Adam Vojtěch: I po uvolnění koronavirových pravidel by senioři měli vycházet co nejméně
Foto: ministerstvo zdravotnictví

Adam Vojtěch: I po uvolnění koronavirových pravidel by senioři měli vycházet co nejméně

30. 4. 2020

Ačkoliv se řada opatření, zákazů, příkazů a doporučení v souvislosti s pandemií COVID-19 v poslední době rozvolňuje. Nicméně senioři jako nejohroženější skupina by se měli podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha stále držet spíše doma.

Opatření související s koronavirem se rozvolňují, nicméně senioři patří k nejohroženějším skupinám. Jak se mají nyní chovat a co mají dělat při podezření, že se nakazili?

Nejlepší prevencí pro seniory je i nyní vycházet z domu co nejméně, ideálně vůbec. Pokud pociťujete příznaky, necítíte se dobře a podobně, určitě nikam nechoďte a nejezděte. Můžete zavolat svému praktickému lékaři, který má veškeré potřebné informace, a poradí vám, co přesně dělat. Pokud je vám opravdu zle, můžete samozřejmě volat i linku 112, ale rozhodně je předem upozorněte, že pociťujete příznaky koronaviru. Tuto linku ale využívejte opravdu jen v krajní nouzi. Nejlepší je volat bezplatnou linku 1212, kde vám mohou poradit ohledně zdravotních, praktických i psychických problémů. Pod volbou 2 je zdravotní oblast a pod volbou 5 první psychologická pomoc, kterou vedou odborníci. Linka 1212 je bezplatná, prosím využijte ji.

 Jsou podle Vašeho názoru lépe chráněni ti, kteří se nechali očkovat proti chřipce? Očekáváte větší zájem o toto očkování?

Podle epidemiologů očkování proti chřipce před novým koronavirem neochrání. Chrání totiž proti onemocnění chřipkou, nikoliv proti jiným respiračním nákazám. V současné době tedy neočekáváme nějaký enormní nárůst zájmu o toto očkování, avšak i tak bych rád připomněl, že očkování proti chřipce je velmi užitečné. Pro budoucí horizont je možné vzhledem k nynější pandemii předpokládat, že bude obecně vyšší zájem o očkování, nejen proti chřipce.  

Mohou se senioři těšit na dostatek roušek a respirátorů? Jak je chce vláda distribuovat?

Zaměřujeme se i na další rizikové skupiny osob, nejen na seniory, ale i polymorbidní pacienty či pacienty po transplantacích a obecně pacienty se sníženou imunitou. Jsme v úzkém kontaktu s pacientskými organizacemi, se kterými řešíme preventivní opatření. V jednání je distribuce ochranných pomůcek k daným pacientům skrze centra specializované péče, kde se velká část těchto pacientů léčí. Pro ohrožené chronické pacienty, kteří se v centrech specializované péče neléčí, využijeme i další cesty, například zmíněné pacientské organizace. Dále je třeba zmínit, že se situace na trhu s ochrannými pomůckami uklidnila, trh se stabilizoval a je možné je již běžně koupit opět v lékárnách či na internetu.

Proč ještě nebyly zrušeny slevy na jízdné pro seniory, když by správně měli zůstávat doma? Tyto prostředky by se daly využít třeba na nákup ochranných pomůcek? Proč za dané situace proplácet neodůvodněné náklady soukromým dopravcům?

Tohle je záležitost, která není v mé gesci. Samozřejmě, že finanční prostředky jsou zapotřebí, a to víc než kdy jindy. Ministerstvo financí se snaží poskytnout co nejvíce prostředků, a proto již zrušilo například takzvanou účtenkovku. Slevy na jízdném jsou v kompetenci paní ministryně Schillerové, tudíž otázka by měla být směřována za ní.

Co byste aktuálně seniorům doporučil?

Seniorům bych doporučil opravdu zůstat preventivně doma a využít pomoci rodinných příslušníků nebo jiných nabízených sociálních služeb. Pokud musí nezbytně vycházet ven, tak ať k nákupu využijí pro ně stanovený čas, ať prvně k lékařům zavolají, než se k nim vydají, a hlavně ať mají neustále ochranný prostředek dýchacích cest. Rád bych jim i doporučil, ať zůstávají v klidu a nepodléhají panice. Určitě si pomůže popovídat po telefonu s někým z rodiny či známých, nebo s kýmkoliv z pomáhajících služeb.

Kde Vy sám čerpáte v této době energii? 

Energii mi momentálně dodává jakákoliv dobrá zpráva, zejména o stoupajícím počtu uzdravených osob. Mimo to mi energii určitě dodává i to jak se lidé dokázali v této době spojit a navzájem si pomáhat. Každý den volá spoustu lidí, kteří nabízejí svou nezištnou pomoc. Mrzí mne, že spolu procházíme touto těžkou dobou, ale přeji si, abychom ji všichni překonali co nejvíce ve zdraví.

