Poznáte mě?
Foto: Pavel Kopřiva

Poznáte mě?

13. 5. 2020

Patřím k méně známým listnatým stromům, přesto je po mém, dnes již zastaralém názvu, pojmenováno několik obcí. Rostu v severním mírném pásu a mohu se dožít až 500 let.
Ve volné přírodě bývám dosti vzrostlý. Na této fotografii jsem menší, převislý a k vidění v parčíku. Zatím nejsem olistěný, ale už jsem odkvetl a vy můžete vidět svazečky plodů – křídlatých nažek. Na první pohled je možné splést si mě podle listů s habrem, ale jejich tvar a kvalita mě nakonec prozradí. Jednou se o mně v souvislosti se stromy zmínil i pan Miroslav Horníček.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Tak na tohle já tedy odborník nejsem. Musel jsem pozvat manželku, která uhodla, že je to (teď už to mohu snad napsat) břest. Já jsem se díky hádance poučil.
Eva Mužíková
Rostl za domem mého dětství. Nádherný obrovský j...m .
Dana Puchalská
Jani, až zavítám do botanické zahrady kterou mám u nosu, tak budu pátrat. Mám pocit že tam taky jeden exemplář roste.
Jana Šenbergerová
Milé luštitelky, děkuji za ochotu zúčastnit se hádání. Než definitivně prozradím, jaký strom je na fotografii, dodám ještě svoji zkušenost s ním. Ten úplně první, se kterým jsem se setkala před řadou let, vypadal na první, a dokonce i na druhý pohled jako velmi vzrostlá třešeň. Podobný tvar koruny i listů a kůra mě také svedla na scestí. Rostl, a já doufám, že ještě roste, na stráni nad pastvinskou přehradou. Pak jsem zjistila, že čepel listu nepřisedá k řapíku pravidelným srdčitým tvarem, ale jen polovičním, jakoby deformovaná. A brr, list byl nepříjemně drsný. Jako milovnice třešní vím, že třešňové listy takové nejsou. Začala jsem pátrat, až jsem vypátrala. A co s tím má společného pan Horníček? Jednou v nějaké debatě o stromech pronesl přibližně toto: "To je jilm, ten málokdo zná." Takže tajemství je prozrazeno. Mnohé z vás se trefily a ostatní si určitě budou pamatovat, jak poznat jilm, pokud ho neznaly. Já kolem dvou převislých chodím už několik let. Až půjdu s foťákem kolem olistěného, dám fotku na FD. Maruško, ano, říká se mu i břest, takže vesnice stejného jména byla dobrým poznávacím znamením.
Marie Měchurová
Bude to jilm - kousek od nás je vesnice Břest, a to je jeho starší název. Já na to jdu přes ty vesnice....
Soňa Prachfeldová
Také si myslím, jako Danka
Anna Čípová
Hledala jsem, snad jsem našla ten správný strom. Jsem zvědavá na rozluštění hádanky.
Eliška Murasová
Asi jsem nikde neviděla, nebo si nevšimla, počkám si....
Dana Puchalská
Necháme se překvapit. :-) :-)
Alena Vávrová
Dana P. na to možná "kápla" ;-)) .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.