a hlavně lépe čitelné.

Další úpravy
Výše popsané změny nejsou poslední. Chystáme ještě další úpravy, které povedou k větší přehlednosti a jednodušší navigaci na portále. Chceme, aby se zejména zpřehlednily jednotlivé tematické sekce, jako jsou soutěže, cestování, naše vybrané projekty a názory. Jak jste sami zmiňovali na chatu, často nevíte, kde hledat informace o akcích čtenářů - setkáních, výletech apod. Proto například jednou z chystaných úprav bude zřízení "Zóny Íčkařů", kde budou na jednom místě tyto informace a články shromažďovány. Jednodušeji budou dohledatelné i probíhající čtenářské soutěže a projekty typu "Do stovky", "Pamětnice" atd.

Jsme si vědomi, že senioři nemají rádi velké změny, že si na ně pomaleji zvykají. Íčkaři jsou ale lidé vnímaví, moderní a akční, proto věříme, že si brzy na novinky zvyknete, a hlavně, že nám zůstanete i nadále věrni a budete společně s námi tvořit nejlepší portál v Česku.

Díky!

můj příběh
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.7 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Vnímám změnu jako komercializaci portálu i60. Bloudím mezi reklamami a vyhledáváním autorských příspěvků íčkařů. Buďme rádi, že portál i60 je ochoten zveřejňovat články registrovaných čtenářů. Kde jinde najde senior takový prostor?
Jan Raška
Ano, chce to zkoušet a klikat a objevovat... (ostatně to už někoikrát radila paní Votavová). Ono to totiž není jenom o úvodní stránce. Mnohdy čtenáři nevědí, že jsou tu nějaké rubriky, že když má někdo oblébeného autora, může si číst jeho články na jeho profilu (stačí kliknout na jméno pod článkem), že lze vlastní, anebo jiné články, které se líbí, sdílet na facebooku, anebo je poslat přátelům. Že si každý může psát články jak se mu líbí na svůj blog a udělat si na něj odkaz ze svého profilu, pozvat čtenáře na uzajímavé události prostřednictvím Tipů, dávat tam i tipy na oblíbené hospůdky, obchůdky apod... Prostě je tu řada věcí, funkcí a projektů, které jsou čtenáři ještě neobjevené. I proto ty další úpravy, které chystáme, by měly vést k jednodušší a srozumitelnější navigaci napříč portálem.
Zdenka Soukupová
Pane Raško, to jsem zjistila. Ale pak musím všechny články rozklikat a to se mi zdá zdlouhavé. DAtum hned u nadpisu nebo autora mi vyhovoval víc. Ale je to prkotina, už nebudu zdržovat malichernostmi. I tak je tu hezky.
Jan Raška
Paní Soukupová, po kliknutí/otevření článku, je datum hned pod titulkem (nadpisem).
Jan Raška
Paní Dejmková, díky za vaše postřehy a návrhy. Co se týče velikosti políčka - stačí, když si zvětšíte obrazovku - myší, kurzorem. Toto není o velikosti políčka, ale nastavení obrazovky. Jinak co se týče dalších vašich návrhů - ano, většinu z nich máme v plánu a postupně na nich pracujeme. Jak jsem psal v článku, chystáme další novinky a jednou z nich bude i tzv. Zóna Íčkařů, odkud bude - mimo jiné - přímý přístup na články čtenářů.
Zdenka Soukupová
U redakčních i čtenářských článků býval datum, myslím. Nebylo by možné ho tam zase dát? Teď ho nikde nevidím. Pro mě to bylo s datem přehlednější. Jinak se mi původní místo na příspěvky líbilo víc, ale snad si zvyknu. Alespoň nezakrním.... :-)
Jan Raška
Jitko, takto to fungovalo před šesti sedmi lety, kdy nás byla skutečně hrstka. To za prvé. A za druhé - možná sami víte, že kdysi existovalo pět, šest, sedm, možná i více podobných webů jako jsme byli my. Všechny měly své věrné čtenáře a jejich provozovatelé si mysleli, že jejich čtenáři jsou konzervativní a nedělali nic nového, nerozvíjeli se, nemodernizovali. A kde jsou? V propadlišti dějin. Hodně jejich čtenářů přešlo k nám - sami si nás našli a asi se jim u nás zalíbilo, což je pro nás velká odměna. Bez neustále rozvoje a změn to prostě nejde. Zvláště v tomto rychle se rozvíjejícím se oboru na internetu.
Vladislava Dejmková
Od včera změny vstřebávám a snažím se na ně zvyknout. Ale stále mám dojem, že k odsunutí čtenářskych příspěvků "někam hodně nakonec a co nejmenším písmem" skutečně došlo. Také je preferuji před články "obecně naučnymi" a jsem rovněž pravidelným přispěvatelem. To, že budou občas zařazeny mezi stránky redakční, beru spíš jako matoucí. Pro mě osobně bylo dobré, tyto dvě skupiny příspěvků rozlišovat. Také jsem si všimla mnohem většího počtu reklam. Chápu veškerou snahu kolem změny i to, že to přináší nějaká zlepšení, ale toto jsem si potřebovala k tomu říct. Napadla mě i nějaká vylepšení, třeba se něco z toho ujme: 1. Zvětšit okénko, do kterého teď píši. Někdy nevidím ani na začátek věty. 2. Vytvořit pro příspěvky čtenářů samostatnou sekci, do které by byl přístup někde nahoře hned po vstupu na i60. Tam by mohly být příspěvky zhruba v časové sledu, jak byly zveřejněny. 3. Možná i vytvořit samostatnou sekci na vyhlašovaná témata (naposledy Mazlíčci). 4. Možná vytvořit i samostatnou sekci pro plánované opakované zveřejňování starších příspěvků. 5. Doplnit informace o čtenářských článcích na novém místě o počty komentářů a případně i datum zveřejnění článků. 6. Upravit editor pro vkládání nových článků tak, aby text mohl obtékat obrázek.
Jitka Caklová
Naprosto chápu, také se mi nelíbí, když někdo, kdo o mé práci neví vůbec nic a radí, jak bych to měla dělat lépe. Ale na druhou stranu, byli jsme portálem, který JSME SI TVOŘILI SAMI, pak se něco stalo a aktivity čtenářů se posunuly "dolů" a zájem, nejen o psaní, klesl. Co takhle v tomto smyslu, "bez výběru a vytahování" - upřednostňování, byly čtenářské články nahoře a při jejich nedostatku, byly doplňovány redakčními? Nebo to by byla pro redakční autory potupa?
Věra Ježková
Článek je napsán srozumitelně, na změny si jistě zvyknu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...