Dvě hádanky o holičích
Ilustrační foto :pixabay. com

Dvě hádanky o holičích

22. 4. 2020

V současné době se o holičích a kadeřnicích mluví často, protože jsou diky současné situaci nedostupní. A ještě asi nějakou dobu nedostupní budou. Třeba vám tyto dvě hádanky trochu zkrátí čekání, než se holičství a kadeřnictví zase otevřou..

První hádanku jsem našla na jednom zahraničním serveru, proto je její výsledné řešení v dolarech:

Hádanka 1 - holič s malou tržbou

Do holičství přišel muž, aby si nechal ostříhat vlasy. Poté, co byl hotový, zeptal se holiče: "Kolik dlužím?" a holič řekl: "Dáte mi dvojnásobek toho, co mám v pokladně a já vám vrátím deset dolarů". Poté přišel do holičství druhý muž, aby si nechal ostříhat vlasy.  Když byl hotový, zeptal se holiče: "Kolik jsem dlužen?" a holič řekl: "Dáte mi dvojnásobek toho, co mám v pokladně a já vám vrátím deset  dolarů."  Třetí muž přišel do holičství, aby si nechal ostříhat vlasy. Poté, co byl hotový, zeptal se holiče:  "Kolik jsem dlužen?" a holič řekl: "Dáte mi dvojnásobek toho, co mám v pokladně a já vám vrátím  dolarů." Když se pak holič podíval do pokladny, neměl tam vůbec nic. 

Kolik měl holič v pokladně, když ráno začínal? 

 

Druhou hádanku jsem objevila v mnoha variantách také na řadě zahraničních serverů, vždy však byla jen o dvou holičích. Až na jednom českém serveru jsem našla jednu variantu se třemi holiči. 

Hádanka 2 - tři holiči v jednom městě

Představte si, že jste přijeli do nějakého neznámého města a přepadla vás neodolatelná potřeba nechat se ostříhat. Ve městě jsou jen a právě tři holiči. Jak to vypadá u jednotlivých holičů? První má ve svém krámku vzorně uklizeno a na hlavě má perfektní účes. Z drbů jste se o něm ovšem dozvěděli, že před časem svedl ženu druhému holiči. V krámku druhého holiče jste narazili na stejnou scenérii. Perfektní účes, vzorně uklizeno, je ale docela zatrpklý (jak by ne, když mu utekla žena, že). Není však příliš dobře oholen a na tváři má několik drobných poranění od břitvy. U třetího holiče je obraz úplně jiný. Holič je sice veselý chlapík, ale na zemi se válí hromada vlasů jen narychlo smetená na hromádku. Na hlavě má nepříliš povedený sestřih, je však dokonale a hladce oholen.

I když jsou místní obyvatelé jsou obecně velice sdílní, hodnotit holiče se jim příčí. Od nich se nic nedozvíte.  Navíc právě začala siesta a v žádném z holičství  není žádný zákazník…

Ke kterému holiči byste zašli? A proč? 

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Uvedu podrobněji výpočet: ráno v pokladně = 8,87 po prvním zákazníkovi: 2 x 8,75 - 10 = 17,50 - 10 = 7,50 po druhém zákazníkovi: 2x 7,50 - 10 = 15 - 10 = 5 po třetím zákazníkovi: 2 x 5 - 10 = 10 - 10 = 0
Věra Lišková
Nějak mi to nevychází, když měl holič v pokladně 8.75 a chtěl dvojnásobek, tedy 17.50 a 10 vrátil, zbylo mu v pokladně 16.25 dolarů, pak platby navyšoval, vždy 2 krát, nechápu jak se dostal na nulu ? Jedině , že jej navštívil lupič.
Vladislava Dejmková
Bohužel nikdo nevyřešil hádanku č. 1 - na začátku měl holič v pokladně 8,75 dolaru. Já počítám docela ráda, byla to rovnice o jedné neznámé.
Věra Ježková
1. Nerada počítám. 2. Ke třetímu holiči jsem dospěla stejnou úvahou.
Eva Mužíková
Nějak mi to nemyslí, ale ráda si typy přečtu.
Vladislava Dejmková
Zatím k hádance o třech holičích. Doporučila bych třetího holiče. Jeho nepovedený sestřih na hlavě bude určitě dílem některého z jeho kolegů (sám se asi neostříhá). První holič má perfektní účes, který je tedy určitě dílem jiného holiče. Nikoli však holiče číslo 2, kterému přebral ženu a tedy by k němu asi jen těžko chodil. Ten šikula tedy bude holič číslo tři. U druhého holiče vidíme také perfektní účes (také určitě dílo třetího kolegy). Množství vlasů na zemi napovídá, kolik zákazníků ke komu chodí a jaký má kdo čas na perfektní úklid. Hádanku s dolary ještě nechám chvíli otevřenou, co kdyby se někdo zamyslel.
Zuzana Pivcová
Nějak jsem se k tomu dnes nedokopala, nejsem myšlenkově ve formě. Tak až někdy jindy.
ivana kosťunová
Vlaďko - ******* :))
Eliška Murasová
První i druhý holič má perfektní účes, mohl jim ho vyrobit jedině třetí holič, protože ti dva se kvůli sporu o ženu určitě navzájem nestříhají. Ale třetí holič podle indicií neumí holit, to umí jen první. Takže pro účes k holiči č.3.
Zdenka Soukupová
První hádanku vzdávám, tahle matematická kouzla prostě neovládám. A druhá? Šla bych k prvnímu (doufám, že umí i dámské sestřihy, oholit nepotřebuji). Jeho soukromí je mi celkem fuk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.