Nejstarší děti: Osmasedmdesátiletá Ada se stále stará o svou 102letou maminku
Čtyři generace. Ročnímu miminku na fotografii je dnes 78 let. A pořád je dítě. Její mamince (uprostřed) je 102 let

Nejstarší děti: Osmasedmdesátiletá Ada se stále stará o svou 102letou maminku

19. 5. 2020

Ačkoliv se její věk blíží k osmdesátce, pořád je ještě dítě. Se svými mladšími sourozenci se stará o svou 102letou maminku. Ada Rašková tak patří k nejstarším dětem v Česku.

O své nejbližší pečuje už téměř patnáct let. Nejdříve těžce onemocněl její manžel. Po operaci tlustého střeva lékař v nemocnici konstatoval, že mu zbývají do konce života týdny. Nakonec ještě žil téměř dva roky, díky péči své ženy. "Věděli jsme, že je to zlé, ale snažili jsme, aby měl ty poslední týdny co nejhezčí. Nakonec to byly ještě měsíce života, i když ty poslední hodně náročné. Ale byl do poslední chvíle doma, s rodinou," vzpomíná paní Ada, která pracovala celý život jako zdravotní laborantka.

Stresy, které si s manželem prožila, se odrazily i na jejím zdraví. Rok po jeho smrti se dozvěděla po vyšetření na mamografu svou diagnózu: rakovina prsu. Zhoubný nádor naštěstí nebyl velký. Podstoupila operaci, při které zjistili i nádorové zárodky v uzlinách. Byla nutná další operace a následná léčba. "Jako by mě manžel volal k sobě. Ale já jsem ještě nechtěla jít. Chtěla jsem vidět, jak půjdou malé vnučky poprvé do školy, užívat si je o prázdninách," líčí nejtěžší chvíle Ada. Po týdnech ozařování byla zesláblá, ale ošetřující lékařka viděla léčbu pozitivně.

Uběhlo osm let, obě vnučky už chodí do školy, ta starší se nyní připravuje na přijímací zkoušky na gymnázium. "Dělají mi radost, sportují, hrají na saxofon a klavír, dobře se učí, stejně jako vnuk, který už studuje gympl a hraje na trubku a basovou kytaru v několika skupinách. Jsem ráda, že můžu být u toho," říká.

Nyní se střídá ses vými sourozenci u své maminky, která letos v březnu slavila 102 let. Ta stále bydlí sama v bytě, ale už špatně slyší a chodí, a tak jí musí být někdo neustále nablízku. Potřebuje nachystat jídlo, uklidit, umýt. A je to čím dál náročnější. "Maminka nebere žádné léky, má pořád chuť k jídlu, každý den se těší na kávičku s něčím sladkým. Péče je ale náročná, ozývá se stařecká demence, často už sama nemám dost sil, hlavně při mytí."

Sama o sobě říká, že pokud se o sebe nebude moci postarat, bude si raději přát umístit v nějakém zařízení pro seniory, protože ví, co by čekalo její rodinu.

Přes to všechno, co prožila, si ale pořád udržuje pozitivní mysl. Když zrovna nemá "službu" u své maminky, je sama na chalupě v Beskydech, kde se stará o milovanou zahradu, chodí na túry, navštěvuje přítelkyně. A jednou za měsíc, dva jezdí do Prahy za synem.

"Hlavně, abychom se už zase mohli vidět. Jsem sice s vnučkami v kontaktu přes Skype, ale není to ono. Doufám, že o prázdninách už bude konec všech opatření a že koronavirus pomine, abychom se mohli zase celá rodina sejít."

 

Nejstarší děti stárnutí
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Moc krásný článek. Nevím, co bych k němu měl říci. Já zůstal z rodiny sám, rodiče jsou dávno po smrti a před 5-ti lety mi zemřel bratr. Raduji se ze svých dvou synů a čtyř vnuček, z nichž jedna, ta nejstarší (30 letá) čeká koncem srpna syna. S manželkou jsme spolu již 54 let a doufáme, že na tomto světe ještě pár krásných let prožijeme. Přeji Vašim milovaným ještě řadu krásných dnů a roků.
Naďa Šarounová
Tátova maminka se dožila čtyřiadevadesáti let a moje (dnes už devadesátiletá) maminka vzpomíná na příhodu, když u nás babička byla na vánoce. Stála tehdy nad svým skoro sedmdesátiletým synem, který pospával v křesle u televize, otočila se na mámu a řekla jí - Přikrej to dítě..... Tuhle hlášku si občas připomínáme. Bratr a já sice nejsme kdovíjak staré děti, ale díky Bohu si každoročně můžeme z recese navzájem popřát ke Dni dětí.
Naděžda Špásová
Moc hezky napsané, maminka je skvělá a babička také. Nevím, jestli bych tu chtěla být tak dlouho. Přeji oběma ještě spoustu krásných chvil. Já i manžel už máme jen sourozence.
Jindra Hubačová
Honzíku, děkuji za krásné povídání o Vašich dvou milovaných ženách, mamince a babičce. Přeji oběma pevné zdraví a vitalitu do dalších let a celé Vaší rodině hodně zdraví, pohody a pěkné společné chvíle.
Danuše D'Engeli
Moc se mi tento článek líbí. Hlavně mám vždy radost z dobrých mezilidských vztahů. Mé mámě je osmdesát sedm let a já jí pořád říkám, že má "tuhý" kořínek, že tu bude do stovky. Všichni jí pomáháme, já, sestra moje děti... domluvily jsme se se setrou, že určitě bude lepší, když mámě zůstanou nějaké aktivity, aby cítila, že všechno zvládne. Máma by už nemusela "nic" dělat, ale to by jí neprospělo. Každý ví, že jakákoliv činnost člověka uspokojuje. A každý člověk ve vyšším věku se po jakékoliv vykonané práci určitě cítí psychicky lépe. Dana s hezkým pozdravem.
Jan Raška
Děkuji všem za pěkné komentáře. A těším se, že se někdo ze čtenářů přihlásí jako "nejstarší dítě" a uděláme společně krátké povídání...
Zdenka Soukupová
Krásné. Cítím z článku radost, lásku, porozumění, i když to asi vždy není jednoduché.
Marie Seitlová
To je krásný článek, přeji úžasné mamince, babičce a vůbec celé rodině, ještě hodně společných let ve zdraví a pohodě.
Helenka Vambleki
Nemá se to, ale Honzíčku, snad mi to promineš, docela ti tu rodinu závidím. Mě maminka opustila v 61 letech, bylo mi 39, některých vnoučat od mých mladších sourozenců se vůbec nedočkala a těch mých si taky moc neužila a ony si neužily ji. Moc ti přeju, ať si rodinnou pohodu ještě dlouho vychutnáváte!!!!!!
Hana Šimková
Krásný článek a je to štěstí být dlouho dětmi. Já mám v plánu udělat své dva kluky nejstaršími dětmi. Prostě jsem se rozhodla žít dlouho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.