Neděle 17. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 17. května: Co by vám nemělo uniknout

17. 5. 2020

Hranice evropských zemí se postupně otevírají. Češi budou moci vycestovat do Rakouska a od soboty také do Německa. Hranice se Slovenskem by se mohla otevřít v první polovině června. Slovinsko již otevřelo hranice se všemi sousedními zeměmi.

- V České republice se počet vyléčených případů z nemoci covid-19 zvýšil na 5422, s nemocí se potýká 2718 lidí. Nemoci podlehlo 296 lidí. Negativní vývoj má takzvané reprodukční číslo R, které ukazuje na kolik lidí každý nakažený virus přenese. Pokud se hodnotu daří držet pod číslem jedna, tak epidemie ustupuje. V neděli poprvé od desátého dubna se jeho hodnota vrátila zpět na jedničku.

- Češi možná v létě budou moci na dovolenou vycestovat nejen do Chorvatska či Slovinska, ale i Řecka a dokonce i Itálie. Ta po téměř třech měsících restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru zruší 3. června všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Platí do pro země schengenského porstoru, tedy i pro Českou republiku. Jako překvapivé označil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež zprávy o otevření Itálie pro turisty od června. Podle Papeže asociace nečekala, že by k otevření hranic došlo tak brzy a nyní tak záleží na samotných cestovních kancelářích, jak se k možnosti cestování postaví, i české vládě, jaká dá doporučení.

- Podle oficiálního celostátního testování na covid-19 má protilátky promile Čechů, což by znamenalo, že nemoc prodělalo málo lidí. Jihočeský kraj pořídil testy z Německa a zjišťoval jiné protilátky. Předběžné výsledky zaskočily. K hodně překvapivému závěru míří testování promořenosti populace proti covid-19 v Jihočeském kraji. Koronavirus bez příznaků ve skutečnosti prodělalo výrazně víc lidí, než kolik ukázaly výsledky plošného testování populace. Více zde.

- Kadeřníci i nadále musejí podle epidemiologa Rastislava Maďara akceptovat současné nošení roušky a štítu. Pro klienty představují riziko. Štít je podle něj důležitý především tehdy, když se kadeřník k zákazníkovi přiblíží. Pokud je dál, štít na sobě nemusí mít. Řekl to dnes na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Iniciátor výzvy vládě za zrušení povinnosti štítů, majitel pražského kadeřnického salonu Robert Starý, bude ve svém apelu pokračovat, bude požadovat další stanovisko, řekl včera ČTK.

- Dvaatřicetiletou ženu zatkli a umístili do vazby policisté na Novojičínsku. Je podezřelá, že roznášela koronavirus. Policejní komisař ji obvinil ze zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci. „Přestože byla řádně poučena, že je v karanténě a musí dodržovat patřičná opatření, zákaz porušovala. Ať už jízdou taxislužbou, návštěvou nákupního centra nebo pohybem na veřejnosti přístupných místech bez ochrany dýchacích cest,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Trestní stíhání ženy je vedeno vazebně, hrozí jí až osmileté vězení.

- Nemocnicím pomohou s testováním vzorků na covid-19 další pipetovací roboti, které pro ně připravili výzkumníci z Fakulty elektrotechnické a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Robota Eppendorf nově využívají laboratoře v pražské Nemocnici Na Bulovce a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, další poputuje do vinohradské fakultní nemocnice. Od konce března Nemocnice Na Bulovce využívá robota Pipeťáka, vyvinutého na ČVUT.

- Italský premiér Giuseppe Conte oznámil uvolnění řady omezení včetně opětovného otevření všech obchodů, barů, restaurací a kadeřníků od 18. května za předpokladu, že budou dodrženy regionální pokyny zaměřené na omezení rizika infekce. Dne 25. května se budou moci otevírat tělocvičny, bazény a sportovní centra, bude však nutné dodržovat bezpečnostní pokyny. Od 3. června mohou lidé cestovat z jednoho regionu do druhého.

