Fascinující Etna
foto: autorka

Fascinující Etna

3. 4. 2020

Uprostřed Středozemního moře leží největší italský ostrov Sicílie, místo s bohatou historii, nádherným mořem, jedinečnou kulturou, vynikajícím  jídlem, srdečnými lidmi a největším aktivním vulkánem v Evropě.

Je červen roku 2013, našich jedenáct dní na Sicílii, snová dovolená. Mohla bych vám vyprávět:o antickém městě Sirakusy, kde žil učenec Archimedes a  jehož věta „Neruš mé kruhy!“ navždy vstoupila do historie, nebo o magicky krásné Taormíně, o níž napsal  francouzský spisovatel Maupassant, že toto místo je obrazem, na kterém najdete vše, co bylo na Zemi stvořeno pro potěchu oka, ducha a fantazie. Taormíně, která byla založena Kartaginci v roce 396 před Kristem a pyšní se  řeckým  amfiteátrem z 3. stol. př. n.l, odkud je za příznivého počasí přímo z ruin divadla výhled na město a majestátnou sopku Etnu, my jsme ji viděli skoro celou, nebo o komickém postarším plavčíkovi, co na nás dojemně dohlížel, aby nás nepopálily medúzy, a i když jsme mu nerozumněli ani slovo, tak nás velmi bavil, nebo o jídle, které nám v pěti chodech ke kulatému stolu pro 8 lidí, nosili uctiví a nesmírně přátelští čišníci, a bylo tak skvělé, nebo o uzoučkých uličkách, kde seděly na zápraží ženy, povídaly si se sousedkou od naproti a mezi nimi prosvištěl každou chvíli motorkář, nebo o rozkvetlých keřích neskutečných barev na každém rohu. Bylo by toho ještě tolik…

Já bych ale chtěla přiblížit trochu slovem, ale hlavně obrazem, jeden den, a to výlet na Etnu, nejvyšší činnnou sopku a druhou nejmohutnější sopku Evropy, které Siciliané s láskou říkají Mongibello ( krásná hora nebo „hora hor"). Sopka byla v roce 2013 zapsána mezi přírodní památky světového dědictví UNESCO, a  také do seznamu 16 nejnebezpečnějších sopek světa, nachází se totiž v hustě zabydlené oblasti. Půda je tu velmi úrodná a díky tomu se tu lidem žije snadněji, mají na svazích ovocné sady, pěstují  vinnou révu. Ale nevím, jestli bych dokázala žít pod rozžhaveným kotlem, který na sebe umí pěkně upozornit a je tak nevyzpytatelný.

Etna je obrovitou horou o průměru asi 35 km a obvodu asi 210 km, uváděná výška 3329 m se vzhledem k aktivitě sopky neustále mění. Vrchol Etny v současnosti tvoří čtyři hlavní sopečné krátery. Na svazích je možno vidět mnoho malých aktivních čmoudíků i vyhaslé krátery, střídájí se tu zelenozelené stromy, keře červené, fialové, žluté, zelenohnědé trávníky, černá pole, která vypadají jako skládka škváry, i šedé plochy sopečného popela. Rostliny i byliny rostou ve shlucích a z dálky vytvářejí úžasné barevné obrazce, nemohla jsem odtrhnout oči.

Na fotkách si všimněte těch lidiček, vypadají jako mravenci. Dnes je Etna určitě opuštěná a smutná.

Pojďte se na tu "horu hor" podívat mýma očima, omluvte prosím množství fotek, nenadávejte mi, nešlo to jinak ...

 

S mnoha údaji mi pomohla wikipedie

  

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Žít se sopkou by mi asi vadilo, hrozně bych se bála. Sicílie určitě stojí za návštěvu. :-)
Marie Měchurová
Člověk za svůj relativně krátký život nemůže vidět a navštívit všechna krásná místa doma i ve světě. Jsem moc ráda, že jsem se na Etnu podívala aspoň prostřednictvím tohoto zajímavého článku a moc hezkých fotek.
Jana Šenbergerová
Eliško, krásný článek i fotky. Moc vám to na Etně slušelo.
Anna Potůčková
Eliško nádhera a nádherné snímky! Zaujala mně fotka s domem pod lávou. To pro ty lidi muselo být hrozné! Příroda se opravdu neptá, co se nám líbí či ne - má své zákony, které my lidé porušujeme a občas si to zkrátka líbit nenechá......
Věra Ježková
Eliško, to musel být úžasný zážitek. Děkuju.
Zuzana Pivcová
Překrásné. Vulkány fascinují hlavně mou sestru. Já jsem byla ve vyhaslém kráteru na řeckém ostrově Nisyros.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.