Tlustice nabíjí energií, ale také léčí afty a opary
Fotografie z pinterest.com

Tlustice nabíjí energií, ale také léčí afty a opary

20. 8. 2020

Také jste si oblíbili sukulenty? Jsou krásné a nevyžadují tolik péče jako ostatní pokojové rostliny. Nedávno se mi dostal do ruky mini článek o sukulentu, který má latinské pojmenování Crassula ovata. Všichni ji určitě znáte jako Tlustici vejčitou. Ta patří mezi nejvíce pěstované. 

Tlustice je známá v téměř 300 variantách. Uvedu jich jen několik - stromkovitá, skalní, plavuňovitá, srdčitá, vousatá. Mohou se při správném pěstování dožít i 100 let a měřit přes dva metry. Ale té, o které dnes píšu, se mnohde říká korunový strom. 

Fandové a příznivci Fung- šuej věří, že právě ona přivádí do domovů nejen pozitivní energii a údajně větší sumu peněz. Proto  jí říkají penězový strom. Z tohoto důvodu skvělým dárkem pro ty, kteří začali s podnikáním nebo uzavřeli manželství. 

Ale věděli jste i to, že jsou tlustice i léčivé? Myslím, že ji lze s úspěchem používat jako světově známou Aloe Vera. Ostatně posuďte sami. 

Poradí si s opary či afty v puse. Natírejte si postižené místo šťávou z listu po dobu 30 minut. Následující den by měla infekce zmizet. 

Šťáva odstraňuje svědění či zánět po bodnutí obtížným hmyzem. 

Šťáva dokáže léčit strie, abscesy, popáleniny i záněty... 10 - 15 lístků rozmačkejte na kaši a přiložte ji v obvazu na postižené místo. Po 2 až 3 hodinách si vyměňte obvaz i s kaší za nový.

Pomáhá i při obtížných hemeroidech - doporučuje se potírat šťávou z lístků. 

Zmírňuje artrózu - bolavá místa potírejte šťávou z 15 lístků. 

Při angíně a bolestech v krku si vymačkejte cca 15 lístků a šťávou z nich 3x denně kloktejte.

Výluh při poškozených ledvinách - 5 lístků rozmačkejte a zalijte horkou (ne vroucí) vodou. Nechte aspoň 1 hodinku vyluhovat a užívejte 3 x denně 1 polévkovou lžíci.

Jak vidíte sami, tlustice je víc než zajímavá a určitě stojí za pozornost. 

P. S.: K článku jsem přidala i fotografie od Vladimíra Čípa, který doma pěstuje nádherné exempláře.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
To je moc zajímavé, že bych si skoro znovu tlustici pořídila, ale nemám ji kam dát. Celý rok by na lodžii nevydržela, to by v zimě zmrzla.
Vladislava Dejmková
Dano, je to pro mě moc zajímavý příspěvek. Tlusticím se u mě dobře daří, ale netušila jsem, že mohou i užitečné jinak. Určitě vyzkouším.
Naděžda Špásová
No vidíš, mám jich několik a ani to nevím.
Zuzana Pivcová
Od pohledu se mi moc líbí, ale další zkušenosti s ní nemám.
ivana kosťunová
Tlustice se mi vždy líbila, připadala mi jako bonsai, ale vždy mi nějak odešla. Teď čtu, že jsem ji asi moc zalévala, myslela jsem si, že když má tak silné listy, potřebuje více vody. Její léčivé účinky jsem však neznala
Alena Vávrová
Tlustici pěstuji od svatby své dcery, to jsem si ze Slovenska od druhé máti dovezla kousek z jejich "obra". Ještě jsem ji kupodivu neumořila a z odlomků vypěstovala další rostlinu kdekomu. Prý má být v každé domácnosti spolu s aloe a rýmovníkem. Je nejen léčivá, ale podporuje prý i bohatství ;-)) - věřte, nevěřte.
Dana Puchalská
Ano Majko, jen aby ji moc nezalévala. To je pro ní konečná. Měla jsem kdysi jednu, bylo jí asi 13 let a sousedka si myslela že to je asi "rejže". A dokonce kvetla, tak byla pěkná.
Marie Seitlová
Tlustici mám již dlouho, líbí se mi. Nyní se o ni stará sousedka, snad ji nevěnovala velkou péči a nezničila ji. Děkuji za zajímavé informace o ní.
Irena Mertová
Tlustici mám na balkoně. Zkusím si natřít bodnutí od komára, co to udělá...
Miluše Hasenohrlová
Danuš, sukulenty a kaktusy mám velice oblíbené.Mám jich kolem 30.Ale tlustici ani jednu, nějak se mi nedaří ,nebo sejí i mně nelíbí.Ty máš opravdu výstavní kousky.A o těch léčivých účincích jsem také nevěděla.Díky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%