Sobota 4. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 4. dubna: Co by vám nemělo uniknout

4. 4. 2020

Vláda by podle premiéra Andreje Babiše mohla v pondělí rozhodnout o opětovném zpřístupnění některých sportovišť. Otevřít by mohla i papírnictví nebo obchody s obuví. A to i přesto, že nemocných, ale i lidí, kteří podlehli nemoci COVD19, v Česku přibývá.

- V Česku je 4194 potvrzených případů koronaviru. 56 lidí na nemoc zemřelo, 74 se uzdravilo. Během 24 hodin přibylo  332 případů, což je nejvíce za posledních sedm dní.

- Česko je podle počtu úmrtí na milion obyvatel v Evropské unii podle dostupných údajů osmou nejméně postiženou zemí. Nejnižší je nyní tento údaj na Slovensku, naopak nejvyšší míru obětí hlásí Španělsko a Itálie, kde na každý milion obyvatel zemřelo přibližně 234, respektive 230 lidí.

- Otevření některých stravovacích zařízení bude možné za striktních podmínek, například dodržování určité vzdálenosti mezi lidmi. Je určitá šance, že by to mohlo být koncem dubna. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to v pátek řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. 

- Projekt chytré karantény se na sklonku příštího týdne rozšíří na severní Moravu a do Prahy, v Jihomoravském kraji se testuje, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v Českém rozhlasu.

- Pokud se člověk nakazí novým typem koronaviru, získá proti tomuto viru imunitu, píše agentura DPA s odvoláním na vědce, kteří se virem Sars-CoV-2 zabývají. Zatím se ale přesně neví, jak dlouho imunita vydrží. Někteří odborníci předpokládají, že by mohla být až dvouletá. 

- Pacient dostávající Remdesivir ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je při vědomí a na plicní ventilaci, i tu doktoři chtějí odpojit. Uzdravuje se nejen díky Remdesiviru, řekl jeho lékař. 

- Skoro polovina Čechů si myslí, že vláda situaci s koronavirem podcenila a nezareagovala na ni včas. Nejlépe pak přispívá ke zvládnutí situace pode výzkumu National Pandemic Alarm epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, nejhůře zase prezident Miloš Zeman. Polovina lidí pak očekává, že se děti vrátí do škol až po prázdninách. 

- Britská královna Alžběta II. v neděli vystoupí s projevem k národu, jenž se bude týkat epidemie koronaviru. Panovnice tímto způsobem vystupuje zřídka.

- V Itálii zemřelo za poslední den 766 pacientů s koronavirem, mrtvých je celkem 14 681. Nakažených je skoro 120 tisíc, přibývá jich však menším tempem. 

- Zatímco pandemie koronaviru zasáhla takřka celý svět, severokorejský režim trvá na tom, že s globální krizí úspěšně bojuje a v zemi neeviduje jediný případ nákazy.

- Rakouská policie zadržela v úterý v Gmündu Čecha, který tam doplaval přes řeku z přilehlých Českých Velenic. Cestování přes hranice přitom vláda kvůli pandemii koronaviru zakázala. Muž tvrdil, že si jen potřeboval něco zařídit. Nakonec se ukázalo, že měl horečku, nákaza koronavirem se ale nepotvrdila.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Také já jsem spokojená s přiměřeným množstvím informací.
Zdenka Soukupová
Děkuji. Malý jasný souhrn mi vyhovuje víc, než dlouhé debaty v televizi.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
František Matoušek
Zajímavé informace, zvláště tvrzení Severní Koreje, která jediná nemá žádného nakaženého. Stabilně dokazuje, že režim lže. A jednom otázka? Nemá on Babiš pod palcem papírnictví nebo obchody s obuví ? Díky.
Soňa Prachfeldová
Díky za informace, věřím, že koncem dubna už budou optimističtější.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.