Sólo pana premiéra
Ilustrační foto: pixabay.com

Sólo pana premiéra

17. 3. 2020

Na padesáté šesté tiskové konferenci premiér Andrej Babiš po pětadvacáté oznámil, že vláda objednala roušky a respirátory pro celé Česko, už jsou na cestě a hned se rozvezou mezi zdravotníky, policisty, hasiče. Jeho slova, již dva týdny omílaná, by už byla k smíchu, kdyby ovšem za hranicemi neumírali lidé.

Premiér situaci kolem smrtící epidemie nákazy koronavirem nezvládá. A nechce to přiznat. Ani svým voličům, ani sobě. Neschopnost vyřešit to nejdůležitější - zajištění respirátorů pro lékaře, policisty, hasiče, prodavačky - zakrývá desítkami tiskových konferencí, na kterých svým voličům předvádí, co všechno zařídil, kde všude byl (kontroloval ve skladě potraviny ze svých firem), co vyjednal. Já, já, já, slyšíme ráno, přes den, i večer, zatímco na nebohé pacienty skáče koronavirus od lékařů, kteří nemají základní zdravotní vybavení.

Ano, opatření vlády jsou tvrdá a rozumná. Ale přichází vždy pět minut po dvanácté, tedy poté, co se sečtou další nové případy nakažení virem.

Že by mohla být situace vážná, jsme tušili od prosince, od ledna jsme doufali, že nebude až tak tragická, v únoru jsme věřiili, že na to nejhorší budeme připraveni, a teď v březnu vidíme, že jsme v bryndě.

Jak všude čteme a slyšíme, nejohroženější skupinou jsme my, senioři. Ale kromě toho, že máme sedět doma na zadku, jsme od vlády neslyšeli žádná konkrétní opatření, která by se týkala nejstarší populace. Co mají dělat ti, kteří nemají příbuzné, anebo bydlí daleko, ti, co nemají přístup k informacím, a hlavně ti nemohoucí, kteří si ani nezajdou do obchodu či lékárny?

Tak to za vládu řeší lidé sami - šijí si podomácku roušky, které je možná ani neochrání, vyrábějí si respirátory z pet lahví, míchají si dezinfekční prostředky. Jenom proto, že stát toto vybavení včas nezajistil. Ale před celým národem se Babiš nestydí tvrdit, že roušky už jsou na cestě a že je dokonce bude sám rozvážet. Sólo pana premiéra se může vymstít: teď musí lidé kašlat do rukávu, ve volbách mohou kašlat na něj.

Můj příběh
Hodnocení:
(3.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Novotná
Takový chytrák jako je pan Vácha by měl sedět ve vládě. Ten by to všechno zvládl na jedničku a všichni by byli spokojeni. Že vás huba nebolí. Vy nevidíte jaká je situace ve světě? A kolik aut s rouškami a dalšími ochranými prostředky rozvezli hasiči a vojáci? Babiše nemusím, ale v dnešní době mu není co vyčítat. Souhlasím s panem Charvátem. Vždy je něco poprvé.
Jana Mesarčová
Myslim, ze se predevsim nema lhat. Autor nikoho nekritizuje, svym textem nás čtenáře de facto navádí k příští opatrné a zodpovědné uvaze, komu dat hlas ve volbach, nezustat blahovymi a mozna, abychom se nenechali zaslepovat zastupnymi problémy, které zbytečné resime.
Antonín Nebuželský
Snaží se, nemám s čím poměřit. Koukám na to málo, ale tu práci oceňuji. Vy ne, asi to vidíte odjinud:-)
Jana Hošková
Myslīm,že to vláda zvládå dobře.Za to,že respiråtory vyráběnē našimi firmami v Čínė,která stopla jejich dodávky k nåm,přece nemūže. Oceňuji gesto a pomoc republice od p. Kellnera a možnå i jiných,o kterých vůbec nevíme. To,že se spousta lidī pustila do šitī roušek je úžasnē- přeci jenom na tom nejsme my Češi tak špatně,když jde do tuhého...
Elena Valeriánová
Bože, to je zase politická agitka.
Antonín Vácha
Děkuji za vaše komentáře, předpokládáal jsem, že takové budou. Ono je to jednoduché. Takový článek bych nepsal, kdyby premiér už před týdnem přiznal, že roušky a respirátory nejsou a nedělal z lidí hlupáky neustálým vymýšlením, že už jsou na cestě a že je sám rozveze tam, kde chybí. Ze zpráv po celé ČR vidíme, jak lékaři padají na hubu, ale stěžují si jen na jedno - na nedostatek respirátorů a roušek. Tak nám měli páni politici už před týdnem říci - je to problém, nemůžeme zdravotnický materiál sehnat, chybí po celém světě, šijte si roušky sami a hlavně noste je. Toť můj názor.
Věra Ježková
Do budoucna kritizovat nelze. Proto každý může být generál jen po bitvě. Současné kroky vlády chválím. Nedostatek roušek a respirátorů za její selhání považuji nadále.
Jitka Chodorová
Souhlasím s většinou diskutujících, chtěla bych se i zastat premiéra, málokdo na jeho místě by situaci zvládal lépe. Jen ne paniku a obviňování, to by nikomu neprospělo, ať si každý z nás zamete nejdřív před svým prahem.
Libuše Křapová
Nemyslím si, že by to nezvládal. Je to opravdu naprosto nová situace, se kterou se svět už mnoho desetileití nesetkal. Pokud jsme soudní, musíme si i my sami přiznat, jak dlouho jsme zprávy z Číny podceňovali a byli si jistí, že nás se to netýká, k nám se to nedostane. Co se týká Babiše - názory na jeho konání se radikálně změnili den ze dne - jeden den mu bylo téměř ze všech stran vytýkáno, že dělá zbytečná opatření, a pak najednou že jich dělá málo a pozdě. Asi by opravdu bylo možné dělat některé věci jinak, ale také si nemyslím, že by situaci jiní politici zvládli líp. Plácali by se v tom možná ještě hůř. Ponechme věcem ˇjejich průběh. Vždyť stačí se podívat na statistiky jiných států- kolik mají kde pozitivních, kolik úmrtí a jak vše zvládají. Jen vpoměru k Polsku - Ke dnešnímu dni mají něco málo přes dvě stě pozitivních a 5 úmrtí. U nás je to okolo 400 pozitivních a úmrtí žádné. Tfuj tfuj tfuj, abych to nezakřikla.
Zdenka Soukupová
No, po bitvě je každý generálem. Neumím a nechci posuzovat, jestli současná opatření měla být zavedena dřív nebo později. Ale jsem za ně ráda. Před chvílí jsem četla, že v Británii jdou opačným směrem, nic moc nezakazují. A to proto, že se tak nákaza co nejvíc rozšíří a obyvatelé tím získají imunitu. Dovedete si něco takového představit u nás?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...