Letos poprvé
Foto autorka

Letos poprvé

25. 6. 2020

Možná se ptáte, co to je to poprvé, nebojte, hned vám to objasním. V lese už jsme letos byli několikrát, ale poprvé to bylo na houbách. Ano, je to obyčejné houbaření, i když pro  naši rodinu je to velké potěšení. Dcera měla včera, tedy v úterý, volno, tak jsme se odpoledne na  houby vypravily. Máme svá oblíbená místa a není to daleko od Ústí, terén je tam sice pro kamzíky, ale touha je větší a nic není na překážku, ani kopce, ani kameny. Počasí bylo přímo ideální, trochu pofukovalo, ale bylo opravdu teplo. Šly jsme najisto, v lese bylo opravdu krásně, nikde ani živáčka, ptáci si vesele prozpěvovali, vítr si pohrával se stromy, no znáte větší idylu?

Nebudu vás napínat. Hned na okraji lesa jsme našly babky, odborně hřib žlutomasý, které jsou moc dobré. Po hodině v lese jsme měly skoro plný košík babek a jednoho kozáka. Moc jsme se těšily na čerstvou smaženici, cestou jsme se zastavily ještě u rybníka, kam se v létě jezdíme koupat. Pár odvážlivců se už koupalo, je fakt, že voda moc studená nebyla. Tak zavřete oči, povolte uzdu fantazii a ucítíte vůni houbové smaženice, linoucí se z kastrolu na sporáku. I obyčejné babky, nad kterými se někteří houbaři ofrňují a považují je za méně hodnotné houby, dokážou polechtat chuťové pohárky a nasytit žaludky.

Tak co, cítili jste to? Já vím, je to jen takové snění, ale ten, kdo má rád les a houbaření, to určitě chápe. Přeji všem krásné léto!

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Naďo, ty mi ale děláš chutě. :-) :-) Houby ráda sbírám, jím i nakládám a "babky" jsou chutné houby, ať si říká každý co chce. A krajina s rybníkem je nádherná.
Zuzana Pivcová
Naďo, Tys mě nalákala. Ovšem, když pominu nespolehlivé žampiony u nás v sídlišti na trávníku, tak další houby asi ještě hodně dlouho neuvidím. A přitom smaženici miluji. Babky jsou náhodou dobré, akorát, že v Týně v létě, pokud nějaké najdeme, dost často plesniví. Díky, Naďo, bylo to fajn.
Věra Ježková
Naďo, vyvolala jsi ve mně vzpomínky na dětství. Na houby jsem chodila u Příbrami s rodiči a prarodiči. Moc ráda jsem je sbírala, čistila, krájela, sušila - ale nejedla jsem je. Milovala jsem jejich vůni. Babička mi musela cedit i skvělou houbovou omáčku. Jako dospělá jsem samozřejmě taky na houby několikrát zašla, ale už to nebylo ono. Ovšem začala jsem je trochu jíst - i když smaženici nemusím. Krásné léto i tobě. :-)
Vladislava Dejmková
Užila jsem si to, plně to chápu. Zkusím také vyrazit do nejbližšího lesa.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%