Příběh o dobrém člověku
Foto: autorka

Příběh o dobrém člověku

28. 3. 2020

V malé vsi v okolí Slaného se narodil chlapec. Už je to dávno, v první polovině minulého století. Měl ještě 3 sourozence, dva bratry a jednu sestru.  Když mu bylo šest let, zemřela jim maminka.

Čtyři děti, vyrůstaly chvíli u otce, ale ten nezvládal, a když bylo chlapci 7 let, byli kluci umístěni do dětského domova. Jejich sestru si vzala k sobě teta. V jeho 10 letech zemřel i otec.

V dětském domově v Teplé u Třebenic vyrůstal a bydlel až do svého vyučení. Tehdy se ještě děti směly tělesně trestat, a když někdo nesplnil, co měl, dostal osobně od soudružky ředitelky ponaučení s rákoskou. 

A jak šel čas, vyučil se mladík elektrikářem a začala jeho samostatná životní pouť. V 18 letech musel odejít z dětského domova a hledal, kde by hlavu složil. Jeho první podnájem byl v Duchcově, kde si více kluků platilo dohromady výdaje. Bratři se v té době rozlétli do různých koutů a už se ani nevídali. Dětský domov jim nedal moc společných příjemných zážitků. Chlapec byl více v kontaktu se sestrou. V současnosti už je na světě bez sourozenců. Až do důchodu pracoval v STS - Strojní traktorová stanice.

Oženil se, zařídil domov, pak se rozvedl po krátké době a život šel dál..Byl to a ještě je výborný tanečník, zahrádkář, dobrý fotbalista, dodnes zaníceně sleduje sport v TV.  Ještě dnes mu volají jeho kamarádi, kteří vlastní staré traktory a něco se porouchá, tak jde a dokáže ty staré vehikly dát zase do chodu. Rád se mnou a se psy chodí a jezdí po krajině. Řekla bych, že má větší výdrž než já. Od něho neslyším - bolí mě nohy, kříž, nebo hlava.  Ráda ho odvezu i do jeho rodné vísky, kde žije jeho sestřenice, do Třebenic, kde navštěvoval základní školu, a Teplé, kde prožil svoje dětství a dospívání. Je to člověk velmi vyrovnaný, bez pocitů křivd k čemukoli, člověk obětavý a velmi pracovitý. Prožil si svůj život přes všechny osudové rány čestně, skromně. Je to  čistá duše. A to Středohoří, ve kterém vyrůstal, máme moc rádi oba. 

Asi už tušíte, o kom píšu. Ano, je to o mém kamarádovi, příteli, Pepovi, s kterým jsem oslavila  24.3. jeho  požehnané 81.narozeniny. Přeji mu ještě dlouhá krásná léta v pohodě s námi se všemi. 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Soňo, moc krásný portrét přítele.
Soňa Prachfeldová
Ach ten mobil, dělá si co chce. Bertíku, Hanko děkujeme :)
Eva Mužíková
Sničko, tak to je opravdu nádherné vyznání. Také jsem netušila, že Pepa už přetočil osmdesátku. Tak hodně a hodně společně našlapaných kilometrů. Jsem ráda, že jsem jej mohla několikrát obejmout. Vzpomínám na to, jak jej v Hradci oslovila moje sestra, jako údajná spolužačka.. Úsměv..
Hana Rypáčková
Pepa jak vystřižený. Hodně hezkých společných chvil, Soňo a Pepo...
Soňa Prachfeldová
Pepa děkuje za gratulace a slova chvály, všechny zdraví a je mu hezky. V tento čas opustil načas svůj byt ve městě, prý na vesnici na zahradě je zapotřebí každá ruka :-) .
Alena Tollarová
Vážně jednaosmdesát? To bych mu opravdu nehádala. Přeji mu do dalších let hodně zdraví i takových krásných dortů.
Eliška Murasová
Soni, ať vám to ještě dlouho vydrží.
Věra Ježková
Soni, moc ti to přeju. Moc vám to přeju. :-) Můj přítel bude v pondělí slavit/neslavit své 85. narozeniny beze mne. Zastaví se u něj, tak jako každý den několikrát, jen dcera, která bydlí v sousedním bytě. Ale má hodně známých a velkou rodinu, je tedy v dostatečném kontaktu s lidmi. Tak jsme si to nepředstavovali.
Jitka Mošovská
Soňo, přeji zdraví do dalších let.
Naděžda Špásová
Soni, asi v polovině mi došlo, že je to Pepa, moc ho od nás pozdravuj a k těm narozeninám vše nej a hlavně pevné zdraví. Moc hezky jsi to napsala. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.