O xenofobii s úsměvem XIII: Němci
Foto: autorka

O xenofobii s úsměvem XIII: Němci

13. 7. 2020

Nacionalizmus a identita

Předem varováni aneb „Nám je to buřt!“ zde neplatí!

Tradičně vnímáni jako národ robotů s hranatými čelistmi, jejichž řeč zní jako něco zlého, co se ozývá z drenážní šachty, jejichž automobily překonají všechny ostatní a jejichž fotbalový tým jen málokdy prohraje – Němci se zdají být nezdolní.

Za touto fasádou se však skrývá národ, který je evidentně nejistý a který nejen, že neví, kde je a kam kráčí, ale ani, jak se sem vlastně dostal. Při hledání záchrany před nejistotami světa se na jedné straně spoléhá na pořádek, na systém, na stát a na Evropskou centrální banku – a na druhé straně nachází útočiště v pocitech úzkosti duše, v psychoanalýze a vysoké kultuře.

… Žádný jiný národ nemá silněji vyvinutý smysl pro to, že je důležité dobře vycházet s ostatními. Tolerance není jen přednost, je to přímo povinnost.

Jak je vidí ostatní

Emoce, které Němci vyvolávají v jiných, oscilují mezi obdivem a obavami. Jsou nazíráni jako schopní, posedlí sami sebou, arogantní a panovační – sečteno a podtrženo až příliš dobří ve výrobě a financích.

Například Britové si mohou o Němcích myslet, že se jim nedostává předností jako je rezervovanost a sebeovládání, ale vždy obdivují jejich důmysl a důslednost a tak trochu si představují, že ze všech Evropanů jsou jim Němci nejblíž. … Francouzi chovají vůči Němcům nedůvěru s jistým stupněm nenávisti a obojí se snaží držet pod kontrolou projevem kamarádství. … Z pohledu Rakušanů jsou Němci dobří jen tehdy, když jsou hodně daleko – nejlépe za Atlantikem nebo ještě dál. I když uznávají, že mezi Vídní a Berlínem existuje jakási kulturní příbuznost, mezi nimi a jejich nejbližšími sousedy Bavory naprosto žádná spřízněnost neexistuje.

Jak vidí druhé

Němci všeobecně Angličany zbožňují a v minulosti trpěli neopětovanou láskou. … Němci se na Brity dívají jako na velmi milé a povětšinou neškodné lidi. Skoro až německé. Obdivují Američany pro jejich (neněmecký) ležérní pragmatismus a zároveň je nemají rádi pro jejich (neněmeckou) povrchnost. … Francouzi jsou obdivováni pro sofistikovanou civilizaci a litováni pro podřadnou kulturu. … Jediný národ, který z hlediska Němců má neoddiskutovatelnou superioritu teutonských ctností, jsou Švýcaři. Žádný Němec nebude oponovat jejich nadřazenosti v oblasti pořádku, dochvilnosti, pracovitosti, čistoty a důkladnosti.

Jak vidí sebe samé

Všeobecně lze říci, že sebe Němci pokládají za skromný, povětšinou obyčejný druh lidí. … Nejsou chamtiví, neočekávají, že dostanou něco za nic, a své účty platí včas. Prostý, poctivý Volk. Sebe samé pokládají za romantiky … Uvnitř každého Němce dřímá kousek divoce vlasatého Beethovena, prodírajícího se lesními hvozdy, slzícího nad západem slunce a potýkajícího se s nepřemožitelnou nemožností vyjádřit nevyjádřitelné. Toto je ona Velká Německá Duše, jejíž nepřehlédnutelné předvedení je naprosto nezbytné pokaždé, když se Umění, City a Pravda stanou předmětem diskuse. … Sami sebe hodnotí jako pracovité, pečlivé, spořádané, spolehlivé a metodické.

Jak by chtěli být viděni

Němci touží po tom, aby byli ostatními chápáni a oblíbeni, ale ve skrytu duše jsou pyšní, že se tak nikdy nestane. Koneckonců, jak by mohli nějací outsideři chápat tak složité, hluboké a citlivé lidi, že? … Dobrý Němec projevy své Weltschmerz (bolesti světa) neskrývá a neporozumění mu skutečně nevadí.

