Tip na výlet: Oblík, Srdov a Brník v Českém středohoří
Foto: autorka

Tip na výlet: Oblík, Srdov a Brník v Českém středohoří

13. 5. 2020

Oblík je jeden z magických kopců v jižní části Českého středohoří, pár kilometrů od Loun. Právě tam začíná zelená turistická značka. Ta vás dovede po 8 km do výše Oblíkových 509 m a až se skulíte na druhý její konec, s překvapením zjistíte, že jste došli na její samý konec a jste rovnou v Mnichově.

Ne, nebojte se, žádné čáry vás nepřenesly stovky kilometrů, tento Mnichov je maličká vesnička o několika číslech, s půvabným kostelíkem sv. Jiří. Kouzla a čáry přesto Oblík ve svém repertoáru má. Aspoň já jsem o tom přesvědčená. Však jsem vás na Oblík už jednou zvala. Jižní svahy brzy zjara žlutě rozsvítí sluníčka hlaváčků a konikleců. Můj dnešní tip směřuje do dnů květnových, kdy se Oblík převlékl a hraje na vaše city v barvách modrých, žlutých a fialových, zarámovaných sytou jarní zelení.

Můj výlet započal u autobusové zastávky v obci Raná, ze které máte Oblík pěkně před sebou a víte, do čeho jdete. Poté, co překonáte živou silnici, pustíte se polní cestou k hoře. Zvolna stoupáte už odkvetlými starými třešňovými sady vzhůru. Cesta se stáčí doprava a brzy narazíte na zelenou turistickou značku od Loun. Kamenitá cestička se zužuje a kroutí jako hádě. A co je hlavní, nutí vás zhluboka dýchat a nabírat do plic rozmanité jarní vůně. Oči nemůžete odtrhnout od neuvěřitelné směsi barev. Nahoře kvete poslední trs hlaváčků. Nezapomeňte se zastavit u energetického bodu a vyzkoušet jeho sílu. Vrchol nabízí překrásné pohledy na České středohoří a jižně na Louny. K západu jako na dlani máte další magické kopce - Ranou a Milou. Východním směrem do střapatého středohorského obzoru míří další dva kopce, s Oblíkem tvořící řadu - Srdov (482 m) a Brník (371 m). Sedím v suché trávě, popíjím kávu z termosky, dělím se s mravenci o svačinu, kolem poletuje otakárek. Nemůžu se vynadívat a rázem se rozhoduji prozkoumat, jestli se dají Srdov s Brníkem obejít. Na Srdov jsem se už jednou pokoušela vylézt, ale přiznám se, že od vrcholových skalisek jsem se vrátila zpátky dolů.

Sestup z Oblíku po druhé straně je pohodlný a za chvíli jste dole. Turistická značka zatáčí doleva do Mnichova, ale neznačená cesta vede dál loukami k Srdovu. Cestou nacházím v porostu několik divizen brunátných. Cesta se pozvolna mění v sotva znatelnou, ale zjevně používanou cestičku. Chvíli přemýšlím, jestli tudy chodí jen zajíci nebo taky lidi a v tom se za Srdovem objeví třetí vrchol v řadě - Brník. Tady zjišťuji, že do sedla mezi Srdovem a Brníkem vede další cesta od Chraberců. Dávám se po ní a v sedle si zavýsknu, protože se mi zdá, že vyběhnout si odtud na Brník je brnkačka. Leč stejně jako u Srdova, výstup na úplný vrchol vzdávám těsně před cílem při vědomí, že mám ráda svoje kosti všechny pěkně pohromadě a nepolámané. Chtělo by to příště vzít na výlet i turistické hůlky. Vůbec mě to nemrzí, protože Brník tone ve žluti, protkané vkusně vlajícími stříbřistými vlasy kavylu.

Cestička mě dovede do Mnichova a odtud už jednak jede autobus nebo prostě po svých jdete dál, teď už po silnici do Rané, kocháte se překrásnou krajinou a doufám, že si budete říkat spolu se mnou: tohle nám dal pán bůh za odměnu.

 Související: Oblík nebo Hoblík?

Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Tam jsem nebyl. Snad mě to ještě čeká. Díky
Naděžda Špásová
Kolem kopce už jsem jela, výlet se povedl a fotky jsou super, co alergie, ta tě v té rozkvetlé přírodě netrápí?
Dana Puchalská
Álo, ty Tvoje výlety a výšlapy nemají chybu. A ještě nám servíruješ nádherné fotografie.
Hana Nováková
je krásná, ta naše česká zem. Alenko nádhera a děkuji za procházku
Martina Růžičková
Kopce Českého středohoří mají zvláštní kouzlo a zjara je ještě zdobí mnoho vzácných květů. Krásně jste to vše nafotila a svým povídáním nás pozvala na výlet :-).
Marie Seitlová
Ali, pěkný tip na výlet, ale já si musím nechat chuť zajít. Ale krásně jsem se s tebou prošla a fotky nádherné.
Marie Měchurová
České středohoří je pro nás zatím velká neznámá. Chystáme se to napravit jakmile se to ještě víc otevře po té koronavirové éře. Byli jsme jen na Řípu. Jezdíme často do Děčína, tak nám poraďte, kde máme z vlaku vystoupit a vyrazit na trasu. Z Roudnice nebo raději z Litoměřic ? Dík. Hezký článek i fotky, jako vždy.
Alena Vávrová
Ali, opět kráása, až srdce jásáá!! Možná ve dvou stejně zdatných bys ten Srdov nebo Brník také dala. Je dobře, že máš rozum a pud sebezáchovy, když lozíš po těch kopečkách sama. ♥
Zuzana Pivcová
Je to krásná krajina a pěkná trasa. Jenže stejně by mě někdo musel alespoň někam nebo odněkud dovézt. Takhle se kochám jen článkem. Ale ten za to stojí.
Jana Šenbergerová
České středohoří je krásně přehledné a pán bůh na něm určitě nešetřil. Navíc ho obdařil lidmi, kteří jeho krásu a slávu šíří dál do světa. A těm patří můj dík. ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.