Vzpomínky
Foto: archiv autorky

Vzpomínky

29. 3. 2020

Tak, jak to v rodinách odjakživa chodí, starší sourozenci pomáhají s hlídáním těch mladších, mnohdy k nelibosti obou. Tak tomu bylo i u nás doma.

Moje sestra je o čtyři roky starší, a tak musela v době, kdy jí bylo pět let, pomáhat s hlídaním mé maličkosti.To prý většinou, když maminka obstarávala domácí práce a babička nebyla zrovna k mání. Hlídat takového prcka třeba v kuchyni, nebo na trávníku, to sestra neměla moc ráda. Pořád jsem někde lezla, padala, vztekala se a bulela. Zabavit mne bylo prý obtížné. Ale když mne maminka dala do hlubokého kočárku, to byla jiná.

"Zajeď s ní, Janičko, pod lípu, tam v chládku Evička hezky usne," pravila maminka. Ale kdepak drahá sestřička, chvilku mne prý drncala pod tou lípou, ale jelikož jsem měla oči stále dokořán, dostala nápad. Šup na druhou stranu dvora a přímo proti sluníčku. "To by bylo, abys ty oči nezavřela." 

Tak to se mnou praktikovala. Někdy se prý podařilo, že jsem přeci jen usnula, ale stávalo se, že jsem místo spánku začala pořádně jećet. A že jsem to prý uměla. Je vám jasné, že v takových případech musela zasáhnout maminka. Vysvobodila toho upoceného řvouna z kočárku a sestra určitě pochvalená nebyla. Ale to prý jí nezabránilo v tom, aby svoji uspavací metodu příště, v případě mého odmítaní spánku nezopakovala.

Z vyprávění. Ubulánek Bertice

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Ubulánek Bertice, ten mne baví nejvíce. Hezké vzpomínky a roztomilé holčičky.
Lenka Hudečková
Evi, od mala jsi asi rebel :-), ale milý rebel ♥♥♥
Marie Seitlová
Evi, sestra si uměla poradit. Já také byla nejstarší a měla jsem stále na starost sestru o 6 let a bráchu o 8 let mladší. Nebylo to jednoduché je uhlídat.
Hana Rypáčková
Paráda. Taky mně měla sestra starší o 4 roky často na krku. Jednou, když mě česala, stále jsem se vrtěla, na mě vytáhla kuchyňský nůž. Zajímavé, že můj zážitek často v dospělosti připomínaný si nepamatovala. Od té doby měla u mne respekt.
Zuzana Pivcová
Moje sestra je o necelých 2 a půl roku starší než já a už vlastně od předškolního dětství převzala o mě dobrovolnou péči. Nemusela, vzala to jako fakt, že jsem mladší a slabší a tím pádem její pomoc potřebuji. Obecně to není zcela dobré, protože tomu staršímu vezme ta zodpovědnost kus vlastního bezstarostného dětství, zatímco ten mladší si zvykne, že něco, do čeho se mu nechce, občas udělá někdo za něj. To se čas od času odráží i v dospělosti, ačkoliv už se mi alespoň částečně podařilo to odbourat. Máme se s Marcelou hodně rády, to už je tu asi celkem známo. Díky, Evčo, i za tu hezkou fotku.
Věra Ježková
Chytrá sestřička. Moc hezká byla. Tvoje maličkost taky. Rovněž jsem tě tipovala na tu starší holčičku. :-)
Alena Tollarová
Jsem na tom stejně jako Eliška, taky jsem tipovala jako Evu tu větší holčičku. Já jsem byla starší sestra, ale u nás to bylo trochu, nebo teda spíš úplně, jiné, protože mladší sestra byla těžce tělesně postižená. To by bylo vyprávění ...
Dana Puchalská
Evi-Bertice, já byla o 8 let mladší. Vím z vyprávění mých rodičů, že to byl někdy námět na komedii, ale i na horror. :-) :-) Ale už je to dávno pryč. Měly jste holky hezký účesy. Toho kohouta jsem měla na hlavě taky.
Eva Mužíková
Eliško, jsme si podobné. Řídké vlásky, tváře samé vrásky:)))) Děkuji za příspěvky lidičky...
Růžena Kuželková
Já měla o 14let starší sestru,tak když mamka mě jí dala na hlídání,tak prý kočárek zaklesla o zábradlí a jednou dokonce na mě zapoměla,díky mamce mě našli,nó neměla to se mnou sestřička asi lehké - ale já za to přeci nemóóhla,že :-))).Jinak obě fešandy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...