Sedm úkolů, spousta inspirace aneb Hrátky v karanténě
Ilustrační foto: ingimage.com

Sedm úkolů, spousta inspirace aneb Hrátky v karanténě

22. 3. 2020

Nesedět celý den u zpráv, ale být co nejvíce aktivní. To je zásadní rada psychologů, jak si udržet klidnou mysl v této těžké době. Pojďme se touto radou řídit i my na portále i60.cz. Připravili jsme pro vás na následující týden sedm úkolů. Jejich plnění posílí nejen vaši mysl, ale zároveň se může stát inspirací pro ostatní čtenáře.

Tady je sedm úkolů na tento týden:

 

1. Popište svůj "Den v krizi"

Napište krátký příběh o tom, jak jste prožili svůj den, jakými aktivitami jste jej vyplnili, co vám udělalo radost apod. Inspirovat se můžete například podle tohoto článku: https://www.i60.cz/clanek/detail/25256/pokus-o-kreativni-nedelni-dopoledne

 

2. Potěšte svého známého

Zavolejte někomu ze svých známých, přátel, bývalých spolužáků či vzdálených rodinných příslušníků, se kterým jste se už hodně dlouho neviděli. Zalistujte ve svých diářích s telefonními čísly a někoho si vyberte. Zeptejte se, jak se mu/jí daří a jak zvládá současnou situaci. Určitě mu/jí uděláte radost a vy budete mít z telefonátu dobrý pocit.

 

3. Recept v nouzi

Uvařte a nafoťte jídlo, které si budete vařit. Popište recept na toto jídlo, které nyní v době nouze musíte uvařit ze svých zásob. Může to být oběd, večeře, ale třeba i něco sladkého. Recept pak vložte prostřednictvím svého profilu na portál do rubriky Gastronomie. Určitě i ten váš recept vyzkoušíme.

 

4. Vraťte se do školy

Má starší dcera se připravuje na přijímací zkoušky na šestileté gymnázium. (Tedy, pokud ty zkoušky vůbec proběhnou). Schválně, zkuste vyřešit jeden příklad z matematiky a jedno cvičení z českého jazyka.

Příklad z matematiky:

Obdelníkové dno nádrže má délku 12m a šířku 8m; hloubka nádrže je 3m. V 8 hodin začneme nádrž napouštět čerpadlem o výkonu 10 litrů za sekundu. V kolik hodin bude napuštěna polovina nádrže?

Cvičení z českého jazyka:

Napište spisovné tříslabičné podstatné jméno, které je příbuzné ke slovu PÉCT a zároveň se skloňuje jako MĚSTO.

 

5. Oblíbená věc

Vyfoťte svou oblíbenou věc ve svém domě či bytě a vložte fotografii do rubriky FOTO DNE.

 

6. Zacvičte si

Jóga krásně protáhne tělo a uklidní mysl. Zacvičte si sestavu podle tohoto videa:

 

7. Kam až dosáhne vaše paměť?

Pořádně zapněte své mozkové závity a zkuste si vzpomenout na ten "nejzazší zážitek" ze svého dětství, tedy ten úplně první, nejdřívější, na který si vzpomenete. Kolik vám bylo let a co to bylo? U tohoto úkolu se můžete sami rozhodnout, jestli si zážitek necháte pro sebe, anebo se o něj podělíte s našimi čtenáři formou příspěvku - článku, povídky.

 

Jak hrát?

Pokud se rozhodnete zúčastnit se těchto našich hrátek, vyberte si na každý den jeden z výše uvedených úkolů. Nemusíte tedy postupovat od jedničky do sedmičky, ale podle toho, na co budete mít v ten den náladu, chuť a čas. A nemusíte ani splnit všech sedm úkolů, pokud se vám třeba některý z nich nezamlouvá.

Každý večer v komentářích u tohoto článku napište, jaký úkol jste si ten den vybrali a zda jste ho splnili (Uvidíme to i průběžně podle toho, jak budou chodit vaše příspěvky, jak budete vkládat fotografie atd.) Výsledky matematického cvičení a cvičení z češtiny neprozrazujte.