Charakter

Jak je důležité býti ernsthaft

Život v Německu je vážná záležitost, stejně jako všechno ostatní. … Němci silně nesouhlasí se vším, co je nevážné, neuctivé, nahodilé. Šťastná náhoda není pojem, který by měli ve svém jazyce. Důvodem je to, že takové záležitosti nejsou ernsthaft, tedy vážné. … Celkově vzato si Němci nechají raději ujít i dobrý vynález, než aby přiznali, že kreativita je náhodný a chaotický proces. Protože život je ernsthaft, řídí se Němci pravidly. … Němci nesnášejí porušování pravidel; to může činit život poněkud obtížným, protože platí pravidlo, že vše, co není výslovně povoleno, je zakázáno.

Pořádek

Němci jsou pyšní na své schopnosti, organizovanost, disciplínu, čistotu a přesnost. Jsou to známky, že existuje Ordnung – pořádek, který neznamená jen upravenost, ale také správnost, přiměřenost, vhodnost a řadu dalších dobrých věcí. Žádná jiná fráze nezahřeje srdce Němce tolik jako „alles in Ordnung“, což znamená, že vše je v pořádku, že vše je, jak mý být. Kategorické nařízení, kterému žádný Němec neunikne, je „Ordnung muss sein“, tedy „pořádek musí být“!

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována. Autoři jsou Němci.

Literatura: Zeidenitz, S., Barkow, B.: Xenofobní průvodce. Němci. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009. Foto: z publikace, s. 6, upraveno.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Jendo, jazykový purista jsem, ale tohle nemá s purismem nic společného. Jde o to, jak ne/libě ti jazyk zní.
Jan Zelenka
Němčinu jsem měl na gymplu, celkem slušně jsem se s ní domluvil, hlavně na naší dovolené na Baltu. Nevnímám měkkost, či tvrdost, nejsem takový purista. Pro mne je řeč prostředek k dorozumění. Ale spíš se domluvím anglicky a chorvatsky.
Věra Ježková
Děkuji dalším. :-) Jani, máš svaté právo na to, aby se ti němčina nelíbila. Mně se zase velmi nelíbí francouzština. Ale zkus si ji někdy poslechnout bez předsudků. Zajímalo by mě, jestli najdeš něco tvrdého a nevlídného třeba na následující větě: „Ich liebe dein Lächeln, mein schönes Mädchen, bleib jetzt leise sitzen bei mir.“
Jana Šenbergerová
Věrko, měkká a vlídná? To bych opravdu chtěla slyšet.
Jitka Hašková
Němce moc neznám, jednoho si vzala moje kamarádka a na něj přesně sedí, že kreativita mu je cizí, přestože je univerzitní profesor.
František Matoušek
Chce se mi to napsat podobně jako Dana. Nějak je nemusím.
Dana Puchalská
Velice zajímavý článek. Ano, každý máme svůj názor a pohled na ně. Já osobně vidím Němce, hlavně ty mladší jako tlupy rozeřvaných, povýšených a neslušných individuí. Zejména ti, kteří patří k bývalému NDR. To je kapitola sama pro sebe.
Soňa Prachfeldová
Pobavila jsem se i zamyslela. Je to tak U nich doma pořádek nade vše. Po sametové , když k nám začali jezdit ve velkém Sasove, zejména ti mladí se chovali neurvale, rozpínavě. To bylo v kempu. Jsou uzavření a povýšení, pokud na ně promluvte německy , dokonce roztají. Ti staří Němci kteří tu bydleli, než byli odsunutí, nebo spíše už jejich potomci se k nám vracejí, dívají se na své bývalé majetky, ale slova nenávisti, nebo nesnášenlivostí jsem neslyšela. Dokonce spolky i přispívají na opravu kostelů a hřbitovů. A milují české jídlo.
Věra Ježková
Děkuji vám. Jsem germanistka, znám tedy trochu německé reálie, celý život jsem v zaměstnání němčinu využívala. Poznala jsem celkem dost Němců. Knížka, z níž cituji, mě pobavila. Zde pouze nesouhlasím s charakteristikou zvukové stránky němčiny – neboť ta umí být i měkká a vlídná – viď, Zuzko?
Naděžda Špásová
Jako holka jsem jezdila na PT do Plas. Jezdili tam i Němci, byli to uřvaný, nafoukaný bordeláři. Párkrát jsem byla v Německu, dokonce i pracovně, točil se tam jeden film, tak jsem se dostala i k moři. Jídlo mají hnusný a myslím, že Němky ani vařit neumí. Němčinu jsem se učila 10 let, když neřvou a mluví pomaleji, tak něco rozumím. Nacionalismus je v nich zakořeněný, Hitlera jim nikdo neodpáře, sumasumárum, nemusím je. Ale jsem ochotná připustit, že jsou mezi nimi i slušní lidé a umělce a klasiky mají srovnatelné s celým světem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.