Školní léta - retro kvíz
Ilustrační foto: pixabay.com

Školní léta - retro kvíz

24. 6. 2020

Vážení,
všichni z nás prošli školními lavicemi v různé době podle věku a určitě všichni mají na tuto dobu krásné, ale i ty špatné vzpomínky. V těchto dnech školní rok končí, a proto jsem si pro vás připravila tento článek s malým kvízem.

Určitě řada z vás na tudo dobu vzpomíná s nostalgií. Škola nám dala základ do dalšího života, poznali jsme skvělé učitele, učitelky, ředitele škol, na které budeme do konce života vzpomínat  Bohužel, byla i hrstka těch, kteří nám snad ani nešli příkladem, nevychovávali, jen vštěpovali už předem nalajnovaný názor, uznávaný v té době. Taky si jich několik pamatuji, ale fakt jich byla  jen hrstka a ti za zmínku určitě nestojí.
Za to těch, kteří v určité době šli ve stopách Komenského učení, bylo dost. Byli to ti, kteří vešli do třídy, rázem zavládlo ticho, naučili nás, kdo nedával pozor, vyrušoval, nebo byl drzý, s tím kantor odešel ven – tam dostal pár pohlavků, vrátili se do třídy a pokračovala výuka. Žádný z rodičů si nestěžoval. Kázeň kantoří měli vysokou, učitel byl někdo. Byl ale i rádcem, dokázal vyslechnout žáka a poradit, pomoci. Pro dnešní dobu zcela nepochopitelné.

Kantoři byli přísní, ale spravedliví. Dokázali zůstat i po vyučování s žákem, který byl třeba nemocen a nestíhal učivo, či některému učivo zrovna nelezlo do hlavy. A nebylo to až tak dávno, jen asi 50 let. Jak se za těch 50 let změnilo školství k nepoznání, to člověk jen žasne. Z našeho školství, které ve světě patřilo ke špičce, vinou toho, že každé volební období je to  jinak, se stal paskvil, protože nikdo nevypracoval žádnou koncepci, na které by se pracovalo a zdokonalovala by se. Školství už nikdo nikdy nedá dohromady.

A chování žáků vůči učitelům, mnohdy za notného přispění rodičů, to je zcela na pováženou. U dětí mnohdy nemají autoritu rodiče, natož učitel.
Za sebe děkuji těm, kteří mě a nejen mě provázeli školními léty, naučili mě a tak mě připravili pro další život, školu nám dokázali zpříjemnit, často i v té nelehké době. Budu na ně vždy s láskou vzpomínat a v duchu jim děkuji, protože řada z nich je už na pravdě Boží.

Taky jsem nevěděla, že Den učitelů se ve světě slaví 5. října, jen v České republice 28. března, kdy si připomínáme výroční narození J.A. Komenského – Učitele národů.

Přišel mi jeden krásný mail a k tomu byl připojen malý retro kvíz, který je se školou neodmyslitelně spojen.
Zkuste si osvěžit znalosti, nebo spíš vzpomínky na vaše školní léta, a já věřím, že tento kvíz vás možná na malou chvilinku přenese do dob dávno minulých – do vašich školních let.
Nejde vůbec o výsledek, ale spíš jen o vzpomínky....

Mějte krásné letní dny a ať se vám voda obloukem vyhne a sluníčko ať rozzáří vaše oči...

Ze srdce Hana Nováková

https://magazin.aktualne.cz/skolni-kviz/r~15957814509711e98aa4ac1f6b220ee8

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Krásný kvíz, já se sekla čtyřikrát. Ale to je taky dobrý výsledek, ne?
Eva Mužíková
Zajímavé vzpomínání, sekla jsem se třikrát....
Zuzana Pivcová
Titulní obrázek mi připomněl starou učebnu, instalovanou v městském muzeu v Týně nad Vltavou. Ano, jako žáčci jsme nebyli občas také svatí, pro učitele jsme měli různé přezdívky a občas jsme se skrytě některým trochu šklebili. Ale celkově to byly autority. Teď je to asi dost zlé. A na kvíz jsem se nedostalo, jelikož, jak mi to sděluje, je tento web momentálně zahlcen zájemci s požadavky se tam dostat. Že by vše čtenáři i60? Tak až později. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.