V neděli 29. března večer spočítáme, kolik jsme všichni dohromady získali "S", tedy symbolů pro SPLNĚNO. Čím více lidí se do hry zapojí, tím více symbolů "S" získáme a tím vice inspirací vytvoříme. A o to tu jde. Abychom společně aktivitou čelili blbé náladě a porazili tu potvoru!

Tak do toho, těšíme se na výsledky! Tahle země není jenom pro mladé!

 

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Dnes se pokusím o 7 a přidám 1, snad. Náměty a zadání, jsou dobrá věc, posouvá nás to, někdy dopředu, nekdy vzpominkové dozadu.
Eliška Murasová
úkol č.1- den v krizi. Dny se podobají, ale včera to bylo jinak. Syn zprovoznil skype, v dobách před koronavirem ho nechtěl krze virus počítačový, to k nám z Vysočiny každý měsíc přijeli. A tak jsem viděla Toníka (3,5) s růžovou sponkou ve vlasech, později jsem pochopila důvod, Kristýnka(9měsíců) ji také měla ve vláskách, aby ji nepadaly. Toník měl sice plno jiné činnosti, ale trochu s náma pobyl. Týnka koukala, co se to děje, ale byla ochotná dívat se na nás, a tak jsme se velmi poradovali. Zítra dám na foto dne oblíbenou věc(5) a vše splněno.
Jana Šenbergerová
Úkol č. 5 splněn (Foto dne) Zapomněla jsem na strouhátko a gumu, bez těch se neobejdu stejně jako bez omalovánek.
Irena Mertová
Úkol č. 6 - cvičím podobné cviky často, jen jsem nevěděla, že se jedná o jogu - naučily mě je rehabilitační sestry. Tak snad splněno.
Alena Tollarová
Úkol č. 5 splněn, obrázek obrázků je na FD. Ale byla to fuška. Aby se tam vešly, musela jsem foťák přitisknout na protější zeď a metodou cvak, sakra, cvak, sakra zase ne, cvak ... jsem je tam dostala. Aspoň není čas na nudu :)
Helenka Vambleki
Plním 1) - článek čeká na vydání a 3) - dědečkův Hotdog pro Matěje na FD-recept určitě netřeba. Suma sumárum, splněno všech 7!!!
Zuzana Pivcová
Mám za sebou č. 1 Krizový den, takže zbývá telefonát a cvičení. O tom už celé články nebudou, ale něco s tím udělám.
Věra Ježková
Hlásím splnění úkolu č. 2: zavolala jsem bývalé kolegyni z práce. Tím mám splněno šest úkolů; cvičit nebudu, lhát taky ne.
Zdenka Žichovská
Úkol č. 4-splněno 25.3., č. 6- jsem zařadila mezi každodenní aktivity, č. 2- včera jsem zavolala spolužačce ze stř. školy. Byla překvapená (zatím velkou většinou volá ona mně) a měla radost, č. 3- recept: uvařila jsem těstoviny, dala na talíř, nahoru vrstvu rozvařených jablek a na ně sekané ořechy - čím více, tím lépe -, ještě jsem lehce pocukrovala - není nutné, a přidala pár rozinek. Rychlé, dobré, možná i zdravé. (Rozvařená jablka mám ve sklenicích z loňské úrody letních jablek) Foto dám na FD. Tak hezký den s úsměvem.
Vlasta Ladýřová
Bod 6 - jóga. Necvičím, ale chodím se svým psím parťákem na 3-4 procházky denně, průměrně ujdeme kolem 5 km. Dříve (před koronavirem) to byl i dvojnásobek. Musím dodat, že občas i běhám, protože pesan chodí bez vodítka, tak se ho snažím dohonit občas i chytit před silnicí.V procházkách máme i schody, tak kolem stovky nahoru i dolů, takže moje chuť cvičit je naprosto nulová.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%