 

Marcela Alföldi Šperkerová,
zdravotnický think tank Klub Mederi

Další informace, které můžete určitě využít, jsou na stránkách ministerstva zdravotnictví zde.

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše D'Engeli
Myslím, že pan ministr to myslí dobře, ale nedokáže se vžít do pocitů lidí vyššího věku. Tito lidé mají za sebou mnoho zkušeností a jsou moudří. Domnívám se, že by mohli i často poradit..... Osobně se cítím dobře, přečtu si denně pár nových informací, dodržuji základní pravidla a hlavně jezdím neustále za svojí mámou do Dobříše. Mojí mámě je 87 let a chodí si sama nakupovat a je samostatná. Vychází ven, když je to nutné. Domnívám se, že psát a dávat rady naší vládě by bylo na místě. Nebylo by tolik paniky a vláda by se alespoň častečně přiblížila ke starším, ale moudrým lidem. Hezky se mějte, Dana
Ladislav Vesecký
Vácho, já každému zločinci tykám, který obdivuje Germány a všechny západní zradce. Jsem hrdý Slovan a ani tví soukmenovci to nezmění.
Tom Erben
Panu ministru jeho situaci vůbec nezávidím. Ale - jsem v kategorii 65+ a o žádnou ochranu jsem se neprosil a ani ji nežádám. Pro mě je přijmutí omezení sociálních kontaktů a povinnost nosit "náhubek" všude mnohem nepřijatelnější, než riziko nákazy. Tenhle virus tu asi zůstane, tak jak to má být dál? Taková doporručení ať si pan ministr strčí za klobouk. Máme dostatek životních zkušeností, abychom si sami rozhodli, co chceme dělat. A to si ještě chce nechat posvětit nepřijatelné rozšíření. Makej, drž ústa a krok a hlavně poslouchej. To po nás naše vláda chce.
Miloslav Misot
Kvizek pro zarputilé kritiky : Který výrok je správný ? ..1. Díky tvrdým omezením je počet mrtvých a nakažených malý (na rozdíl od svobodného Západu). 2. Koronovirus má na svědomí minimum mrtvých a nakažených, takže omezení byla zbytečná.
Jarmila Svěrkotová
Mám pocit,že celá kampan s 200 mrtvými,kteří odešli z tohoto světa za účasti koronaviru a jiných přidružených nemocí-což není pandemie, je vyloženě mířena proti starým lidem.Je nutné se zbavit strachu,ten má velké oči .Je jaro,přeji všem krásné dny a čerstvý vzduch:-)
Antonín Vácha
Pane Vesecký, možná jste zvyklý si se soudruhy tykat, ale já jsem s vámi husy nepásl. Já vím, že by se vám líbilo zacpávat lidem pusy i po třiceti letech, aspoň těmi rouškami... Pozdravujte soudruhy v Číně a poděkujte jim za statisíce zemřelých po celém světě.
Ján Zábranský
Hloupé je vůbec dělit lidi podle věku, podle zdraví a pod. Člověk má celí život na to aby vypěstoval svoji osobní individualitu - nezávislost. Moudrý si co potřebuje najde sám. Vyjádření pana ministra je maloduché.
Ladislav Vesecký
Já děkuji vládě, že v začátku udělala tvrdá opatření a že jsme nechcípali ve velkém jako u naších sousedů. Vácho, po bitvě i ty jsi generál! Nedovedu si představit udavačskou demožumpu, která by tohle zvládla! Nestačilo by se ani pohřbívat!
Věra Ježková
Ad Jitka K. V době omezeného pohybu mi byl mozek na nic, když jsem nesměla vyjet z Prahy za dobrým přítelem. Abych sama doma nezblbla, používala jsem ho na jiné aktivity.
Hana Řezáčová
Jistě nebylo zpočátku jednoduché saturovat ochrannými pomůckami zdravotnictví ( jen na jednoho pacienta na ARO se spotřebuje 25 sad těchto pomůcek denně) , pak policii, hasiče atd. atd., sehnat stamilióny roušek pro občany, to už není v silách nikoho (viz jiné státy). Je super, že jsou u nás lidé šikovní a šitím a nošením roušek se daří tu "potvoru" držet zkrátka (samozřejmě i dodržováním dalších nařízení epidemiologů, která jsou nepříjemná a ne bez ztrát, ale nutná). Měl by se každý zamyslet, jak by jednal on, kdyby měl tu zodpovědnost šíření takové infekce zamezit. Nehledejme "mouchy" a buďme rádi, že je to jak to je ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.