Recept v krizi: Dušená kapusta s bramborem
FOTO: autor

Recept v krizi: Dušená kapusta s bramborem

29. 3. 2020

Vařím už hodně let. Poprvé jsem samostatně vařil v deseti letech. Skončilo to ale blbě. Já to ovšem nevzdal. Takže mám dnes docela slušnou šíři sortimentu. V těchto karanténních dnech vařím úplně stejně, jako v dobách normálních, vzhledem k tomu, že jsem si vše potřebné nakoupil předem, aniž bych zbytečně sysloval.

Každý týden si na příklad připravuji brokolici s těstovinami a balkánem. Je to jídlo jednoduché a skvělé.

Brokolici rozdělím na menší kousky, uvařím do poloměka s kostkou vývaru, uvařím si buď vaječné tagliatelle, nebo těstoviny čerstvé, koupené v obchodě. Brokolici sliji, z vývaru si udělám polévku, na hluboké pánvi rozpustím máslo a vložím uvařené těstoviny a brokolici, mírně podleji vývarem, nechám to chvíli orestovat a vyndám. Do hotového nastrouhám buď balkánský sýr, nebo nivu a promíchám. Pozor na solení, balkán i niva jídlo osolí dostatečně. Jen osolím vařící se těstoviny. Fotku nemám, tak abych splnil zadání, něco jiného.

Dušená kapusta na smetaně s bramborem

Toto jídlo dělala s oblibou i moje matka. Já jsem si ho ovšem ještě vylepšil anglickou slaninou.

Na pánvi osmahnu na olivovém oleji cibulku s anglickou slaninou, nakrájenou na kousky, přidám omytou a nasekanou kapustu a chvíli podusím, až kapusta trochu změkne. Podliji a přidám nakrájené brambory. Může, ale nemusí se přidat trochu sladké papriky. V hrnku rozkvedlám kysanou smetanu s trochou hladké, nebo polohrubé mouky, polohrubá se lépe rozmíchá a přidám do jídla. Nechám povařit do měkka. Pozor, je nutné občas míchat, aby se jídlo nepřipálilo. Solím hned zkraje, cibulku zásadně vždy dusím osolenou a zakrytou při mírnějším teple.

Nakonec dochutíte, podle chuti i pepřem, případně karí, nebo kurkumou, která je velmi zdravá. 

Rád připravuji i Čínu, indické kuře tanduri na jogurtu s kořením garam masala, různé varianty kuřete, dušené i pečené, italská rizota na sekaných rajčatech, východoslovenskou kapustnicu se sušenými houbami a klobásou, atd. je toho ještě daleko víc. V začátku devadesátých let jsem pár let provozoval v Praze na Karláku v poliklinice velký bufet, kde jsem i vařil. Kuchařské vzdělání ale nemám.

 

 

recepty
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Kapustu mám ráda, dnes jsem ji dusila s houbami na cibulce. Nakonec se přidá syrové vejce. Zkoušela jsem to poprvé a chutnalo to všem. Také máme rádi kapustové rizoto.
Jitka Mošovská
Všechno je dobré. Kapustu přidávám k jehněčímu a do karbanátků.
Anna Potůčková
Brokolici nemusím, kapustu mám moc ráda! A vůbec nejraději z kapust mám ráda kapustové karbanátky! Jsi asi dobrý kuchtík i bez kuchařského vzdělání!!!
Eliška Murasová
Jo, mám ráda kapustu i brokolici. Všechno, co člověk umí se někdy šikne, obzvlášť v tomto čase.
Jan Zelenka
Jeden recept s kapustou jsem právě teď dal na chat i60. Na chat recepty přidám tedy ještě pár receptů, jak chce Hanka. Pro mne je vaření relaxace. Asi nejsem normální. Učil jsem vařit jak první, tak i svou druhou ženu.
Hana Nováková
Díky pane Zelenka za recept, kapustu miluji, uvařím, masa už nějak mám dost. A prosím, přidejte i další recepty na jídla uvedená v závěru článku. Předem děkuji a mějte hezké dny...
Zuzana Pivcová
I to prezentované jídlo, i ta pouze vyjmenovaná, mě docela lákají. Mám totiž velmi ráda kurkumu, která je součástí kari, a dělá tuhle pro mě krásnou barvu jídla. Díky, jste šikula, máte fantazii nejen uměleckou, ale i kuchařskou.
Věra Ježková
Jendo, ráda jsem se podívala na tvé oblíbené jídlo, které, jak víš, bych si s tebou nedala, nemajíc ráda kapustu. Brokolici jsme spolu měli. Vaříš výborně. :-)
Alena Tollarová
Kapusta nepatří k mým oblíbeným zeleninám. Chápu sice, že je zdravá, ale nemůžu si pomoct. Ale jinak samozřejmě přeji dobrou chuť!
Dana Puchalská
Je dobře, když jsou muži v kuchyni soběstační. Ano, Ivano,..... Vím o tom svoje.. Už hodně dlouho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.