Tip na dovolenou: Za Rumcajsem do Jičína
FOTO: autorka

Tip na dovolenou: Za Rumcajsem do Jičína

18. 5. 2020

Nabízím vám k nahlédnutí levné ubytování, dobrou stravu, spoustu zážitků ze skalního města plného historie a pohádek, od Rumcajsovy jeskyně, hradu z Valdštejnské lodžie až po procházky okolo kempu.

Už jsou to dva roky, co jsme tam byly, snad jsou podmínky stejné.

"Babi kam pojedeme spolu na dovolenou?“ Tak zněla otázka mé plnoleté vnučky s úplně čerstvým řidičským průkazem. Ubytujeme se a budeme vyjíždět na výlety. A protože máme stejné, tak trochu dětinské zájmy, vymyslela jsem cestu za Rumcajsem. "Kde budeme spát?" zněla další otázka a já jí poslala odkaz na Rumcajsovu jeskyni. Nebyla to jeskyně ale Rumcajs camping na okraji města Jičína. Chaty pro 9 lidí jsou rozděleny na ubytování dole 4 lůžka a nahoře 2 místnosti (3 a 2 lůžko) - měly jsme štěstí a neměly spolubydlící, a tak nás nechali ubytovat dole. V chodbičce lednička, varná konvice, stůl, židle a malá koupelna.. V kempu není koupaliště, jen restaurace s chutnou stravou a velkými porcemi. Koupaliště se skluzavkami je asi 600 metrů směrem do města.

Jen kousek od kempu jsou krásné skály a to Prachovské, kde je několik označených stezek. Samotné město Jičín s hezkým náměstím, kostelem a věží známou z pohádky o Rumcajsovi, jeho ševcovna a spoustu jiných zajímavostí.

Několik kilometrů dál je nádherný zámek Staré Hrady. O prázdninách bývá plný turistů s nabitým programem. Několik prohlídkových okruhů provází pohádkové bytosti. Než vstoupíte na půdu s čarodějnicí, musíte se naučit létat na koštěti. Půda je plná starožitných sbírek majitelů. V komnatách nás provedl sličný mladík coby kastelán. A v pohádkovém sklepení sídlí draci i jiné pohádkové bytosti. Malí dráčci, všichni mají svá jména, bydlí v každé místnosti a číhají z rohu či za dveřmi.

Na nádvoří postavené stánky, kovář s kovadlinou a jiná řemesla .Ve stodole vše, co do stodoly patří, včetně žebřiňáku, cepů, kukaň pro slípky a podobně.

Navštívily jsme též Pannu s Babou ale i Valdštejnskou lodžii, kde v průchodu je veliký obraz původního majitele. Za mírný poplatek obraz ožije a povypráví o celém dění Valdštejnů a této stavby. Zadívala jsem se do obrazu, opravdu mluví. Je to zvláštní pocit. Stavba je z venku upravená, ale uvnitř zbývá ještě hodně práce. Zahrada je volně přístupná a vkusně upravená. Po cestičkách se můžete nechat povozit rykšou taženou kolem s občerstvením. Mladí a příjemní obyvatelé, průvodci a prodavači v jedné osobě, vás rádi povozí a obslouží. V parku je mnoho krásných vzrostlých stromů, a když kvete liliovník, je to pohádková krása.

Týden utekl jak voda. Vnučka svou řidičskou premiéru s mými navigátorskými radami (občas i chybnými) zvládla na jedničku. Zůstaly krásné vzpomínky. Mohu všem doporučit tuto lokalitu. Jen je potřeba míti svůj povoz.

Fotek mám spoustu, jen nevím, které vybrat. Snad odkazy doplní mojí zapomnětlivost.


Tady je několik odkazů na to, co jsme viděly:

https://www.camprumcajs.cz/
http://www.jicin.org/
https://www.starehrady.cz/prohlidkove-okruhy 
http://www.hradtrosky.eu/povest/
https://valdstejn.jicin.cz/

města a obce Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Myslím si, že by to byl krásný pobyt a určitě ne nudný! Krásné fotky to jen potvrzují.
Alena Tollarová
Jů, to by se mi líbilo. Akorát že jsme jen dva a chatička by pro nás asi byla příliš veliká.
Alena Vávrová
Jičín mám moc ráda, byla jsem tam mockrát, manžel tam měl bratrance. Takže jsem byla i na většině uvedených míst a navíc jsme ještě vylezli na Zebín a na Veliš.
Dana Puchalská
Maruško, je to opravdu krásná krajina. Fotky jsou toho důkazem. Jezdila jsem kdysi ke známým a ti měli blízko chalupu jak z pohádky. A škoda, že jsem na kempování už velká. Být tam tak před 40 lety...... To bych brala všemi deseti.
Naděžda Špásová
Jičínsko je krásné, večerníčky s Rumcajsem se mi líbily. Hezké fotky a určitě vydařený týden. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.