- Ve Španělsku zemřelo za poslední den 102 pacientů s koronavirem, což je nejméně od půlky března. Celkem má země 27 563 obětí a 230 698 nakažených. Nově infikovaných za poslední den přibylo 539, což je zhruba stejně jako v pátek, informovalo dnes místní ministerstvo zdravotnictví.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Přesně jste vystihla můj názor. Člověk se má chovat tak zodpovědně, aby neubližoval ostatním. a nikoliv jako tupé stádo, které jde, kam velitel pískne.
Hana Řezáčová
Když moje svobodné chování bude ohrožovat pouze mne, tak v pořádku, jedná se o mé zdraví a o můj život, ale pokud moje svobodné chování ohrozí jiné, tak už to v pořádku není - ti jiní mají také svá práva, třeba právo na zdraví ... Prostě - moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého ...
Oldřich Čepelka
To chování vlády (každé vládyv každé zemi) je Hano určitě velmi důležité, protože ty vlády v tom byly a jsou aktivní a je to správné. Postoj vlády je důležitý v každé zemi. Ale jsou vlády, které chtějí vládnout jaksi víc (řídit stát jako firmu) a jsou vlády, které nechávají co největší prostor, ale i odpovědnost občanům (např. právě Švédsko, Austrálie, jižní Korea). Někteřým voličům vyhovuje to a jiným něco jiného.
Oldřich Čepelka
V zemích kde tradičně vládne svoboda, volnost, nezávislost – jako USA, Francie, Itálie, Británie, Španělsko, Belgie, Švédsko - je násobně víc mrtvých na 1 mil. obyvatel než v zemích, kde jsou zvyklí, že poroučí vláda, je kázeň a lidé se návykově podřizují. V těchto zemích jako ČR, ale třeba i Turecko, Írán , Izrael, Rumunsko, Ma´darsko aj. se snaží uplatňovat mraky opatření, která omezují běžný život, posilují svou nadvládu nad lidmi, snaží se dojmout občany, jak se o ně starají. Totalita bude v boji pro Káčku vždy nejúčinnější, to vám nezpochybňuju. - Říkám vlastně to, že jsou země, kde už dlouho trvá svoboda, lidé jsou zvyklí stát na vlastních nohou, stát se nesnaží být co nejsilnější vůči občanům, tak ty většinou použily strategii, která jaksi víc tolerovala nedisciplinované chování lidí, protože to bylo jejich svobodné chování (lidi se sami více rozhodovali, jak se budou chovat - určitě ne vždy zodpovědně).
Hana Řezáčová
Já moc nechápu, proč se do situace s epidemií pořád všude zamíchává postoj vlády - jako, že je na koni, že nás ovládá, že roušky jsou politický symbol atd. atd. ... Epidemie (pandemie) tady je a musí se řešit, vláda dělá co umí, jiná by dělala jistě totéž (možná v "bleděmodrém"). Na chřipku u nás zemře ročně cca 1500 lidí, ale nejsou žádná omezení - kdyby nebyla opatření v současné době, zemřelo by pravděpodobně až 150 000 lidí (doc. Maďar) ... Tento virus je mnohonásobně infekčnější a je víc těžkých průběhů, které vyžadují intenzivní péči a navíc dlouhodobě (průměrná doba pobytu na JIP při "normálu" je 4 dny, při Covid-19 4 týdny) - a to by naše zdravotnictví nezvládlo ... Ještě k těm kadeřníkům - myslím, že ten štít chrání také je - podle mne vlasy jsou dost infekční "materiál"
Elena Valeriánová
Souhrn informací je užitečný. Ale dnes jsem se pobavila tímto "když se kadeřník k zákazníkovi přiblíží musí mít štít. Pokud je dál, štít na sobě mít nemusí." To jakože nám budou umývat hlavy proudem vody z hadice? Pokud jsem u kadeřnice předpokládám, že mi stojí za zády a ne dva metry daleko. Myslím si, že otevřením hranic se sledují už jen ekonomické a politické cíle. Zdraví obyvatelstva ustoupilo finančním ziskům. Nemyslím si, že vlády skoro všech zemí jsou na koni ... Myslím si, že by si tohoto "koně" rady odepřely. Oldo a která vláda je ta svatá a patří do výjimky, kterou jsi naznačil nebo vymezil slovem "skoro"?
Zdenka Soukupová
Oldřichu, ano, vlády jsou teď určitě na koni. Já to vidím takhle (možná velmi zjednodušeně a prostě): Chřipkovým epidemiím vždy podlehlo spousta pacientů. Ale žádné předchozí (snad kromě té španělské) nebyly v tak krátké době v podstatě celosvětové. Naše vláda určitě neudělala vše správně nebo včas, ale celkově ta opatření byla myslím přínosná. Kdyby vládli jiní, udělali by asi zase jiné chyby. A v situaci, kterou nikdo z nás nezná a nepamatuje, jednali myslím celkem dobře.
Oldřich Čepelka
Vím, že spoustě lidí vyhovuje, když se jim říká, co mají dělat a když se jim občas něco přisype (slevy, přídavky), ne každý je tak ukázněný a přitom nezávislý, aby si zvolil svůj způsob života sám. Posmívat se nikomu nebudu. Nejsme všichni stejní...
Oldřich Čepelka
Já už se v tom tak ztrácel, že jsem přestal většinu zpráv sledovat. občas se podívám na přehled všech zemí a jak se to tam vyvíjí. nevím proč jsem si zapamatoval nějaké porovnání letošních obětí Káčka a loňských obětí chřipky, už nevím , v které zemi. Na chřipku tam umřelo mnohem víc a nebyla žádná opatření. Letos by bez opatření jistě zemřelo taky víc (Británie a Švédsko?), jako na tu chřipku, jenže by se s ekonomikou a cestovním ruchem nemuselo hýbat vůbec. Je jen otázka, zda by nás - bez dalšího strašení a toho 1000x zesíleného hluku médií - zdravotníci přinutili dodržovat ty jednoduché zásady. Mýt si ruce, kašlat do lokte, nedávat si prsty do očí, nosu, úst... Pak by nebyly třeba zákazy ani uzavírání obchodů ani roušky (ty by musely být povinné jen pro prokazatelně nemocné). Ale prostě to proběhlo takhle. A ještě bude probíhat… Vlády skoro všech zemí jsou na koni - konečně mohou uplatňovat nekonečná opatření, posílit svou nadvládu nad lidmi, dojmout občany, jak se o ně starají...
Soňa Prachfeldová
Díky, po stránce ekonomické je potřebné vše uvolnit, po stránce zdravotní ten strašák nezmizí. Hezký den přeji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%