Pondělí 18. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 18. května: Co by vám nemělo uniknout

18. 5. 2020

Nouzový stav v České republice po dvou měsících skončil. Řada opatření proti šíření koronavirové epidemie však bude platit i nadále. Patří mezi ně třeba kontroly na hranicích, zavřené restaurace anebo speciální režim na školách.

- Nemoc covid-19 byla v České republice testováním prokázána u 8480 lidí, uzdravilo se již 5468 pacientů, 298 lidí nemoci podlehlo.

- Vláda se dnes bude zabývat režimem na hranicích s Německem a Rakouskem. Diskutovat by kabinet měl i o možném dřívějším uvolnění než 13. června.

- Pokusy na křečcích odhalily, že hromadné používání roušek snižuje přenos koronaviru, jenž způsobuje nemoc covid-19. Oznámil to dnes tým vědců z Hongkongu, které citovala agentura AFP. Výzkum Hongkongské univerzity je jedním z prvních, které se konkrétně zaměřily na zjištění, zda roušky nebo obličejové masky mohou zabránit symptomatickým i nesymptomatickým nositelům koronaviru nakazit ostatní.

- Počet lidí, kteří ve Francii zemřeli s covidem-19, překonal hranici 28 000. Za den přibylo dalších 483 mrtvých, což je nejvíce od 23. dubna. 

- V Británii zemřelo za den s covidem-19 dalších 170 lidí, je to nejnižší denní přírůstek od 24. března. Celková bilance mrtvých vystoupila na 34 636. 

- Ve Španělsku poprvé po dvou měsících klesla denní bilance obětí koronaviru pod stovku. Za poslední den zemřelo 87 pacientů, což je ještě méně než v sobotu, kdy úřady hlásily 102 úmrtí. Snížil se i počet nově nakažených: pozitivní test mělo za posledních 24 hodin 421 lidí.

- Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse je ve Spojených státech přinejmenším 1 471 674 pozitivních případů koronaviru a 88 836 obětí stejné nemoci.

- Úřady v Jižní Americe narazily s bezpečnostními opatřeními kvůli koronaviru na tržištích. Například na trhu v Limě se nakazilo na 79 % obchodníků. U čtyř z pěti prodavačů na jednom z nejvýznamějších trhů v Peru byl potvrzen koronavirus. Vysoké číslo upozornilo na rozsah onemocnění v regionu: vše nasvědčuje, že právě trhy, které jsou v Jižní Americe tradiční, značně přispívají k šíření viru v regionu.

 

S koncem nouzového stavu končí i naše každodenní zprávy o "koronavirové situaci" v České republice a ve světě. Věříme, že se situace bude už jen zlepšovat. Přejeme všem hodně zdraví a dobré nálady!

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Děkuji a kéž by se situace už jen lepšila!
Eva Mužíková
Děkuji Ti Honzo za každodenní přehled. Bertice
Jitka Hašková
Děkuji za zprávy, bylo to moc užitečné.
Zdenka Soukupová
Pane Raško, děkuji. Měl jste s tím "zpravodajstvím" určitě dost práce navíc. Tak teď si trochu odpočiňte. Zdravím Vás.
Alena Vávrová
Také děkuji.
Marie Doušová
Dík.*********
Danka Rotyková
Moc Vám děkuji za čas, který jste nám věnoval. Bylo to příjemné.
ivana kosťunová
To je vlastně dobrá zpráva, že se vše vrací do normálu. Díky za ty předešlé každodenní informace.
Dana Puchalská
Děkuju Honzo. Ano je to vyloženě mravenčí práce. Skvělé informace.
Alena Tollarová
Děkuji za každodenní zpravodajství a taktéž přeji hodně zdraví a dobré nálady! :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.