Malý český výrobek u mě vítězí už přes 40 let
Foto: autorka

Malý český výrobek u mě vítězí už přes 40 let

26. 6. 2020

Řekne-li se placenta, většina si představí plodové lůžko, které opouští tělo matky spolu s novorozencem. Já se chci ale zmínit o jednom českém výrobku, který se takto jmenuje. Je to tyčinka na rty Placenta, jakýsi vylepšený "jelení lůj", který používám zcela pravidelně již více než 40 let.

Nemíním zde dělat reklamu značce kosmetiky Regina. Spíše reaguji na zdejší zveřejněný redakční článek o tom, jak se oprostit od spousty zbytečné, drahé a málo účinné kosmetiky, na kterou řada z nás sází v touze vylepšit a hlavně omladit svůj vzhled. Za sebe mohu říct, že po období až přehnaného zájmu o dovezenou značkovou kosmetiku všeho druhu, nám dříve nedostupnou a o to lákavější, spěji vedle oblékání i v této rovině víc a víc k minimalismu. Není to jen tím, že se, jak se říká, ztenčily mé příjmy, ale důvodem je i poznání smyslu reklamy a jakési celkové prohlédnutí, co pro mě je a není přínosné.

Tyčinka na rty Placenta však patří k tomu, co zaručeně do zbytečných věcí neodložím. Objevila jsem ji a začala používat místo čistého jeleního loje kdysi ve svých učitelských začátcích v Českých Budějovicích. Od počátku jsem s ní byla velmi spokojena. Nemohu souhlasit s tvrzením, že stejný účinek by mi poskytlo i máslo, olej, mastný krém. Když po několika letech, jak už to v socialistickém obchodě občas bylo, výrobek náhle zmizel z prodejen, pořádně mě to potrápilo. Okoralé a dokonce opuchlé rty si nedaly ničím domluvit. Po několika dnech se tyčinka opět objevila a byla jsem "zachráněna". Jednou jsem si ji zapomněla přibalit na služební cestu do Berlína. Nakonec jsem si tam koupila nejdražší pomádu značky Labello, která mi trochu pomohla, ale nebylo to ono. Od té doby mívám 2 - 3 exempláře na různých místech, kdybych jednu tyčinku zapomněla nebo ztratila.

Jak jsem zjistila, začala se Placenta vyrábět už v roce 1962 a je označena jako Top výrobek s tradicí. Její cena se sice dnes již vyšplhala na více než 40 Kč, ale to mě v tomto případě neodradí. Zkrátka jsme si nějak sedly.

Možná namítnete, proč tolik řečí kvůli jednomu balzámu na rty. Mohu vás ujistit, že mi v tomto příspěvku šlo především o to, poukázat na kvalitu našich českých výrobků, které si ničím nezadají se spoustou dovezeného značkového drahého zboží, které se na nás valí ze všech stran a u kterého většinou skutečně platíme hlavně za značku.

Máte i vy nějaký osvědčený český výrobek, který u vás poráží zahraniční konkurenci? Napište nám o něm.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Zuzko, měla jsem také v oblibě krém . byl v takové tubě s červenou nebo modrou kytičkou, myslím, že byl obohacen mateří kašičkou, zapomněla jsem název ( snad AB-kosmetika ) Byl levný a velmi účinný. Kam zmizel, nevím.
Alena Vávrová
Také trpím na suché rty, a to v zimě, v létě. Takže bez pomády v kabelce, nebo rovnou v kapse, nevyjdu. Většinou mívám tu s TTO, ale také ráda vyzkouším. Nepoužívám dekorativní kosmetiku, ale krém a pleť. mléko ano, např. Nivea, občas něco dražšího, ale přírodního od Justa, mám ráda kosmetiku s levandulí, nebo citrusy.
Jana Šenbergerová
Bez pomády na rty bych v zimě nemohla vůbec existovat. Léta používám jelení lůj, případně tyčinku s medem a přiznám se, že by mě nikdy nenapadlo koupit tu s placentou. Vždycky se mi to "eklovalo", ale po tvé dobré zkušenosti ji asi vyzkouším. Na ruce používám Indulonu a krém Maryna. Marně jsem se pídila po tom, kdo ji vlastně vyrábí. Když byly děti malé, úspěšně mi pomohla zbavit je atopického exému. U té dnešní si nejsem jistá, jestli má stejné složení, ale do mých rukou krásně vsákne jako voda do vyschlé země. A navíc příjemně voní.
Marie Doušová
Kupuji si v lékárně jelení lůj a jsem s ním spokojená. Určitě PLACENTU koupím a vyzkouším. Dík za dobrý nápad.
Zdenka Soukupová
Placentu používám už více než 40 let a vyhovuje mi nejvíc ze všech "pomád" na rty, které jsem vyzkoušela. Mám taky po bytě několik exemplářů, aby byla vždy po ruce. Další oblíbenec je olivová indulona. Tu používám nejen na ruce, ale občas na celé tělo včetně obličeje. A můj táta ji dokonce používal na boty, se slovy: Když je to dobrý na ruce, tak se to může dát i na boty, ne?
Anna Potůčková
Placentu neznám, ale na Jelení lůj nedám dopustit. A pro mně takovým českým výrobkem jsou Olomoucké tvarůžky, které mám nejraději jako nápln do smažených masových kapes.
Marcela Broumová
Neznala jsem, ráda zkusím. Většinu kosmetiky dostávám, značky různé podle financí nebo obliby darujících. Alpa je jedinečná, také oranžová Indulona na ruce je fajn.
Naděžda Špásová
Zuzko, taky jí máme doma a jednu mám v kabelce. Bohužel si nemůžu na nic vzpomenout. Snad jen pivo, to je bezkonkurenční, v bižuterii a skle už nás předběhli. :-)
Věra Ježková
Zuzko, nevím. Budu se muset zamyslet. Rozhodně nedávám přednost výrobkům zahraničním. Na rty používám často jelení lůj, Placentu neznám. Když jsme u té kosmetiky - na svoji problematickou pleť používám krém ambiderman, připravovaný v lékárně do kelímku. Možná je český.
Hana Nováková
Zuzko, taky ji leta používám a jsem spokojena. Leta používám kosmetiku Vichy, za dob minukých mi ji tajně dováželi moji přátelé. V poslední době se snažím přeorientovat na českou značku Ryor. Vichy začíná být neúměrně drahá - nebo spíš marže lékáren pozbývají soudnosti. Ani v zahraničí nikdy nebyla tak drahá. Tak uvidím, jak budu spokojená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%