Pozvánka na procházku Dendrologickou zahradou v Průhonicích
Foto: autorka

Pozvánka na procházku Dendrologickou zahradou v Průhonicích

6. 6. 2020

Jakmile projdete vchodem do parku, přenesete se z rušného velkoměsta rázem do jiné dimenze - do ticha a krásy.

Dendrologická zahrada je výzkumným a pokusným pracovištěm Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví a byla založena za účelem soustřeďování a uchovávání sbírek rostlin, jejich dokumentace a studia.“

Park vlastní Česká dendrologická společnost, která navázala na činnost hraběte Arnošta Emanuela Silva-Taroucy, jehož rodina byla původně z Portugalska. Ač neměl dendrologické vzdělání, dosáhl hrabě v tomto oboru značných znalostí a publikoval odborné knihy. Od roku 1908 byl prezidentem Dendrologické společnosti Rakousko-Uherska.

Jako obyčejná zahradnice, co se plácá na své malé zahrádce, jsem byla unesena krásou zahrady, a i kdybych snad chtěla, nenašla jsem sebemenší chybičku! Prohlídka nám trvala skoro tři hodiny, než jsme všechno obešli a nevynechali snad ani jednu cestičku. A já žasla nad nádhernými nápaditými záhony i nad celkovou kompozicí zahrady.

Nejvíc jsem byla zvědavá na „historické růže v evropských zahradách“, které jsou situovány až v zadní části parku. Vyfotila jsem vám tu nejoblíbenější – růži galskou a dozvěděla jsem se, že tyto historické růže kvetou za rok pouze jednou a mají krátkou dobu kvetení. I ostatní růže stály za to, rovněž tak zajímavě pojaté záhony květin na lukách – nádhera! Potom jsme se dostali k průhonickému „Stonehenge“ a já byla nadšená.

V parku není zapomenuto ani na děti. Mířily tam maminky s kočárky, děti se probíhaly a pak se samozřejmě končilo na dětském hřišti.

Mimoděk jsem srovnávala se zahradami ve Versailles a říkala jsem si, že se tedy rozhodně nemusíme stydět. I my dokážeme vytvořit nádherné parky!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Průhonický park je nádherný. Krásně jste ho nafotila, je to potěšení pro oči.
Jan Zelenka
Byl jsem tam, ještě jako Pražák, se ženou několikrát, většinou, když kvetly nádherně rhododendrony. Jarní zahrada, ale také podzimní, určitě stojí za návštěvu. Vaše fotky vše krásně dokumentují.
Soňa Prachfeldová
Jedním slovem nádhera!
Jana Hošková
Už do žádné zahrady asi nesmím...protože nikdy neodolám a něco si tam koupím. Z botanické malý rododendron, ačkoliv vím, že na mé zahradě se jim nedaří a z dendrologické zas dva keříky a dvě kytky...a pak šílím, protože se mi na zahradu už nic nevejde... :-(
Alena Tollarová
V Dendrologické zahradě jsem byla loni s Jitkou Haškovou v době květu tulipánů. Byla to pastva pro oči i foťák, stejně jako teď, kdy kvetou zase jiné květiny. Chtěla bych toho tolik stihnout, ale všechno fakt nejde. Tak jsem si prohlédla aspoň fotky.
Olga Štolbová
Jano, díky za krásné fotky. Byla jsem tam před týdnem, ale bez foťáku, moje oči focení nezvládají. Je to opravdu úžasná zahrada a ve všední dny skoro prázdná, pastva pro oči i pohoda pro nervy. *****
Marie Novotná
To je nádhera,už několik let se tam chystám.Děkuji za ukázku zahrady.
Jitka Hašková
Dendrologická zahrada patří v Praze mezi moje nejoblíbenější. Chodím tam ji 14 let a pozoruji, jak se stále vyvíjí a vylepšuje. Letos jsem se tam ještě nedostala, ale určitě tam půjdu v srpnu, když bude výstava jiřin. Tam je krásně vždycky. Škoda, že je zdražené vstupné, loni to pro seniory bylo za 35 Kč, letos už je za 50 Kč. Ale i tak to stojí za to tam jít. V květnu tam byla krásná výstava tulipánů, tu jsem loni viděla dvakrát. Krásná fotogalerie.
Jana Hošková
Děkuju, jsem ráda, že se vám fotky líbily. Všechno ale je dílem přírody a vynikajících zahradníků - já pouze fotila tu krásu, abyste se i vy mohli okem potěšit a možná, pokud můžete, se tam i vydat... :-))
Marie Měchurová
Kouzelná zahrada, nádherné fotografie. Budou se vyjímat i na Foto dne nebo některá na karuselu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.