Dvě hádanky se zvířátky
www.pixabay.com

Dvě hádanky se zvířátky

23. 5. 2020

Tentokrát jsem připravila  pro zájemce o lehoučké procvičení mozkových závitů dvě hádanky. 

 

Hádanka 1 - včely  a lekníny 

V jezírku jsou lekníny a nad nimi poletují včely. Kolik je v jezírku leknínů a kolik včel nad nimi létá, když  platí následující tvrzení: 

1. Pokud každá včela přistane na jednom leknínu, na jednu už květ nezůstane. 

2. Pokud jsou na leknínech včely po dvou, jeden leknín zůstane neobsazený.  

 

Hádanka 2 - kočky a myši

Sedm koček uloví sedm myší  ​​za 7 minut. Kolik by bylo potřeba koček k zabití stovky myší ​​za 50 minut? Tedy za předpokladu, že budou kočky stejně výkonné...

Pokud se vám povede hádanky vyřešit, pochlubte se v diskusi, ale prosím neprozrazujte své výsledky dříve než následující den po zveřejnění hádanek. Ať mají čas na luštění i ostatní. 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Žichovská
Jak teď na to koukám, tak správné řešení je asi Jitky H. 100 koček uloví 100 myší za 7 minut, kolik koček (x) uloví 100 myší za 50 minut? Počítám trojčlenkou (nepřímá úměra) x : 100 = 7 : 50 Výsledek je 14 koček. (700 : 50 = 14)
Zdenka Žichovská
A k té mojí hádance – správně jsou 4 kočky. Moje vnučka spočítala, že jich je 16.
Zdenka Žichovská
Já jsem počítala takhle. 7 koček chytí 7 myší za 7 minut. Za 49 minut chytí 49 myší. 14 koček chytí za 49 minut 98 myší. Ještě máme minutu a chybí 2 myšky. Co s tím? Pomůže 15. kočka, nebo některé z těch 14ti byly šikovnější? Ale to v zadání není…. Přece nejde chytit jen kousek myšky, ta je vždy celá. A výsledek – jak už jsem psala, zamotala jsem se do toho tak, že se mi o kočkách a myškách i v noci zdálo.
František Matoušek
Ježíš majrá, už je to tady zase. Už na měšťance jsem měl problémy se slovními úlohami typu : vlak ze stanice .... atd. Počkám si na rozluštění. Díky.
Vladislava Dejmková
Já jsem zvolila trochu jiný postup: 1 kočka uloví jednu myš za 7 minut. Za 50 minut uloví 1 kočka 50 : 7 = 7,14 myší Je třeba 100 : 7,14 = 14,0056 koček.
Jitka Hrůšová
Počítala jsem takto: 7 koček uloví 7 myší za 7 minut. 1 kočka uloví 1 myš za 7 minut. 100 koček uloví 100 myší za 7 minut. 50 koček uloví 100 myší za 14 minut. 25 koček uloví 100 myší za 28 minut. Kolik koček uloví 100 myší za 50 minut? A pak trojčlenkou (nepřímá úměrnost): x : 25 = 28 : 50 x = 14 koček
Jitka Hrůšová
Paní Dejmková, mohla byste prosím zveřejnit celé řešení úlohy o kočkách a myších? Vyšlo mi přesně 14 koček a nevím, zdali jsem počítala správně. Děkuji.
Irena Drob
Došla jsem ke stejnému závěru jako Zdenka, lekníny jednoduché, ale 14 koček by za 50 min. chytlo 98 myší a na 15. by myši došly. Mozkové závity se mi točily o sto šest.
ivana kosťunová
ale i v horních rozích sedí proti každé kočce tři kočky( sedí na nábytku) ty další nesedí proti, ale dole. Děti mají úžasnou představivost. :))
Vladislava Dejmková
Asi ne, nejde jen o to, kolik má místnost rohů, ale i o to, že proti každé kočce sedí tři kočky. Stála bych si za svými čtyřmi kočkami v místnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.