Krásné staré páry. Jejich focení je v módě
Zdroj fotografií: pinerest.com

Krásné staré páry. Jejich focení je v módě

20. 5. 2020

Fotografují se převážně děti, mladé páry, těhotné ženy. Ale že by si někdo nechal udělat krásnou profesionální fotografii  babičky a dědečka? Ještě nedávno výjimečná, neobvyklá věc. Jenže i v tomto směru se něco mění.

V nejrůznějších databázích fotografií, která využívají média, i na sociálních sítích se čím dál častěji objevují fotografie starých párů. Hodně starých pánů a dam, kteří jsou nafoceni podobně, jako se nechávají zvěčňovat krásní mladí lidé. V pěkné přírodě, v objetí, v romantickém prostředí či v nějaké zábavné, veselé situaci. Přibývá fotografů, které jako objekty zajímají staří lidé. Zajímají je víc, než roztomilé děti či krásné mladé dívky.

Jednou z průkopnic tohoto trendu je londýnská fotografka Sujata Setia, která vystavuje v různých zemích světa právě snímky párů v hodně vysokém věku. Cestuje po celém světě a oslovuje dlouholeté manželské dvojice. Pak je stylizuje do pozic, v jakých se obvykle fotí novomanželé. Muž například předává ženě květinu. Nebo před ní klečí. Nebo se společně dívají do dálky. Procházejí se po rozkvetlé louce.

Sujata nejdříve fotila děti, svatby, pak rozjela projekt, kdy zvěčňovala prarodiče a vnoučata. Uvědomila si, že se často nechává fotit babička, ale dědeček se drží v pozadí, pózovat nechce. A tak začala lidi přemlouvat, aby se nechávali fotit jako páry. V sedmdesáti, v osmdesáti, v devadesáti letech. Říká, že jí tato práce přinesla nejen věhlas jako fotografce, ale především ji nesmírně obohatila, protože při ní vyslechla spoustu příběhů, které jí při focení staří lidé vyprávěli. Inspirovala mnoho fotografů, a tak snímků seniorských párů přibývá.

Může to být i inspirace pro všechny lidi, kteří rádi fotí. Proč si neudělat snímek nejstarších příbuzných, kamarádů, známých, sousedů? Proč nepožádat osmdesátiletý pár z rodiny či ze sousedství, aby se nechal profesionálně vyfotit? Proč si při příležitosti oslavy výročí svatby nepozvat profesionálního fotografa a nenechat si takový krásný stylizovaný snímek, jaký si obvykle pořizují novomanželé, nechat udělat? Pro radost, pro legraci, na památku dětem, vnoučatům.

Tady je malá inspirace, jak krásné snímky seniorských párů ve světě vznikají. I  když je třeba počítat s tím, že ti lidé budou zpočátku říkat: Kdo by se koukal na starého dědka a babku?

fotografování stárnutí
Hodnocení:
(4.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Svatava Páleníková
Také se mi to moc líbí. A myslím, že samotné focení může být pro ty babušky a staroušky zajímavé - hezky se obléci, naaranžovat a mít krásnou fotografii, třeba k padesátiletému výročí svatby.
Vladislava Dejmková
Konečně pro mě zajímavý článek. Fotky mají patrně původ v zahraničí, ale třeba se tento trend dostane časem i k nám. A třeba ho pojmeme trochu jinak, po česku. Ostatně v databázích fotografií na internetu se zatím vyskytuje velmi málo starších lidí. Když hledám nějakou fotku jako ilustraci k článku, bývá s tím problém. A asi ho nemám jenom já. U redakčních článků se také stále točí stejné nebo velmi podobné fotografie. Inu starší, staří i nejstarší lidé jsou také lidé. Se svými radostmi i starosti. Tak proč je hezky nenafotit?
Věra Ježková
„Krásní mladí lidé jsou hříčkou přírody, ale krásní staří lidé jsou umělecká díla.“ J. W. Goethe
ivana kosťunová
Mě se to líbí- ten styl je stejný, jakým se dnes nechávají fotit třeba matky s dětmi. Mnohokrát si říkám, že je to kýčovité, naaranžované - ale je to asi dnešní trend. Tak proč by se staré páry nemohly na chvíli zříci důstojnosti, a vyfotit se podobně ? Já bych do toho šla, ale zřejmě na to ještě nejsem dostatečně stará :))
Elena Valeriánová
To už jsou pro mne fotky nepřirozené, moc naaranžované. Takto si focení starých párů, ale i dětí, nepředstavuji. Pěkná je úvodní fotka článku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%